UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Чи скасують народні обранці перенесення робочих днів через свята?

Чи скасують народні обранці перенесення робочих днів через свята?

19.01.2021 439
Чи скасують народні обранці перенесення робочих днів через свята?

Чи скасують народні обранці перенесення робочих днів через свята?

19.01.2021     439

Принаймні, у Верховній Раді на днях був зареєстрований відповідний законопроєкт. З проєктом Закону під номером 4597 та назвою «Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів» можна ознайомитися на офіційному вебпорталі Верховної Ради. А в цій статті Jobs.ua коротко розкажуть, що стало причиною появи цього Закону.

Навіщо взагалі це робити?

Ініціювали цей Закон група депутатів на чолі із Галиною Третьяковою, партія «Слуга народу». Якщо ми звернемося до пояснювальної записки, в ній, зокрема, ідеться про те, що переслідується дві важливі мети:

  • Збільшення економічного потенціалу нашої країни;
  • Узгодити українське законодавство у питанні перенесення робочих днів із законами країн Європейського Союзу, що сприятиме ефективнішій співпраці між Україною та членами ЄС.

Що передбачає цей Закон?

Якщо внести відповідні зміни до статті 67 Кодексу законів про працю України, то стане неможливим переносити робочі дні та вихідні в державних установах та організаціях, підприємствах. Але з однією обмовкою – крім випадків, встановлених цим кодексом.

Депутати, які працювали над новим законопроєктом, відзначають, що подібна практика – тобто перенесення робочих днів на суботу – негативно впливає на результативність праці, а також мінімізує успішну комунікацію з іноземними інвесторами. І взагалі – подібна традиція сприяє формуванню негативної репутації бізнеспотенціалу України за кордоном.

Гадаємо, кожен з нас, хто виходив працювати в суботу, чудово пригадають свої відчуття, пов’язані з небажанням іти на роботу у вихідний день.

Подібна практика – пережиток радянського минулого

Якщо проаналізувати світовий досвід стосовно цього питання, то виявиться, що в багатьох цивілізованих країнах подібна практика відсутня. Це Польща, США, Словаччина, Чехія, Литва, Франція, Німеччина, Данія, Нідерланди та ряд інших країн.

Звідки пішла ця практика? Це типово радянська традиція, яка нарівні з Україною зберігається в наших північних сусідів. Мова про Росію, звісно. І ще в деяких пострадянських країнах. Тобто стосовно цього питання наша країна знаходиться не в найкращій компанії.

Ще один негативний фактор від нинішнього стану справ – це те, що через перенесення робочих днів маємо шестиденний робочий тиждень, а іноді такі «подарунки» працівники держустанов, підприємств та організацій отримують двічі на місяць, що є прямим порушенням законодавчих норм до мінімального часу відпочинку людей (тобто два вихідні дні в тиждень). Це з одного боку.

З іншого боку, коли переносяться робочі дні, людям випадає три-чотири вихідні дні, що негативно впливає на робочу мотивацію, а також знижує бажання займатися робочими справами після тривалого періоду вихідних днів.

Що ж, депутатам тепер лишається тільки проголосувати за даний законопроєкт. Як поставляться до цього українці? Можна припустити, що одним він припаде до душі, іншим – не дуже. Але досвід європейських країн свідчить, що стандартний робочий тиждень значно краще впливає на загальний стан економіки.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору