UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Прийом на роботу
  5. Follow-up лист після співбесіди: що це і як його писати

Follow-up лист після співбесіди: що це і як його писати

27.01.2022 2026
Follow-up лист після співбесіди: що це і як його писати

Follow-up лист після співбесіди: що це і як його писати

27.01.2022     2026

Змоделюємо ситуацію: ви побували на співбесіді – офлайн чи онлайн, неважливо, – і взялися очікувати на зворотний зв’язок. Виникає питання – що робити далі? Пасивно чекати чи спробувати проявити ініціативу? Якщо вам не хочеться сидіти, склавши руки, маємо для вас наступну пораду, а саме написання так званого follow-up листа. Що це таке, і як його правильно написати, щоб рекрутер захотів вийти з вами на зв’язок – читайте далі в статті.

Види follow-up листів

Якщо ви досі думаєте, чи можна писати рекрутерам, якщо не отримали від них відповідь, відказуємо: «Так, можна». Одразу зауважимо, що зміст листа може відрізнятися від випадку до випадку. В залежності від того, що ви хочете написати рекрутеру, можна виділити такі різновиди follow-up листа:

  • Ви бажаєте просто подякувати за вашу зустріч,
  • Ви хочете поділитися враженнями від проведеного з вами інтерв’ю,
  • Ви хочете нагадати про себе й поцікавитися подальшими кроками,
  • Вам потрібно попросити про детальний зворотний зв’язок,
  • І, нарешті, у випадку відмови – ви хочете подякувати за відповідь і, можливо, отримати деякі домовленості і гарантії на майбутнє.

Розглянемо кожен варіант детальніше.

Ви хочете просто подякувати за вашу зустріч

Мабуть, це найпростіший різновид follow-up листа, на який ви витратите найменше часу. Просто напишіть «Дякую Вам за проведене інтерв’ю, було цікаво і пізнавально для мене». Адже давайте поміркуємо про це просте правило професійної комунікації: компанія витратила час на вас як на кандидата, рекрутер підготувався до співбесіди, поставив вам свої питання. А ви, можливо, поставили йому свої питання, і відповіді рекрутера наштовхнули вас на нові думки. Тому просто подякуйте за це, бо написати такого коротенького листа з кількома реченнями в ньому – це хвилина-друга часу.

Ви ділитеся своїми враженнями від інтерв’ю

Такий follow-up лист доцільно писати у випадку, якщо у вас закумулювалося багато вражень під час співбесіди. Адже читати про компанію та її діяльність на її сайті чи в соцмережах – це одна річ, а спілкуватися з реальними людьми всередині компанії – зовсім інша справа. Та й не всі співбесіди минають нервово і напружено, погоджуєтесь? Деякі співбесіди нагадують більше дружні бесіди між двома друзями, які давно не бачилися і пожвавлено діляться останніми новинами зі свого життя. Вам пощастило, якщо ви потрапили на одне з таких інтерв’ю. В таких сприятливих обставинах значно легше і простіше поцікавитися деталями стосовно роботи в цій компанії – а деталі важать, особливо якщо йдеться про умови роботи й команду, корпоративну культуру компанії та її підхід до співпраці.

І якщо після цієї співбесіди прийшло розуміння, що ця компанія – саме те місце, де ви й хотіли завжди працювати, поділіться своїми думками та враженнями з рекрутером. Поясніть у кількох реченнях, чому ця компанія припала вам до душі, акцентуйте увагу на тому, що ви поділяєте схожі цінності. Звичайно, ми не говоримо про надумані компліменти – мова про ваші думки та враження, а також про бажання працювати в цій компанії, бо вам тут подобається, ви бачите простір для розвитку і ваші вміння та навички принесуть користь компанії.

Теж доречно написати цей варіант follow-up листа, якщо рекрутер/рекрутерка вам дуже сподобалися як професіонал своєї справи, запам’яталися своїми людськими якостями. Адже є такі світлі люди, до яких так і тягнешся, знайома ситуація? Ось про це й мова. Але врахуйте один важливий момент – не пишіть листа в той самий день, краще «проведіть ніч» зі своїми емоціями і враженнями. Не потрібно, щоб ваші враження виглядали надто екзальтованими. По три-п’ять знаків оклику і море – ні, океан! – смайликів теж забудьте. Одного знаку оклику завжди достатньо, два знаки ставляться в дуже рідкісних випадках (але це вже більше до письменників апелюємо, ніж до укладачів follow-up листів). А стосовно використання емодзі – теж усе повинно бути дозовано, навіть якщо ви ділитеся своїми чудовими враженнями від проведеної співбесіди.

Будьте стилістично грамотними

Зрештою, ці два правила стосовно стилістики ваших листів доречно застосовувати у будь-якому листуванні, а не лише при написанні follow-up листів.

Іще одне чудове стилістичне правило, якщо зайшла за це мова: забудьте про три крапки. Взагалі. Залиште цю багатозначність людям, які не вміють висловлюватися і вважають, що три крапки наприкінці речення додають якогось незрозумілого шарму недомовленості і таємничості. Нічого подібного. Цей прийом доречний в художній літературі, і то в окремих випадках (наприклад, підкреслити емоційну чи дуже жваву мову когось із персонажів, потік свідомості тощо). Для follow-up листів три крапки, безперечно, зайві.

Ви хочете нагадати про себе й поцікавитися подальшими кроками

Якщо минуло кілька днів з часу проведення співбесіди, а зворотний зв’язок з вами не встановлено, причина може бути до банальності проста: рекрутери настільки завантажені роботою, що до цього просто ще «не дійшли руки». Але ж ви не можете знати напевно, чому вам не відповідають, чи не так? Можливо, ви не підійшли компанії, можливо, з вами планують зв’язатися в найближчому майбутньому – цього ви не знаєте. Тому написання коротенького follow-up буде доцільним.

Стосовно його змісту – опирайтеся на цей зразок:

«Марино (Світлане, Романе), доброго дня!

У нас відбулася співбесіда кілька днів тому. Хочу довідатися у Вас, чи прийняли ви рішення стосовно мене і якими будуть наші подальші кроки?

Дякую! Гарного дня Вам!»

Вам потрібно попросити про детальний зворотний зв’язок

Якщо ви відвідували бодай декілька співбесід у житті, безумовно, вам доводилося чути фразу від рекрутерів «Ми вам передзвонимо». Але ці слова не означають, що вам обов’язково передзвонять. Адже якщо оберуть іншого кандидата, до сотні чи навіть кількох десятків кандидатів на вакансію ніхто телефонувати не буде. Насправді ця фраза мала б звучати так: «Ми вам передзвонимо, якщо ви нам підійдете».

Але зважте на те, що ставитися до такої ввічливої відмови в негативному ключі не потрібно. Найімовірніше, таку формальну відповідь отримали всі інші кандидати на вакансію. Краще натомість напишіть невеликий follow-up з проханням про детальний фідбек, що вам не вистачило до цієї посади і які навички потрібно підтягнути. Оскільки такі листи-прохання від кандидатів надходять нечасто, рекрутер, швидше за все, вийде з вами на зв’язок.

Ви хочете подякувати за відповідь і, можливо, отримати деякі домовленості на майбутнє (у випадку відмови)

Навіть у випадку відмови радимо повестися гідно. Надішліть короткий follow-up з подякою за старання компанії, збережіть цей контакт на майбутнє. Особливо це важливо у випадку, якщо компанія вам сподобалася, але ви їй не підійшли, але ви хочете працювати тут. А мрії, не забуваємо про те, здійснюються – тільки потрібно докласти до них трохи зусиль. Погоджуєтесь?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору