UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Знайомтеся, Бельгія: третя країна в світі з чотириденним робочим тижнем

Знайомтеся, Бельгія: третя країна в світі з чотириденним робочим тижнем

26.12.2022 356
Знайомтеся, Бельгія: третя країна в світі з чотириденним робочим тижнем

Знайомтеся, Бельгія: третя країна в світі з чотириденним робочим тижнем

26.12.2022     356

Нещодавно стало відомо, що Бельгія стала третьою країною в світі, яка наважилася запровадити чотириденний робочий тиждень. Першопрохідцями стали Ісландія та Нова Зеландія. Але в запровадженому Бельгією 4-денному тижні є свої нюанси. Якщо вам цікава ця тема, тобто скорочений робочий тиждень, та ще в такій цікавій західноєвропейській країні, як Бельгія – давайте довідаємося про ці та інші деталі разом із Jobs.ua.

Чотириденний бельгійський «робочий» тиждень: які нюанси такого рішення?

Отже, громадяни Бельгії відтепер можуть обрати для себе чотириденний робочий тиждень, якщо захочуть працювати за таким робочим графіком. Але з однією обмовкою: робочий день збільшується з 8-ми годин до 9,5 год. Але чотири дні можна потерпіти з таким графіком, як вважаєте? Зате потім – повноцінних три дні відпочинку!

До речі, експеримент зі скороченим робочим тижнем проводився ще раніше, а розпорядження про новий графік роботи з’явилося ще в лютому 2022-го. Але це рішення набуло чинності лише місяць тому, наприкінці листопада. І наразі можна сказати, що якщо хтось із бельгійців хотів це зробити, тобто перейти на новий графік, вони вже це зробили.

Кількість населення теж відіграє роль?

Якщо говорити про Ісландію та Нову Зеландію, то робочий час скоротився, а зарплати залишилися на тому ж самому рівні, що й раніше. А в Бельгії, як ми пам’ятаємо, робочий час фактично скоротився лише на 2 год в тиждень. Хоча таким країнам не так уже й складно вдаватися до подібних експериментів. По-перше, це країни з високим рівнем життя, по-друге – і при всій повазі до цих країн і до їхніх громадян – чисельність їхнього населення не така вже й висока. Ви знали, що населення Ісландії становить всього лиш 375 тис. осіб? А Нової Зеландії – трохи більше 5 млн. осіб, ну а в Бельгії – аж 11,59 млн. (за інформацією Світового банку станом на 2021-й рік).

А з іншого боку, велику роль відіграють національний характер та ментальність. Тому навряд чи Бельгія понесе економічні втрати через впровадження нового графіку роботи (не забуваємо, це на вибір), адже бельгійці загалом відповідальні люди. Додамо сюди педантичність західних європейців, їхнє ставлення до законів та роботи, низький рівень корупції і високі доходи на душу населення. Все це в підсумку дозволяє впроваджувати на офіційному рівні подібні експерименти. І не забуваємо, що бельгійці фактично не стануть менше працювати, і за чотири робочі дні «зекономлять» для себе тільки 2 год. Хоча… якщо витратити ці години з користю для себе, для навчання та саморозвитку, то 8-9 «халявних» для навчання годин на місяць – це не так уже й погано.

Підіб’ємо підсумки

Отже, кількість населення країни та розвинений рівень економіки дозволяють приймати подібні рішення на загальнодержавному рівні. А чим уже її громадяни займатимуться у вільний від роботи п’ятий день, це вже справа кожного, чи не так? Хтось шукатиме додаткові підробітки, хтось приділятиме час хатнім справам чи фрилансу, хтось просто відпочиватиме або запланує собі «відривні» триденні мандрівки. Якщо рівень зарплати дозволяє такі витрати, то чому б і ні? Зрештою, це теж чудовий відпочинок, особливо якщо на природі, та в оточенні найближчих, найдорожчих, найрідніших людей.

А ви б який робочий графік обрали, якби мали таку можливість? Працювати п’ять днів або ж чотири? А якщо й чотири, то чи не шукали б ви підробіток на п’ятий день, а то й на п’ятий і шостий (або навіть на п’ятий-шостий-сьомий, для справжніх екстремалів і фанатів роботи)?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору