UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Вся правда про роботу за кордоном
  5. Як світова пандемія вплине на українських заробітчан

Як світова пандемія вплине на українських заробітчан

21.05.2020 725
Як світова пандемія вплине на українських заробітчан

Як світова пандемія вплине на українських заробітчан

21.05.2020     725

Пандемія нового штаму коронавірусу суттєво вплинула на ринок праці в усіх без винятку європейських країнах. Це боляче зачепило українців, адже кілька мільйонів наших громадян змушені працювати за кордоном, щоб забезпечити собі і своїм сім’ям кращу долю. Багато заробітчан повернулися з Європи додому, ще більше – залишилися на місцях, щоб перечекати економічну кризу, спричинену пандемією, і працювати далі. Яке найближче майбутнє в українських заробітчан у країнах Європи? Jobs.ua спробував з’ясувати це.

На європейському ринку праці склалася вкрай непроста ситуація. Сезонні роботи – в розпалі, фермерам Європи катастрофічно бракує людей для збору врожаю. Відчувається нестача в робочій силі, велику частку якої до сьогоднішнього дня складали трудові мігранти з України. Ситуація ускладнена через карантинні обмеження, проблеми з транспортним сполученням, а також через місцевих мешканців, які чинять опір власним урядам, побоюючись нової хвилі розповсюдження небезпечного вірусу, яку можуть спровокувати заробітчани зі Східної Європи.

Проблема нестачі сезонних працівників призвела до того, що уряди багатьох європейських країн почали офіційно запрошувати українців до себе на роботу. І це не дивно, бо закриття європейських кордонів у зв’язку з пандемією «корони» наочно показало, наскільки аграрний бізнес Європейського Союзу залежить від сезонних робітників. Звичайно, не лише аграрна сфера потребує робочих рук українців, але збір врожаю на даний момент становить для європейців чи не найбільшу проблему.

Пожвавлення економічної активності в травні показало, якими країнами для пошуку роботи наразі найбільше цікавляться українці. Це Польща та Німеччина. Ці країни в намаганнях залучити наших громадян на роботу навіть конкурують між собою.

Польща виробляє чи не найбільше продуктів у Європі, тому затребуваність в трудових мігрантах – надзвичайна. Якщо багато українців, які раніше їздили на сезонну працю до сусідньої країни, не приїдуть, для Польщі це обернеться величезною катастрофою. Що стосується Німеччини, в якій працює, за деякими оцінками, до чверті мільйона українців, їхній уряд навіть скасував одну важливу обов’язкову вимогу – перед працевлаштуванням іноземних громадян перевіряти, чи не претендують німці на ці робочі місця.

Звичайно, Польща програє перед Німеччиною в багатьох моментах, попри свої переваги (мовний бар’єр та спільний кордон), адже оплата праці навіть для нелегалів суттєво відрізняється в цих сусідніх країнах. Для порівняння: якщо в Польщі за годину українець отримає на сезонній роботі в аграрному секторі 12-14 злотих, то в Німеччині – втричі більше.

Отже, найкращі перспективи попрацювати в Європі цього літа і осені мають трудові мігранти без кваліфікації: аграрний сектор європейських країн потребує сотень тисяч робочих рук. Стосовно оплати праці – на жаль, в 2020-му році підвищення середніх показників по зарплаті не передбачається; в кращому випадку, українські заробітчани можуть розраховувати на минулорічний рівень доходів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору