UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

27.03.2022 345Автор: Лоліта Платошкіна
Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

Гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи

27.03.2022     345Автор: 

Сьогоднішній воєнний час визначає низку питань, щодо врегулювання трудових відносин між роботодавцем та працівником. Велика їх кількість стосується саме тих працівників, що стали добровольцями, були мобілізовані, вступили на військову службу за контрактом у разі виникнення кризивої ситуації або вступили в лави тероборони. Звісно ж, подібний статус кожного такого працівника вимагає особливих пільг та ведення нормативно правової документації роботодавцем. Як відмічати, як оформлювати та як виплачувати заробітну плату працівникам, що виконують військовий обов’язок та військову службу, розбираємось сьогодні на Jobs.ua.

Пільги та гарантії від держави

Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. Тому відношення між роботодавцем та працівником унормовані відповідно до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в редакції від 08.02.2015 року зі змінами, внесеними Законом України від 15.01.2015 р. №116-VIII, за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації чи то введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, зберігається місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності.

Згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП, мобілізованим працівникам нараховується компенсація в межах середнього заробітку, який розраховується, враховуючи заробітну плату за попередні два місяці (відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100). Не проводити виплати середнього заробітку підприємство не має права.

Як оформлювати працівника

Найважливішим питання для кадровика є правильне оформлення працівника, що відбуває воєнну службу. По-перше, необхідно видати наказ щодо увільнення працівника від роботи та виконання посадових обов’язків на воєнний період із збереженням середнього заробітку. При цьому ніякий запис в трудову книжку вносити не потрібно. Щодо тих працівників, які були зараховані до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів ЗСУ. Тож за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, також зберігають місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою при цьому є підписаний контракт.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору