UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як перестати лінуватися на роботі

Як перестати лінуватися на роботі

22.06.2021 371
Як перестати лінуватися на роботі

Як перестати лінуватися на роботі

22.06.2021     371

Лінощі часто беруть гору над нами. Кожен з нас, безсумнівно, давав собі урочисті обіцянки кинути палити з нового року чи почати бігати з наступного місяця, або відмовитися від шкідливих продуктів харчування, надмірного вживання кави і т. д. Знайома ситуація, коли все залишається на рівні обіцянок, чи не так? І якщо ви ставили собі наступне питання – Чому лінь зазвичай перемагає і як зробити так, щоб цього більше не відбувалося з вами? – ця стаття для вас. Тому давайте розберемося, як перестати лінуватися на роботі і взагалі – як зробити так, щоб лінь капітулювала.

Зона комфорту

Перебування у своїй затишній бульбашці розслабляє і присипляє, та й наш сучасний світ стільки розваг пропонує на кожному кроці, що важко впоратися з усіма спокусами. Ще сто-двісті років тому стільки можливостей, щоб розважитися, просто не було. Та й більшості людей не до того було – вони були зайняті власним виживанням.

Все має свою зворотну сторону, і наше комфортне життя – в порівнянні з життям людей, які жили раніше – теж. Ми розплачуємося тим, що лінощі міцно ввійшли в наше життя. Завжди легко розслабитися, коли все, що потрібно для життя – харчування, одяг, всеможливі розваги – знаходиться на відстані простягненої руки.

Звичайно, ніхто не пропонує вам полишити зону комфорту. Але якщо ви хочете перестати лінуватися на роботі, ви повинні влаштувати собі вихід із зони комфорту… не покидаючи її. Складне завдання, але повірте – воно вам під силу. Насправді немає нічого такого, що було б усім нам не під силу. Віра в себе, віра в можливість щось змінити у своєму житті вела і вестиме вперед ще мільярди людей в майбутньому.

Отже, перебування в зоні комфорту і небажання виходити з неї – це одна з причин лінощів на робочому місці. Які ще можна виділити? Серед інших причин, про які варто поговорити – це проблеми з мотивацією, наші страхи і нестача життєвих сил. Як подолати ці неприємні моменти? Давайте розглянемо кожну проблему окремо.

Де брати мотивацію?

Мабуть, найпоширеніша причина лінощів. Коли ви чітко розумієте, що потрібно ставати до роботи, але не можете себе змусити. В цей момент з’являється відчуття, ніби організм відштовхує від себе саму цю думку – взятися до праці. І, щоб не працювати, наш розум підкидає нам безліч «пустих» справ, які пожирають час, а натомість приносять лиш розчарування.

Що робити в такій непростій ситуації?

  1. Придумайте причину для мотивації – вона завжди є, тільки іноді її доведеться гарненько пошукати;
  2. Пообіцяйте собі, що після виконання робочих завдань побалуєте себе чимось приємним. Подібний підхід може працювати все життя, адже завжди знайдеться, чим себе потішити.

Наші страхи

Помилки минулого, втрачені можливості і шанси, інші страхи – це той ланцюг, який міцно приковує нас до лінощів і заважає розвиватись. Бо найлегший спосіб не помилитися надалі – це нічого не робити. Відповідно, це заважає нам перестати лінуватися на роботі.

Що робити? Проаналізуйте ситуацію і виявіть, які саме страхи заважають проявляти працьовитість і наполегливість. Можливо, це й на краще, що в минулому трапилися певні помилки, інакше як ви ще зрозуміли б цінність і важливість того чи іншого життєвого уроку? Тому не давайте своїм страхам заволодіти вами повністю. Підвищуйте впевненість і зміцнюйте самооцінку, і страхи поволі відступатимуть, звільняючи місце у вашому серці і думках для конструктивних дій і рішучих вчинків. В тому числі і для долання ліні на робочому місці.

Лінь - це погано

Вчіться. Отримувати. Задоволення

Насправді можна отримати задоволення від будь-якої роботи, навіть від копання земляного рову. Весь секрет в тому, щоб змінити підхід до ситуації. Якщо поставитися до копання рову як до фізичного навантаження – чи навіть тренування! – робота піде значно веселіше. Застосовуйте цей принцип у своїй щоденній діяльності, і ви побачите переміни. Якщо ви навчитеся отримувати задоволення від вашої роботи, навіть якщо моментами вона вас втомлює, ви досить швидко перестанете лінуватися на роботі.

В романі Джека Лондона «Мартін Іден» описується саме такий випадок. Простий моряк, який, одначе, мав величезну жагу до знань і книг, зрештою зміг досягнути свого, хоча попрацювати для цього йому довелося знатно. До речі, якщо відчуваєте проблеми з мотивацією, зверніть увагу на цей видатний роман. Мартін Іден, як і його творець, доводить усім нам, що за високого рівня мотивації можна досягнути будь-яких вершин. А перестати лінуватися на роботі – теж чимале досягнення і добрий початок, як вважаєте?

Нестача життєвих сил? Рухайтеся вдень і висипайтеся вночі!

Чим активніше ви рухаєтеся щодня, тим краще ваш організм насичується киснем та іншими поживними речовинами. Ви знали, що після тривалої пробіжки ви отримуєте велику порцію ендорфінів? То чому б не застосувати той самий принцип до самої роботи? Тим паче, якщо ви тривалий час проводите за комп’ютером чи кермом, багато рухатися – це життєва необхідність. Повірте, ваше тіло віддячить припливом енергії, бо так воно влаштовано. Ви даєте йому все найкраще, що можете дати – якісну їжу і воду, рух вдень і повноцінний сон вночі, і організм віддячить тим самим. Тобто бадьорістю та енергією, яку ви застосуєте для того, щоб перестати лінуватися на роботі.

Влаштуйте власний челендж

Про цей челендж повинні знати тільки ви, адже він потрібен саме вам, якщо твердо вирішили покінчити з лінню на роботі. Суть в тому, щоб за місяць повністю змінити своє ставлення до найнудніших робочих обов’язків. Цей «місяць змін» повинен пройти під лозунгом «Впертість, Наполегливість, Терплячість». Тому беріться за найнуднішу роботу з таким завзяттям і запалом, ніби вам запропонували найцікавіший проєкт в світі.

За один місяць ваш мозок звикне до нових викликів, і надалі вам буде значно легше долати лінь на робочому місці. Так ви зможете частково «перепрограмувати» нейронні зв’язки в мозку, щоб він сам «підштовхував» вас до роботи.

Терпіння

Розвивайте цей важливий навик. Іноді просто необхідно запастися ним, щоб виконати не надто приємну частину роботи, можливо, дещо нудну і рутинну. Але потім ви зможете видихнути з полегшенням і похвалити себе за стійкість і витривалість.

Терпіння – це процес вдосконалення власної особистості, адже так ви маєте можливість краще пізнати себе. З часом це ввійде в звичку, і, як будь-яка звичка, вона просто вимагає до себе деякої уваги з вашого боку.

Стимулятори – за чи проти?

Хтось скаже «Ні» жодним стимуляторам, хоча по факту той самий чай чи кава – теж стимулятори. Але деякі добавки в харчуванні, які використовують спортсмени для підвищення результатів, стануть у нагоді всім, хто прагне перестати лінуватися на роботі. Які ж це стимулятори?

Можна допомагати собі, приймаючи кофеїн у таблетках перед особливо рутинними справами. Але, звісно, приймати з розумом, без фанатизму. Чудово додає сил та енергії креатин, але він більше підійде людям, робота яких передбачає фізичну активність. Але перш ніж приймати креатин, уважно вивчіть його протипоказання (якщо є проблеми із здоров’ям). Але якщо ваше здоров’я в нормі, можна сміливо замовляти цей корисний продукт спортивного харчування, тим паче, він коштує недорого, а вистачить його надовго. Тож разом з підвищеною фізичною активністю ви отримаєте приріст енергії – за умов повноцінного сну і збалансованого харчування – і цю енергію ви зможете прикласти до виконання робочих справ.

Ось такі дієві способи, як перестати лінуватися на роботі. Ставайте кращими щодня, бо нашій країні потрібні сильні і вольові особистості. І найперше – це потрібно саме вам.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору