UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. Важливі моменти трудового контракту, які ви могли не знати

Важливі моменти трудового контракту, які ви могли не знати

7.11.2020 450
Важливі моменти трудового контракту, які ви могли не знати

Важливі моменти трудового контракту, які ви могли не знати

7.11.2020     450

Контракт і трудовий договір – це не одне й те саме. Але чимало людей плутаються в цих поняттях. Jobs.ua пропонує розібратися, в яких ключових моментах укладання контракту відрізняється від заключення з працівником трудового договору.

Що таке контракт?

Контракт – це особлива форма трудового договору, в якому всі важливі моменти – термін його дії, обов’язки, права і відповідальність сторін (і матеріальна в тому ж числі), організація праці працівника і його матеріальне забезпечення, ті випадки, за якими передбачено можливість розірвати договір (зокрема, достроково), встановлюються за згодою сторін.

Згідно українського законодавства, з працівником у деяких випадках можна укласти контракт замість традиційного трудового договору. У правовому полі це питання регулюється низкою законодавчих актів, а також статтею 21 Кодексу Законів про Працю.

Розглянемо чотири ключові моменти трудового контракту, і які переваги можуть отримати від нього обидві сторони трудових відносин.

1. Контракт укладається у визначених законом випадках

Сфера застосування контракту регулюється законодавством України. Можливість його укладення передбачається такими законами, як Закон «Про фермерське господарство», «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», «Про товарну біржу». У певних випадках підписання контракту є обов’язковою умовою, щоб працівника прийняли на роботу (наприклад, Закони України «Про культуру» та «Про залізничний транспорт»).

Контракт підписується двом сторонами трудових відносин. Кожна копія має однакову юридичну силу, і зберігається у працівника і його роботодавця. Якщо працівник має таке бажання, його копія може зберігатися у профспілці чи іншому органові, якому він делегує право представляти його інтереси.

2. Контракт завжди укладається на певний строк

Деякі законодавчі акти мають чітко визначені часові межі укладення контрактів. Наприклад, у Законі України «Про культуру» зазначається, що контракт укладається на термін від одного до трьох років. В інших сферах діяльності немає чітких часових обмежень, тому вирішення цього питання делегується сторонам трудових відносин. Але в будь-якому випадку контракт заключається на певний строк.

3. Умови підписаного контракту – це конфіденційна інформація

Роботодавець зобов’язується не розголошувати умови, зазначені у контракті. Працівники, зі свого боку, теж не мають права переповідати третій стороні конфіденційну інформацію, яка прописана у документі. Ця вимога не поширюється тільки на «стандартні» умови, тобто такі, які регулюються чинними законодавчими актами, а також на держоргани, які наглядають за їхнім дотриманням.

4. Додаткові бонуси й гарантійні зобов’язання для працівника

Серед приємних моментів, коли для працівника особливо вигідно підписати контракт – в ньому можна зазначити додаткові пільги, виплати та гарантії коштом роботодавця. Наприклад, працівнику за умовами контракту може бути надана в користування службова машина, або ж він буде забезпечений житлом. А якщо роботодавець вирішить розірвати трудові відносини раніше зазначеного строку, він виплачує компенсацію за заподіяну моральну та матеріальну шкоду. Звичайно, цей момент повинен бути зазначений у контракті.

Важливо пам’ятати, що перед підписанням слід уважно ознайомитися із текстом документу. Якщо сумніваєтеся в якихось моментах чи плутаєтеся в юридичних формулюваннях, обов’язково зверніться до юриста за необхідними роз’ясненнями. Адже, ставлячи свій підпис, ви зобов’язуєтеся сумлінно виконувати всі умови, які прописані в даному трудовому договорі. Дотримуючись цієї простої поради, працівник зможе уникнути у майбутньому багатьох неприємних моментів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору