UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Стосовно аліментів

Стосовно аліментів

21.09.2018 389Автор: Олександр Мавлідінов
Стосовно аліментів

Стосовно аліментів

21.09.2018     389Автор: 

Аліменти?

Відповідне питання є актуальним як для батьків, що не можуть досягтизгоди щодо утримання дитини після розірвання шлюбу так і ті, хто вже обізнаний у нових законодавчих змінах до Сімейного Кодексу України.

Конституція України та Сімейний Кодекс України визначають обов’язок батьків утримувати дитини до досягнення нею повноліття.

Законодавством чітко покладений на батьків обопільний обов’язок щодо надання утримання своїм неповнолітнім дітям. Обов'язок батьків утримувати своїх дітей виникає з моменту їх народження та зберігається до досягнення дітьми повноліття.

Обов'язок утримувати дитину є рівною мірою обов'язком як матері, так і батька, причому, обов'язком особистим, індивідуальним, а не солідарним. Батьки зобов'язані утримувати свою дитину незалежно від того, одружені вони чи ні (у випадку народження дитини під час фактичних шлюбних відносин), або чи розірвано їх шлюб.

Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, яку бажано б оформити нотаріальним договором, де чітко зазначити всі необхідні умови його виконання, з урахуванням пріоритетності інтересів дитини.

У разі недосягнення згоди між батьками, не залишається нічого іншого, як вирішити це питання в суді.

Звернення до суду можливе у двох варіантах:

  • Звернення із заявою про видачу судового наказу.

Судовий наказ – це спрощений порядок стягнення аліментів, результатом чого є видача не судового рішення, а судового наказу.

Відповідна процедура є значно швидшою, оскільки передбачає розгляд такої заяви у стислі строки, а саме протягом 5 днів з моменту отримання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

Відповідний наказ не підлягає оскарженню в апеляційному порядку та скасуванню.

Однак,перш ніж обирати відповідний варіант, переконайтесь, що така начебто спрощена процедура, що є досить зручною у своїй реалізації, враховує інтереси вашої дитини та пам’ятайте:

судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів.

Прожитковий мінімум на дитину в 2018 році становить:

  • для дітей віком до 6 років – з 01 липня пo 30 листопада 1559 грн., з 01 грудня – 1626 грн .;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – з 01 липня пo 30 листопада 1944 грн., з 01 грудня – 2027 грн.

Отже, 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку становитиме половину від вищезазначеної суми:

  • для дітей до 6 років – 779,50 грн;
  • для дітей від 6 років – 972,00 грн.

Якщо ж Вам достеменно відомо про достатні доходи майбутнього платника аліментів, наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав, сміливо готуйте позовну заяву про стягнення аліментів на дитину(дітей).

Законодавцем внесено зміни до Сімейного кодексу України, де тепер зазначено, що суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

З огляду на зазначене та новели у законодавстві доцільніше було б звернутись за кваліфікаційною допомогою до спеціаліста у відповідній галузі права.

Стаття 182 Сімейного кодексу України передбачає, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Окрім цього, дана стаття регулює що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який було змінено з 30 на 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

А з 03.07.2018 року, відповідна стаття доповнилась ще й мінімальним рекомендованим розміром аліментів на одну дитину, що становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Отже, з огляду на зміни до чинного законодавства, бачимо, що мінімальним розмір аліментів на дитину становить 779,5 або 972,00 гривні, залежності відвіку дитини, однак, у разі можливості доведення Вами факту того, що витрати чоловіка перевищують його доходи, то тут вже все у ваших руках, як то кажуть.

Зміни змінами, однак чи стосуються вони всіх?

Так Марина звернулась із позовною заявою в інтересах малолітньої Поліни про збільшення розміру аліментів з 30% на 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Однак, судом було відмовлено у задоволені відповідного позову з огляду на відсутність підстав.

З точки зору моральності, виходить не зовсім справедлива ситуація, щодо матерів та їх дітей, яким присуджено аліменти у розмірі 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

То що ж робити?

Єдине, що дає можливість змінити ситуацію, міститься у ст. 273 СК України, а саме: якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати.

Отже, єдиною підставою перегляду зміни встановленого розміру аліментів є зміна матеріального або сімейного стану особи що отримує чисплачує аліменти.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору