UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як не відриватися від роботи: 7 порад, які допоможуть дисциплінувати себе

Як не відриватися від роботи: 7 порад, які допоможуть дисциплінувати себе

6.08.2020 266
Як не відриватися від роботи: 7 порад, які допоможуть дисциплінувати себе

Як не відриватися від роботи: 7 порад, які допоможуть дисциплінувати себе

6.08.2020     266

«Час – гроші» – знайома фраза? Для людини, яка працює, ці слова буквальні. Сучасна реальність така, що майже кожна хвилина може принести прибуток. За умови, що ви присвятите її роботі. Тому вкрай важливо навчитися самодисципліни та не відриватися від професійних завдань. Як це зробити? Усе просто, розглянемо 7 рекомендацій, які допоможуть дисциплінуватися й не відвертати свою увагу на роботі.

З чого почати

Перше золоте правило самодисципліни – пунктуальність. Виробіть у собі звичку приходити до офісу вчасно або навіть хвилин за 5-10 до початку трудового дня. У такому разі у вас ще буде невеликий запас часу, щоб випити кави й перекинутися парою слів з колегами. Як до цього прийти? Все просто – проаналізуйте, на що вранці йде ваш час. Багато хто витрачає його на підбір наряду або приготування сніданку. Але ж ці справи можна зробити з вечора, тим самим звільнивши на ранок зайвих пів години, які дозволять раніше вийти з дому.

Запізнення, звичайно, можуть траплятися, якщо виникає якийсь форс-мажор. Але загалом потрібно намагатися не спізнюватися, оскільки звичка робити всі справи в запланований час сприяє зростанню продуктивності. Корисним бонусом буде й лояльність начальства. Ніхто не любить працівників, які спізнюються, проте всім подобається, коли співробітники вчасно включаються в роботу.

Це тільки перший крок до того, щоб навчитися концентруватися на основному завданні, розглянемо інші.

зростання продуктивності

7 порад для розвитку самодисципліни

Як зробити так, щоб повністю концентруватися на роботі, не відвертаючи свою увагу на менш важливі справи? Зробити це нескладно, ось кілька порад:

  1. Розставляйте пріоритети.
  2. Плануйте свій час.
  3. Виключіть відвертальні фактори.
  4. Справа – перш за все.
  5. Виключіть багатозадачність.
  6. Правильно організуйте робоче місце.
  7. Робіть перерви.

Тепер розберемо детальніше кожну рекомендацію.

Вчимося розставляти пріоритети

Перед початком робочого дня визначте найскладніші завдання, потім менш важливі. І так розподіляйте їх до найменш значущих. Насамперед беріться за головні справи та за мірою виконання переходьте до інших.

Подібний підхід допоможе і в довгостроковій перспективі. Можна з усіх завдань за тиждень/місяць вибрати основні та другорядні й починати їх виконувати протягом вибраного періоду.

Важливо чітко дотримуватися установки, що всі справи до кінця робочого дня повинні бути зроблені. Не варто залишати їх на завтра, інакше про самодисципліну й мови бути не може.

Плануйте свій час

Тайм-менеджмент – це сила. Адже, грамотно плануючи час, можна зрозуміти, скільки його потрібно для тієї чи іншої справи. Треба навчитися відводити собі певний термін на виконання пріоритетних завдань і намагатися вкластися в нього. Згодом це увійде у звичку.

Як планувати? Заведіть блокнот, куди можна записувати нагальні справи, або поставте собі нагадування в телефоні, коли та до якої справи приступати.

Виключаємо відвертальні фактори

Гучні розмови в офісі, музика, дзвінки – все це створює фоновий шум, який може серйозно відривати від виконання справ і заважати концентрації. Щоб позбутися його, можна використовувати навушники. Не обов'язково включати музику, просто потрібно вибрати модель з хорошим шумопоглинанням, яке захищало б від звуків зовнішнього впливу.

Справа – перш за все

Багато хто з нас любить поговорити й посидіти з колегами, перекинутися парою слів на абстрактні теми. Така звичка може стати ще однією ознакою поганої самодисципліни. Візьміть за правило розмовляти лише після того, як увесь обсяг роботи виконано. І не вдавайтеся до дискусій протягом трудового дня, якщо у вас солідний запас роботи. Таким чином ви просто витратите час і розгубите концентрацію, відвернете свою увагу від основних завдань.

концентрація на роботі

Виключаємо багатозадачність

Існує повір'я, що римський імператор Юлій Цезар міг виконувати кілька справ відразу. Але у звичайному житті багатозадачність є одним із факторів втрати концентрації. У ході виконання кількох справ ви будете постійно відвертати увагу.

Якщо все одно потрібно виконувати багато супутніх завдань, допоможе впоратися з ними вміння розставляти пріоритети. Достатньо виділити кілька головних і розташувати їх у напрямку зниження. Відповідно, так само їх треба й виконувати, починаючи з найбільш важливих. І запам'ятайте: у цій справі важлива не швидкість, а якість. Не варто намагатися виконати всі справи максимально швидко. Поспіх може призвести до появи помилок або навіть відвертого браку. Допускати подібний результат не можна, інакше можна отримати догану від начальства. Краще потихеньку виконуйте всі завдання, але максимально якісно.

Організація робочого місця

Ви можете зробити його максимально комфортним й ергономічним. Для цього розташуйте поруч усе необхідне для роботи та пляшечку води, поставте вікно на провітрювання й додайте світла. Приберіть усе зайве, те, що може відвертати від завдань (журнали, якісь особисті предмети). Таким чином легше буде сконцентруватися на роботі.

Усе, зручне робоче місце готове!

Робимо перерви

Не варто надмірно самовіддано віддаватися роботі. Подібна ситуація може стати причиною професійного вигорання, хронічної втоми та втрати інтересу до справи. До того ж невеликі перерви навіть корисні для мозкової діяльності та відновлення сил. Трохи відпочивши, можна навіть виконати на цій перерві будь-які інші завдання, до яких руки не доходять.

Крім того, заохочуйте себе. Повірте, це підстьобує працювати ще старанніше. Якщо ви добре попрацювали, встигли виконати всі завдання, потіште себе чимось приємним, купіть щось або сходіть на концерт. Адже ви це заслужили.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору