UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Будуємо кар’єру без перевтоми та професійного вигорання

Будуємо кар’єру без перевтоми та професійного вигорання

29.09.2020 343
Будуємо кар’єру без перевтоми та професійного вигорання

Будуємо кар’єру без перевтоми та професійного вигорання

29.09.2020     343

В погоні за успішною кар’єрою люди досить часто забувають про своє ментальне здоров’я, за яким потрібно стежити так само ретельно, як за фізичним здоров’ям і за розвитком професійних навичок. Просуваючись кар’єрними сходами, ми часто не шкодуємо себе: працюємо понаднормово і у вихідні, щоб зробити більше, ніж наші колеги, щоб швидше завершити один проект і взятися за інший.

Але наскільки продуктивним є такий підхід? На жаль, за кожним потужним ривком нас чекають, окрім кар’єрних «зірочок», перевтома та професійне вигорання. Але цьому можна запобігти, розширюючи власні знання по цій темі і, звичайно, застосовуючи їх на практиці. Jobs.ua підібрали для вас дієві поради, як вберегти себе від перевтоми та професійного вигорання, будуючи власну кар’єру.

Ефективний тайм-менеджмент

Скільки вже було сказано про ефективний розподіл свого часу, але не зайве згадати про це ще раз. І давайте поговоримо про дедлайни.

Дедлайни – річ дуже хороша, і ми стаємо більш вмотивованими, наближаючись до завершення чергового проекту. Але водночас і зростає рівень стресу, адже хочеться, щоб все пройшло чудово і проект не потребував потім жодних зауважень та доопрацювань. А якщо таких проектів декілька? В такому разі відчуття стресу зростає в рази, а заразом зростає рівень відповідальності.

А коли організм отримує великі порції стресу, як наслідок – погіршується пам’ять і здатність раціонально і виважено мислити; може порушитися сон, а для підтримки звичної бадьорості доведеться збільшувати кількість спожитого кофеїну. І все б нічого, якщо це тимчасове явище, але постійне перевантаження і зловживання стимуляторами може призвести до серйозних проблем із здоров’ям – як психічним, так і фізичним.

Щоб цього не трапилося, потрібно дуже грамотно підходити до планування свого часу. Старий добрий записник стане в нагоді, або ж численні додатки в телефоні, які допоможуть розпланувати робочий день і години відпочинку. Не забувайте, що ми живемо в 21 столітті, коли інтернет і особливо соцмережі пожирають багато нашого часу. Але різко зменшити час, проведений в інтернеті, теж не кожен зможе. Тому це краще робити поступово. Приміром, одна година, заощаджена щодня – це сім годин, заощаджених в тиждень! А це майже один восьмигодинний робочий день! Приємні цифри, чи не так?

Планування


Якщо є можливість, обираємо гнучкий графік

Наш мозок дуже часто опирається тим суворим рамкам, в які людство звикло поміщати робочий день. Прокидатися вранці невиспаним, заливатися кавою по дорозі на роботу, на автоматі відпрацьовувати робочий день і втомленим повертатися додому… нічого вам не нагадує?

Дослідження показують, що співробітники, які мають гнучкий робочий графік, працюють значно продуктивніше і почуваються при цьому значно щасливіше. Але це й без жодних досліджень зрозуміло, адже гнучкий графік дає певний рівень свободи. Тому такий підхід до виконання робочих завдань сміливо можна назвати одним з важливих факторів, щоб успішно будувати кар’єру, уникаючи при цьому перевтоми та професійного вигорання.

Розбиваємо велику ціль на декілька маленьких цілей

Розпочинаючи роботу над великим проектом, часто відчуваємо величезну мотивацію і значний прилив сил. Але великі проекти – це як марафонський забіг. Непідготовлена людина не пробіжить і половини шляху, як видихнеться і зійде з дистанції. Та й навіть підготовленому бігуну доведеться непросто.

Тому великі і грандіозні проекти краще розбивати на кілька етапів. Знову ж таки, якщо висловлюватися метафорично, розбити марафонську дистанцію на серію коротких забігів, чергуючи їх з моментами відпочинку, щоб набратися сил і знову по максимуму здійснити черговий ривок.

І не забувати про проміжні винагороди, щоб активувати в нашому мозку виділення дофаміну, який викликатиме бажання здійснити ту ж саму дію і отримати нову порцію задоволення. Подібна схема чудово працює, і вона має важливий аспект – психічне здоров’я буде застраховане від небажаних стресових станів.

Чергуємо різні системи мислення

Наше мислення можна умовно розділити на два системні процеси.

Перший процес мислення можна назвати сфокусованим. Ми сильно концентруємося на чомусь конкретному, тобто наша увага і концентрація мовби сходяться на одній проблемі, подібно до того, як лінза фокусує в одній точці пучок світла.

Другий процес можна назвати розсіяним, або ж фоновим. Його особливість полягає в тому, що ми ніби й не думаємо про щось конкретне, але насправді мозок в цей час обробляє велику кількість інформації. Ось чудовий приклад: письменниця Агата Крісті стверджувала, що сюжети детективних романів приходили до неї за миттям посуду. Чому ж так? А все тому, що під час миття посуду її мозок працював дещо розсіяно, ні на чому конкретно не зосереджуючись. Подібну думку підтвердять багато письменників та представників інших творчих професій, коли буденні заняття наштовхували на великі думки.

То ж який спосіб мислення кращий? Насправді, однаково важливі і перший і другий способи. Фонове мислення дозволить вихопити із загального потоку думок щось справді вартісне і цінне, а сфокусоване мислення вже надасть цій ідеї форми і потрібного змісту, тобто розвине її в щось велике і грандіозне.

Як прокачувати два способи мислення?

Щоб сфокусоване мислення приносило максимальну користь, потрібно тренувати навички концентрації. Існує чимало підходів, як відточувати свої здібності до концентрації, але в цій статті порадимо чудові ігрові тренажери для мозку – Вікіум та Lumosity. Проходячи щодня різноманітні вправи на тренування уваги, реакції і концентрації, з часом ви зможете суттєво підвищити свої вміння концентруватися на конкретній задачі, і не відволікатися при цьому на сторонні подразники.

З розсіяним типом мислення ще набагато простіше. Все, що треба зробити… це нічого не робити. Або робити речі, які ви виконуєте на автоматі – зайнятися улюбленим хобі, прибрати в квартирі, прогулятися, сходити в зал чи просто подрімати. А ще добре помріяти чи почитати гарну книгу, або пограти в ігри, якщо вам подобається це заняття. Навіть короткочасний сон вдень може наштовхнути на якусь ідею чи рішення, над яким ви безрезультатно ламали голову весь попередній тиждень. Це як з повітряним змієм – якщо хочете, щоб він злетів вище, треба відпустити трохи мотузку, послабити тиск. Як все просто, еге ж? Але іноді в погоні за ефективністю ми забуваємо за цю простоту.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору