UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Грошове питання
  5. Економимо гроші правильно – поради експертів

Економимо гроші правильно – поради експертів

23.09.2020 365
Економимо гроші правильно – поради експертів

Економимо гроші правильно – поради експертів

23.09.2020     365

Багаті люди вміють не тільки заробляти гроші, а й грамотно ними розпоряджатися. Вміти накопичувати і економити зароблене – важлива навичка їхнього способу життя. Розглянемо разом з Jobs.ua різні підходи, які дозволять заощаджувати краще і ефективніше.

Даємо раду імпульсивним емоціям

Ви знали, що вміння заощаджувати гроші напряму залежать від вияву наших щоденних емоцій? Існує таке поняття, як імпульсивна покупка. Багаті люди вміють утримуватися від спонтанних емоцій, які штовхають людей купувати ті речі, якими їм дуже хочеться володіти в даний момент, але в яких, по суті, не має великої потреби.

Як лінь заважає нам накопичувати

Експерти з поведінкових фінансів вважають, що люди загалом схильні погано заощаджувати гроші, бо на емоційному рівні сприймають це як втрату. А кому подобається щось втрачати, адже це сприймається як обмеження самому собі?

Та й звичайна лінь є перепоною для грамотної економії. Здавалося б, накопичення грошей – чудова справа, але лінь, як не дивно, працює як гальмуючий фактор. Для заощадження фінансів теж потрібно докладати хоч і невеликі, але зусилля, тому багато людей лінується це робити – мовляв, зроблю це «потім», «завтра», але не сьогодні.

Відкладаємо більше завтра

Програму «Відклади більше завтра» розробив Шломо Бернарці, дослідник поведінкових фінансів. Вона полягає в тому, що люди починають більше відкладати грошей, коли зростає рівень їхніх доходів. Як це виглядає на практиці? Витрати залишаються на приблизно тому ж самому рівні, в той час як з’являється можливість заощадити на порядок більшу суму.

Шломо Бернарці спільно із нобелівським лауреатом Річардом Талером запропонували наступну схему накопичення фінансів: як тільки збільшується рівень доходу, заразом і збільшувати на 3% відкладені кошти. Через декілька років подібного підходу виявиться, що ви стали економити значно більше, водночас рівень витрат на базові потреби, розваги і т.д. суттєво не зміниться.

Синдром «чистого аркуша»

Багато людей люблять розпочинати «великі» справи з Нового року чи з наступного понеділка. Але такий підхід зовсім не працює, тому що в найближчому майбутньому ми по великому рахунку залишаємося тими ж самими людьми, що були вчора і якими є сьогодні. Тільки вихід із зони комфорту – раптовий і болісний – може докорінно змінити людську особистість. Або ж велика сила волі, яка, мов стрімка гірська вершина, підноситься над людськими слабкостями.

Якщо хочете, щоб ефект «чистого аркуша» запрацював для вас, візьміть календар і відмітьте найближчу дату, яка вам приглянулась. І в той же день почніть здійснювати задумане. Відмічайте далі в календарі ваші маленькі успіхи. І візьміть за життєве кредо наступний принцип: «Не розривати ланцюг». Цей прекрасний життєвий принцип працює у всіх сферах життя: якщо почали бігати, значить, бігайте щовечора – хоча б по півгодини. І так – щодня. Тобто кожного дня ви продовжуєте ланцюжок тієї важливої справи, яку розпочали одного дня. Той самий принцип застосовуйте і у фінансових справах, і в будь-яких інших справах. От побачите – мине півроку-рік, і ви зауважите, як сильно ви змінилися. Ось так маленькими кроками, але щодня, ви наблизитеся до будь-якої мети, до будь-якої своєї мрії – фінансової чи якоїсь іншої.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору