UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

27.03.2022 315Автор: Лоліта Платошкіна
Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

27.03.2022     315Автор: 

Сьогоднішній воєнний час визначає низку питань, щодо врегулювання трудових відносин між роботодавцем та працівником. Велика їх кількість стосується саме тих працівників, що стали добровольцями, були мобілізовані, вступили на військову службу за контрактом у разі виникнення кризивої ситуації або вступили в лави тероборони. Звісно ж, подібний статус кожного такого працівника вимагає особливих пільг та ведення нормативно правової документації роботодавцем. Як відмічати, як оформлювати та як виплачувати заробітну плату працівникам, що виконують військовий обов’язок та військову службу, розбираємось сьогодні на Jobs.ua.

Пільги та гарантії від держави

Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. Тому відношення між роботодавцем та працівником унормовані відповідно до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в редакції від 08.02.2015 року зі змінами, внесеними Законом України від 15.01.2015 р. №116-VIII, за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації чи то введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, зберігається місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності.

Згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП, мобілізованим працівникам нараховується компенсація в межах середнього заробітку, який розраховується, враховуючи заробітну плату за попередні два місяці (відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100). Не проводити виплати середнього заробітку підприємство не має права.

Як оформлювати працівника

Найважливішим питання для кадровика є правильне оформлення працівника, що відбуває воєнну службу. По-перше, необхідно видати наказ щодо увільнення працівника від роботи та виконання посадових обов’язків на воєнний період із збереженням середнього заробітку. При цьому ніякий запис в трудову книжку вносити не потрібно. Щодо тих працівників, які були зараховані до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів ЗСУ. Тож за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, також зберігають місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою при цьому є підписаний контракт.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору