UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Шукаємо вакансії
  5. Як знайти роботу без кваліфікації

Як знайти роботу без кваліфікації

18.02.2020 607
Як знайти роботу без кваліфікації

Як знайти роботу без кваліфікації

18.02.2020     607

Зміна професії стає частиною сучасного світу. Наприклад, фахівці стверджують, що у наступні декілька десятків років на планеті зникнуть більше 30 видів діяльності. У той же час багато людей відкривають для себе широкі перспективи, вони прагнуть оволодіти новими знаннями, навичками. Прогрес і неухильне економічне зростання вимагає ротації кадрів і пропонує нові вакансії. Дуже складно повністю реалізувати свій потенціал, сидячи на звичному місці, особливо без гідної зарплати, перспектив зростання у професії. Однак, кинувши погляд на інші галузі, можна спостерігати постійний дефіцит кадрів, вільні посади і робочі місця.

Чи можна претенденту знайти роботу без кваліфікації на ринку праці

Попит на реальні пропозиції, що стосуються «нульових» початківців-претендентів, зріс за останній календарний рік майже на чверть. Яка ж справжня ситуація на ринку вакансій? Чи варто починати пошук справи, яка стане приносити задоволення, надасть другий шанс, розкриє людину з нової, більш вигідної сторони для себе і роботодавця? Є думка, що суворі вимоги, такі як наявність дипломів про освіту (науковий ступінь), сертифікація, незліченні підвищення кваліфікації – необхідні умови у вузьких галузях. Це актуально для медицини, точних наук, юриспруденції та інших. В той час як сфера обслуговування та надання послуг висуває досить гнучкі підходи і вимоги.

Розглянемо детальніше сферу професій, які дозволять гідно заробляти і реалізуватися без досвіду та кваліфікації. Відразу застерігаємо, що огляд надаємо максимально об'єктивно, так би мовити, без фанатизму, не закликаючи борознити космічними кораблями простори Всесвіту або будувати атомні електростанції.

Важливо! Багато сучасних роботодавців вважають, що, наймаючи порядного, сумлінного працівника, завжди краще навчити його на місці, ніж переучувати «створеного» кимось фахівця з дипломом на руках.

робота без досвіду

Без спеціальних знань та досвіду можливо стати хорошим адміністратором у косметичному центрі або торговим представником з гідною заробітною платнею. Перерахуємо, які галузі віддають перевагу співробітникам без досвіду, кваліфікації:

  • торгівля, всі види продажів (мережеві, лінійні);
  • сфера туризму, відпочинку, розваг;
  • сфера послуг (особливо, клінінг, готельний, ресторанний бізнес);
  • продажі у невеликих кафе, ресторанних комплексах, кондитерських;
  • творчі професії (народний, сучасний хендмейд), консультації, проведення майстер-класів для дорослих і дітей.

Безпосередня робота з потенційними клієнтами накладає ряд зобов’язань і вимог до претендента. Кожна вакансія буде розглянута індивідуально, але часто роботодавець може надати перевагу позитивним особистим якостям, ніж сумнівній кар'єрі, яка залишилась у минулому.

Основні якості та навичку для здобувача нової професії

Яким повинен бути претендент, щоб отримати роботу без кваліфікації та досвіду:

  1. Цілеспрямованим.
  2. Відкритим до нових знань і навичок.
  3. Виконавчим, відповідальним, пунктуальним.
  4. Ввічливим, доброзичливим, стресостійким.
  5. Акуратним.

На початку пошуку або зміни робочого місця, кожен претендент стикається з питанням проходження співбесіди. Як сформувати особистий контакт, вдало провести бесіду з представником компанії, менеджером з персоналу, від якого залежатимуть подальші дії? Завдання претендента знайти вагомі аргументи і довести свою здатність справлятися із завданнями і проблемами даної компанії. Доволі важливо представити себе як людину з активною життєвою позицією, харизмою, бажанням сумлінно працювати.

Цікаво! Бували випадки, коли ім'я, репутація у справі і вміння довести свою правоту, переважували чашу з дипломами про освіту.

робота без досвіду

Декілька порад для вдалої співбесіди

Бажано приступити до пошуку інформації про роботу заздалегідь, до моменту розмови з роботодавцем. Наприклад, зібрати дані про особливості діяльності на майбутньому робочому місці, віртуально підготуватися. Це особливо корисно для людей, чиє хобі переходить в основне заняття. Якщо професія творча, дизайнерська, підготуйте пробні моделі, дизайнерські рішення, різні техніки. Майте чіткі впевнені позиції і продумайте можливі відповіді роботодавцю з приводу вибору компанії, посади, кар'єрного зростання на робочому місці в фірмі.

Корисно! На етапі підготовки до співбесіди по пунктах зробіть всебічний аналіз можливостей. Через хвилювання претендент часто забуває, що хотів розповісти. Перелік головних особистих переваг і досягнень допоможе конструктивно побудувати розмову.

Пропонуємо три основних етапи практичного створення резюме, якщо розглядати його як «особистий проект»:

  1. Займаючись активним пошуком, зосередьтеся на трьох основних і найбільш ймовірних вакансіях. Реально звірте свої можливості з попитом на ринку. Отримати роботу вірогідно, якщо є відповідні навички, наприклад, коли потрібен невеликий досвід, а не багаторічний стаж. Навмисно ігноруйте занадто спокусливі пропозиції щодо завищеної заробітної плати, або умови мати науковий ступінь тощо.
  2. Знайдіть найбільш детальний опис майбутньої вакансії, зрозумійте суть посади, яку обираєте. Це дасть тверде розуміння того, що вимагатиме роботодавець, в чому полягатимуть обов'язки претендента, чим доведеться безпосередньо займатися. Покажіть повну готовність приступити до роботи.
  3. Підготуйте і відправте варіанти особистого «проекту» резюме для всіх можливих роботодавців. У кожному з них індивідуально розгляньте готовність займати вакансію, вказану в оголошені. Запропонуйте свої послуги та напрацювання, вкажіть, як ви будете вирішувати всі проблеми безпосередньо в цій компанії.

Важливо! Рекомендуємо адресувати резюме та супровідний лист безпосередньо на ім'я директора фірми або керівнику майбутнього відділу.

У будь-якому випадку до кожної співбесіди корисно підготуватися заздалегідь. Будьте сміливими, якщо зважилися стати на шлях змін.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору