UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Шукаємо вакансії
  5. Як шукати роботу в некомерційних організаціях

Як шукати роботу в некомерційних організаціях

14.12.2021 677
Як шукати роботу в некомерційних організаціях

Як шукати роботу в некомерційних організаціях

14.12.2021     677

В некомерційні організації йдуть працювати не лише за покликом серця. Це одне з поширених хибних уявлень – втім, як і той факт, що в некомерційних установах фігурує низький рівень зарплат і, відповідно, низький рівень кваліфікації співробітників. Це зовсім не так, тому в цій статті пропонуємо вам розвіяти ці хибні уявлення, і найголовніше – поговоримо про специфіку пошуку роботи в некомерційних організаціях.

Яка ситуація в Україні в некомерційному секторі?

Ситуація з неурядовими організаціями в нашій країні кардинально змінилася в 2014 році після Революції гідності, анексії Криму і військовими діями на Донбасі. Для порівняння: якщо в 1996 році налічувалося трохи більше 5 тис. неурядових організацій, то в 2018 році їх було зареєстровано понад 81 тис. Різниця колосальна, чи не так? Сфера діяльності теж різна: хтось допомагає військовим на Донбасі та здійснює правозахисну діяльність, хтось збирає кошти для лікування важкохворих дітей, хтось опікується безпритульними тваринами. Словом, усім небайдужим громадянам буде чим зайнятися, якщо вони звернуть увагу на роботу в некомерційних організаціях.

А тепер про міфи, які згадувались вище. Стрімкий розвиток некомерційної сфери стимулює попит на кваліфікованих спеціалістів. Зрозуміло, що жоден професіонал не працюватиме задаром, навіть якщо він працює за покликом серця. А якщо так, то й рівень вимог до них нічим не відрізнятиметься від тих вимог, які висуваються до аналогічних спеціалістів у сфері бізнесу. Чи інших видах економічної діяльності.

Звернемо увагу на ще один важливий момент: щоб ефективно провадити свою діяльність, некомерційним організаціям в своїй повсякденній роботі потрібно застосовувати ті самі підходи та інструменти, що й у бізнесі. І якщо рівень кваліфікації працівників неурядових організацій бажатиме кращого, про яку успішну діяльність можна говорити? А виклики, з якими вони стикаються щодня, подекуди набагато складніші.

Специфіка працевлаштування в некомерційних установах

В такі установи приходять працювати люди, яким недостатньо тільки фінансової мотивації. Якщо вас приваблює гасло «Перебувати в авангарді позитивних змін в Україні», вам підійде робота в некомерційному секторі. Бо відчувати свою приналежність до чогось більшого, ніж просто виконання робочих обов’язків за спеціальністю, йти за покликом серця – давайте будемо чесними, це не всім потрібно.

Інший момент, теж важливий – чи плануєте ви працювати в міжнародних некомерційних організаціях? Якщо так, знати чи не знати іноземну мову – як розумієте, це навіть не обговорюється, бо як мінімум потрібно володіти англійською на пристойному рівні. Крім цього, влаштуватися без досвіду буде проблемно, хоч і можливо. Поцікавтеся, чи міжнародна організація, в якій ви хочете працювати, надає оплачувані стажування. Так ви зможете перевірити себе і зрозуміти, потрібно вам це чи ні. Навіть якщо ви відмовитеся від роботи в конкретній організації, зайвий рядок у резюме може в подальшому стати додатковою перевагою.

Зауважимо ще дещо. Щоб отримати омріяну вакансію в таких установах, одного лиш резюме буде недостатньо. Навіть якщо ви вважаєте його надзвичайно креативним і просунутим. Річ у тому, що процес найму персоналу в таких організаціях здебільшого стандартизований і вимагає заповнення спеціалізованих форм. Приміром, для працевлаштування в ООН ви надаєте форму Р-11 з вашою персональною історією, а це забере трохи часу. Також подбайте про рекомендаційні листи і надайте контакти людей, які схвально про вас відгукнуться.

Робота в ООН

Ваше резюме пройшло відбір. Що далі?

А далі ви отримаєте тестове завдання (куди ж без нього?), куди входитимуть декілька задач. Здебільшого тестові задачі не викличуть у вас подив, хоча може трапитися інакше. Але це радше винятки, коли вас попросять, приміром, виконати кілька різнопланових завдань за обмежений час, хоча в реальних робочих умовах їхнє виконання забрало б не один день. Але це, повторимося, рідкісні винятки, а не загальноприйняте правило.

Наступний етап – співбесіди з рекрутерами, керівниками проєктів або навіть головою організації, якщо майбутня посада цього вимагає. Приготуйтеся до того, що на співбесіді вам доведеться реагувати на ситуації, які мають на меті виявити ваші професійні вміння та особисті якості. Не розчаровуйтеся, якщо виявиться, що вимоги до кандидата значно вищі, ніж професійні навички, якими ви наразі володієте. Це робиться для того, щоб взяти людину «на перспективу». Які фактори можуть зіграти на вашу користь? Прагнення до нових знань і бажання розвиватися, адаптовуватися до нових викликів.

Відбір співробітників: що треба знати?

Даруйте, але ми трохи відхилилися в сторону міжнародних організацій. Поговоримо, як минає відбір працівників в українських неурядових організаціях. Звичайно, від установи до установи якісь моменти можуть відрізнятися, але загалом процес пошуку і працевлаштування персоналу ідентичний.

Отже, в некомерційній організації виникла необхідність найняти нового спеціаліста. Спершу складається список вимог та очікувань від кандидата, далі публікується оголошення про вакансію (соцмережі, власний сайт, неурядові портали). Потім надходять резюме і супровідні листи від кандидатів, і працівники організації, відповідальні за це, оцінюють їх згідно заявлених в оголошенні вимог.

Кандидатам, які успішно виконали тестове завдання, телефонують і запрошують на співбесіду, яка залежно від обставин може відбутися офлайн чи онлайн. Звичайно, спілкування віч-на-віч складно замінити бесідою через монітор, але сучасні реалії і тут внесли свої корективи.

На що звертатимуть увагу на фінальному етапі, коли вирішуватимуть, підходите ви їм чи ні?

  1. Чи відповідає ваш досвід і знання майбутній посаді;
  2. Наскільки ви розумієте специфіку роботи в обраній сфері діяльності;
  3. Наскільки ви готові навчатися і бути частиною саме цієї команди;
  4. Чи готові у разі потреби виконувати деякі робочі завдання самостійно;
  5. Ну й загалом які у вас інтереси в житті, якими особистісними якостями наділені.

Поради кандидатам, які шукають роботу в некомерційних організаціях

Пошук вакансій:

  • Зазирніть на сайти некомерційних організацій у розділ «Вакансії» чи відвідайте їхні сторінки в соцмережах. Якщо вакансій на даний час немає, підпишіться на їхні групи чи сторінки і стежте за оновленнями. В такому разі ви одними з перших надішлете їм своє резюме;
  • Пошукайте потрібну вакансію у добірках вакансій для некомерційного сектору в соцмережах.

Коли подаєтесь на вакансію:

  • Посаду написали правильно, помилки в резюме виправили? Чудово, йдемо до наступного пункту;
  • Ваше резюме повинно відповідати саме цій посаді, а не будь-якій іншій; те ж саме можна сказати стосовно вашого досвіду;
  • Вкажіть всю інформацію, яку просить надати роботодавець. Не соромтеся написати бажаний рівень заробітної плати;
  • На питання «Чому потрібно обрати саме вас?» відповідайте так, щоб вас не порахували занадто великим мрійником/мрійницею;
  • Ну й, звичайно, надсилати резюме не потрібно пізно ввечері, а в розмовах по телефону чи скайпу слід бути ввічливим і тактовним. Гадаємо, це всім зрозуміло.

Коли справа дійшла до тестового завдання:

  • Бачите, що не можете впоратися з тестовим завданням? Повідомте про це роботодавця, не намагайтесь схитрити, адже потім цей момент все одно «випливе» на поверхню;
  • Чи зайве говорити про те, що тестове завдання потрібно надіслати до означеного часу? Звісно, все може трапитися, але тоді чесно попередьте про це.

Співбесіда:

  • Щоб не розгубитися на співбесіді, ви повинні бути добре ознайомлені зі специфікою роботи саме цієї організації. Тому перед співбесідою прогляньте уважно сайт, вивчіть акаунти в соцмережах (адже ніколи не знаєш, яка інформація знадобиться, чи не так?);
  • Демонструйте свою обізнаність в цій конкретній сфері. Чим більше ви знаєте, тим імовірніше, що співбесіда мине якнайкраще для вас;
  • Знову ж таки, коли вас запитають «Чому саме ви?», ваша відповідь повинна вигідно вирізняти вас серед інших претендентів на посаду. Добре продумайте свої слова перед співбесідою.

І загалом, пам’ятайте – чим професійніша організація, тим більше етапів вам доведеться здолати на шляху до омріяної роботи. Легковажно поставитися до цього питання не вийде: мовляв, це некомерційна організація, тут візьмуть на роботу кого завгодно. Ні, не кого завгодно. Думати так – означає заздалегідь приректи себе на невдачу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору