UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Прийом на роботу
  5. Чим пояснити велику перерву в робочому стажі

Чим пояснити велику перерву в робочому стажі

3.06.2020 541
Чим пояснити велику перерву в робочому стажі

Чим пояснити велику перерву в робочому стажі

3.06.2020     541

Причин для перерви в трудовому стажі може бути велика кількість, але в більшості випадків у людей рано чи пізно виникає необхідність шукати нову роботу. І ось тут виникає питання: «Чи не стане це перешкодою у процесі пошуку?».

Насправді, якщо перерва у професійній діяльності складає до 6 місяців, то хвилюватися особливо нема чого – це цілком природний термін для пошуку нової посади. Цей час зазвичай витрачається на вивчення ринку, відправлення заявок, проходження співбесід. Якщо перерва від пів року й більше, слід продумати чітку аргументацію, щоб пояснити це. Роботодавці можуть вважати, що за період «простою» людина могла погіршити або взагалі втратити свої професійні навички, забути про самодисципліну. Їм важливо зрозуміти обсяг того, що ви зробили, щоб повернутися до трудової діяльності.

Загальні рекомендації

На співбесіді самому краще не порушувати питання перерви у стажі. Якщо ж такої розмови не вдалося уникнути, то дотримуйтесь наших порад:

  • варто говорити прямо, без зайвої «води» та особистої інформації;
  • відповідь має бути логічною, містити план дій щодо підтримання кваліфікації та мотивації до роботи на новій посаді;
  • недоречно вигадувати причини змушеної відсутності працевлаштування. Професіонали дізнаються про брехню й перестануть розглядати вас як потенційного кандидата;
  • можна скоротити термін перерви, розповівши про роботу на фрілансі, навчання новим технологіям, участь у тимчасових проєктах, волонтерство.

У резюме слід вказати, що ви шукаєте постійну роботу з повною зайнятістю і це є обов’язковою умовою. Під час співбесіди найголовніше – це переконати менеджера з персоналу, що перерва ніяк не позначилася на вашому професіоналізмі.

Якщо причина перерви у трудовому стажі – особисті обставини

Загальна фраза «не працював через сімейні обставини» не викликає ніякої довіри, тому що немає конкретики. Краще говорити чітко: були проблеми зі здоров’ям, хворіли рідні, яких слід було доглядати. Це дійсно поважні причини, які можуть сприяти встановленню нормального контакту під час співбесіди. Доцільно акцентувати, що навіть за таких обставин людина використовувала будь-яку можливість підвищення своєї кваліфікації.

Якщо ж були проблеми зі здоров’ям – бажано переконати потенційного роботодавця, що наразі все вже вирішено і ви не збираєтеся багато часу проводити на лікарняному.

Якщо причина пов’язана із труднощами пошуку роботи

Втрата роботи не завжди залежить від самої людини, а от як використати час вимушеного «простою» – це вже її відповідальність. Головне – тримати себе у формі, працювати віддалено, напрацьовувати портфоліо, навчатися на курсах та ін. Усе це допоможе триматися в тонусі й переконати роботодавця, що ви не втратили навичок, залишаєтеся в курсі останніх новин вашої сфери діяльності та процес адаптації на новому робочому місці пройде швидко й без проблем.

перерва в роботі

Якщо довелося припинити роботу у зв’язку з навчанням

У молодих спеціалістів навчання є природною причиною перерви в роботі. Але трапляється, що спеціаліст середнього віку хоче продовжити навчання для підвищення своєї кваліфікації або зміни сфери діяльності. У цьому випадку в резюме та під час співбесіди важливо акцентувати увагу на тому, що вивчено та які результати отримано. Крім того, перед пошуком роботи слід ознайомитися з ситуацією в галузі, у якій заплановано працювати – тоді простіше буде довести свою готовність до бажаної посади.

Якщо причина – ведення власного бізнесу

Це той випадок, коли не завжди є бажання розповідати про те, на що був потрачений час. Якщо причиною перерви була негативна спроба започаткування власного бізнесу, роботодавець може подумати, що в майбутнього працівника не вистачає професійних якостей для успішної реалізації запланованого. Або що йому буде важко повернутися, працювати в команді та діяти за графіком. Тому у процесі співбесіди слід концентруватися на тому, який досвід було отримано та яким чином його можна застосувати на новій посаді.

Сама собою перерва у стажі не є великою проблемою, головне – це попередній досвід та причини змін. Краще зробити акцент на своїх досягненнях та корисних відгуках керівників з попередніх міст роботи. Можливо, доведеться знизити власні зарплатні очікування або навіть претендувати на посаду нижче тієї, з якої ви уходили. Це доцільно зробити, щоб знову закріпитися на ринку праці.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору