UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Шукаємо вакансії
  5. Чи варто повертатися на попереднє місце роботи?

Чи варто повертатися на попереднє місце роботи?

18.02.2020 998
Чи варто повертатися на попереднє місце роботи?

Чи варто повертатися на попереднє місце роботи?

18.02.2020     998

Повернення на попереднє місце роботи: за та проти

Зміна працедавця не завжди пов’язана з негативними факторами на робочому місці, іноді співробітник прагне спробувати сили в іншій сфері для саморозвитку чи за сімейними обставинами. Багато експертів висловлюють думку про те, що повернення до старого колективу не буде вигідним як в психоемоційному, кар’єрному, так і в фінансовому плані. Проте для об’єктивної оцінки кожну ситуацію необхідно розглядати індивідуально.

Причини повернення та думки рекрутерів

Згідно зі статистичними даними Національної спілки кадровиків, біля 60% російських працедавців не готові затвердити кандидатів, які колись вже працювали в їхній компанії. Проте українські, як і іноземні рекрутери, не настільки упереджені, вони готові взяти в команду перспективного шукача.

Найчастіше працівники прагнуть повернутися на колишнє місце роботи з таких причин:

  • фінансова скрута;
  • високий рівень конфліктності, погана перспектива професійного, кар’єрного зростання на новому місці;
  • прагнення якнайшвидше здобути стабільність (адже шанси повернутись туди, де тебе вже оцінили як хорошого спеціаліста, набагато вищі).

Працедавці не мають однозначної думки щодо раціональності затвердження на посаді людини, яка колись вирішила покинути компанію за власним бажанням. Одні сприймають це як плюс, адже саме в їхній команді працівник побачив вигідну перспективу зростання, а інші ставляться до таких кандидатів з недовірою, побоюючись втрати конкурентних позицій на ринку, зниження ефективності, конфліктів у колективі. Дэйв Альмеда, HR-спеціаліст хмарної платформи Kronos, впевнений, що співпрацювати з колишніми колегами надійніше і безпечніше, адже вони вже вміють працювати на результат, знають практичні нюанси і особливості роботи конкретної організації. Крім того, таке повернення покаже решті персоналу всі плюси – надалі вони двічі подумають, перш ніж піти.

Певна категорія працедавців готова взяти назад колишнього співробітника, але лише за умови, що той показував результат, вищий за середньостатистичний, відповідав корпоративній культурі. При цьому рівень заробітної плати підвищують відразу вкрай рідко. Проте, якщо продуктивність роботи сприятиме розвитку підприємства, закріпленню його позицій на ринку, вони готові навіть створити додаткове робоче місце. За наявності більш високих професійних компетенцій, нових практичних навичок більшість керівники готові не просто затвердити людину, яка колись покинула підприємство за власним бажанням, але й запропонувати участь в конкурсі на вигіднішу посаду.

Доволі багато рекрутерів сумніваються в доцільності відновлення співпраці з колишніми працівниками через недовіру, високий, на їх думку, ризик швидкого звільнення. Щоб отримати запрошення на співбесіду, варто грамотно вказати в резюме професійні якості, вміння, які будуть корисні для компанії, особисту зацікавленість в її розвитку. Пояснити зміну місць можна новою мотивацією та кар’єрними планами. Варто пам’ятати про те, що роботодавець завжди оцінює тривалість роботи в одному місці, вміння доводити справу до кінця і приймати зважені рішення.

попереднє місце роботи

Як уникнути помилки

Серед спеціалістів HR-сфери немає однозначної думки щодо раціональності роботи під егідою колишнього керівника. Проте більшість згодна з тим, що цього однозначно не варто робити якщо в минулому відбувались гострі конфлікти з колективом, працівник не зміг без проблем працювати в рамках корпоративної культури. Рішення необхідно приймати, враховуючи власні потреби, професійні і особисті ресурси, проаналізувавши всі переваги та можливі недоліки.

Повернення може бути вигідним, наприклад, у таких випадках:

  • Колишній керівник сам проявив ініціативу, бо в минулому досвід співпраці був позитивним.
  • Компанія почала розвиток нових напрямів, поліпшила умови праці, матеріально-технічну базу, усунула недоліки, які заважали працівнику.
  • Кандидат прагне обійняти більш високу посаду.
  • Претендент пропонує авторський бізнес-проект, який гіпотетично принесе вигоду компанії і може бути цікавим її керівнику.

Якщо прийнято рішення повернутись на старе місце роботи, то варто без поспіху проаналізувати динаміку росту, конкурентні позиції компанії, відгуки працюючих колег. Щоб максимально швидко показати хороший результат, необхідно наперед продумати стратегію прийняття рішень, показати професійне зростання і високу кваліфікацію.

Плюси повернення:

  • більш легке працевлаштування;
  • короткий період адаптації;
  • високі шанси досягти підвищення у кар’єрі (за умови динамічного розвитку компанії), бути затвердженим на вигіднішій посаді;
  • можливість працювати на нових, вигідних для себе умовах (звичайно, якщо професійний рівень претендента відповідатиме цілям підприємства, дозволить досягати значних результатів);
  • знання практичних нюансів роботи, легка реалізація нових проектів.

Не варто відразу позиціонувати повернення на колишнє робоче місце як своєрідний крок назад у розвитку. Якщо такий вибір принесе практичні переваги, фінансову вигоду, відкриє нові перспективи для зростання, потрібно використовувати всі можливості. Проте, як показує практика, не потрібно починати співпрацю з колишнім працедавцем на тій самій чи більш низькій посаді, якщо компанія залишила ті ж вектори розвитку, не збільшила кількості напрямів роботи. Обов’язкова умова в такому разі – об’єктивний аналіз переваг і труднощів після повернення, оцінка власних професійних можливостей, перспектив.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору