UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Як знайти підхід до складних колег на роботі?

Як знайти підхід до складних колег на роботі?

23.04.2022 386Автор: Лоліта Платошкіна
Як знайти підхід до складних колег на роботі?

Як знайти підхід до складних колег на роботі?

23.04.2022     386Автор: 

Відносини між колегами в колективі - міцний плацдарм для ефективної роботи всієї команди, здорової доброзичливої атмосфери та дружніх стосунків всередині. Мабуть, ви відчували на собі, як від однієї людини на роботі буває незручно чи дискомфортно всьому колективу, або саме вам. Помічати такі незручні ситуації та складних колег це якраз обов’язок керівництва. Адже не відреагував на складну ситуацію один раз, чи спустивши її на самоплив, можна отримати токсичних співробітників, які постійно будуть псувати атмосферу в колективі тим самим гальмувати робочий процес. Якщо ваша команда - однодумці, то вам легко й завжди приємно приходити кожного ранку на роботу. Проте, це не завжди буває так. Трапляється й таке, що працівники мають відмінну думку від вашої, не мають натхнення грати за вашими правилами, не розділяють ваші цілі. Такі токсичні робітники не дають рухатися вперед всій команді. Про те, як знайти підхід до найскладніших колег на роботі та завжди мати доброзичливу робочу атмосферу в колективі - наша сьогоднішня стаття на Jobs.ua.

Кажуть, щоб боротися з проблемою, її потрібно осягнути. Розберемося, хто така токсична людина і які типи токсичних співробітників існує.

Токсичний працівник - робітник організації, який цілеспрямовано або необдумано намагається психологічно похитнути авторитет того чи іншого члена колективу задля власної вигоди та зриву чи уповільненню робочого процесу.

Типи токсичних співробітників

Типи токсичних співробітників також бувають різні, все залежить від його цілей.

Працівник-бунтар

Емоційний член команди, який не може та не любить контролювати власні емоції. Він по-всякому показує власною поведінкою, що такі умови та правила йому не подобаються. До того ж він має власну правильну думку, і ніхто не повинен бути вище за неї. Така поведінка наче звертається до підлітка всередині нас, до бажання презирливо фиркнути, розвернутися чи висловити власну думку, яку не питали. Найчастіше працівник-бунтар не визнає правила, що встановлює керівництво; має специфічне почуття гумору, або навіть користується сарказмом; не визнає авторитетів чи лідерів в колективі; не долюблює керівництво, лає за спиною та показує це відверто перед колегами за спиною керівництва; не приймає критику у власну сторону.

Працівник-базіка

З таким працівником все зрозуміло: багато балакає - мало робить. Він постійно розповідає всім, скільки він робить для компанії, як працює, що за ким підмічає, проте великих звершень в професійній кар'єрі не має. Без чужої допомоги нічого не реалізовують, а перевіривши його досягнення, нічого важливого та примітного не знайдете. Працівники-базіки схильні звинувачувати інших в проблемах, проте за свою бездіяльність відповідальності не несуть ніколи.

Працівник-персоналізатор

Дуже чутливі, задумливі люди, яких легко образити. Вони завжди насторожі: чи звертаєте ви на них увагу, поважаєте їх? Критику у свою адресу сприймають, як особистий докір. Якщо щось йде не поїньому, вони неминуче відштовхують людей, що робить їх ще більш вразливими. Таким чином вони починають відчувати постійне розчарування, носити образу та чекати влучного моменту, щоб нанести помсту. Можуть сваритися з людиною, якщо відчувають себе скривдженими.

Працівники-нарциси

Увага нарцисичного співробітника прикута тільки до себе, але не до команди чи інших людей в колективі. Найчастіше працюють самостійно і можуть недооцінювати своїх колег. Часто кепкують з умінь та якості роботи інших, зневажливо ставляться до виконаної роботи інших. Свої потреби для них важливіше за все, тому часто роблять все по-своєму.

Працівник-пліткар

Та людина в колективі, яка не проґавить пікантні історії про співробітників та розносить їх всім. Його завжди знайдете на обідніх перервах, перервах на перекур тощо. Такі люди стають токсичними, коли в основному зайняті кумедними історіями про співробітників. Тим самим псують життя оточуючим нісенітницями про них. Приділяйте увагу кількості виконаної роботи для таких співробітників, щоб поставити їх перед фактом кількості виконаної роботи ними за день чи дедлайнами.

Працівник-прокрастинатор

Працівник, який постійно шукає привід, щоб не працювати, наприклад позалипати в соцмережах. Дуже часто відкладає роботу, погано виконує, допускає багато помилок. Такого працівника потрібно навчити тайм менеджменту й також поставити в рамки дедлайнів.

Працівник-агресор

Найчастіше такими працівниками є грубіяни. Які дозволяють собі в розмові все, що завгодно, не поважаючи інших. Іноді в розмові з ними є емоційні спалахи незадоволення чи люті.

Працівник-перперфекціоніст

Колеги, що проявляючи свою перфекційність, впливають негативно на оточуючих своїми високими стандартами, які вимагають від інших без причини. Нав'язлива потреба в ідеалізації призводить до того, що колеги відчувають себе скривдженими й внутрішньо опираються. Така людина буде тиснути на команду своїми настановами й незадоволеністю, звинувачувати усіх в некомпетентності.

Взаємодія з токсичним працівником

Постійна увага та контроль

Токсичний працівник вимагає постійної уваги та контролю з боку керівництва чи адміністрації. Адже така людина не лише погано впливає на моральний дух та атмосферу команди, вона ще й уповільнює продуктивність. Так можна втратити гроші навіть після звільнення такого працівника, бо потрібен певний період, щоб знову налагодити атмосферу в команді та якісний робочий процес. Особливу увагу необхідно приділяти підбору персоналу. Вже під час співбесіди потрібно зрозуміти, що перед вами за людина, чи здатна вона на токсичність.

Грамотна комунікація

Якщо в вашому колективі є люди схильні до токсичності, то необхідно налагодити правильно комунікацію з ними. По-перше, налагодити з такою людиною комунікацію тет-а-тет, адже тільки в особистій розмові працівник може розказати, що в нього на душі та пояснити власні дії. По-друге, керівник повинен уміти згладжувати кути та обережно без особистих нападів розмовляти з таким співробітником. По-третє, вміти вчасно зупиняти токсичні прояви такого робітника, пояснюючи чи спілкуючись. Може статися й таке, що ви когось вважаєте токсичним працівником, а насправді ж просто не даєте йому чітких завдань, які він міг би правильно виконати. Тому треба все чітко пояснювати, адже, якщо ви недобре пояснили, люди вас погано зрозуміють. Поцікавтесь, як робітник розуміє своє завдання.

розмова з босом

Другий шанс для кожного

Будьте розуміючим та лояльним керівником, другий шанс має кожний. До того ж якщо співробітник показує непогані результати в роботі чи працює довгий час, то цілком правильно буде поспілкуватися, прояснити ситуацію та досягти успіху шляхом спільних домовленостей. Коли ж така розмова не буде мати результату, необхідно розпрощатися з токсичним робітником.

Крайнє звільнення

Найчастіше особиста бесіда дає плоди. Проте перекроїти власний характер вдається не всім. Це постійна робота над собою та контроль власних думок та емоцій. Якщо розмова не подіяла, на жаль з токсичним робітником краще попрощатися, адже втрачається час, сили та продуктивність всієї команди.

Як впоратись зі складними ситуаціями

Іноді досить складно підібрати правильне рішення щодо власних дій в складних ситуаціях. Маємо декілька практичних порад, якщо ви в подібних ситуаціях.

Якщо колеги посварилися, кращим буде розмежувати їх фронти роботи чи розбити їх роботу таким чином, щоб вони найменшим образом стикалися один з одним.
Якщо один колега скаржиться на іншого, розберіться чи доречні скарги, Якщо так, то поговоріть тактовно з нападками токсичного співробітника.
Якщо в колективі співробітники з різним характером, допоможіть розуміти один одного. Для цього транслюйте колегам, що найкращий спосбі порозумітися - говорити та спілкуватися.
Якщо в колективі ходять плітки, знайдіть джерело пліток. Завантажте співробітника роботою, щоб було ніколи на перевах базікати.

Головне пам’ятайте, що стресові та конфліктні ситуації трапляються в кожному колективі й це нормально. Проте головне, як ви з цієї конфліктної ситуації виходите та виводите колектив: чи розв'язуєте проблему, чи залишаєте після розв’язання ситуації щось недосказане, чи залишаєте ображених людей, як наказуєте тих, хто винен. З кожним співробітником можна знайти спільну мову й домовитись - все залежить тільки від вас.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору