UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Прийом на роботу
  5. Хитрощі успішної співбесіди

Хитрощі успішної співбесіди

19.01.2020 662
Хитрощі успішної співбесіди

Хитрощі успішної співбесіди

19.01.2020     662

Ваша успішна співбесіда та всебічна підготовка до дня «Х»

Стати найкращим кандидатом на привабливу вакансію мріє кожен, хто шукає роботу. Проте показати свою компетентність, випромінювати впевненість, підкреслити перспективність не так вже й легко. Часто страх та хвилювання беруть гору, і тоді всі зусилля зводяться нанівець. Як не стати заручником такої ситуації та навчитися демонструвати кращі свої якості роботодавцю? Кілька психологічних трюків та наукових прийомів допоможуть вдало пройти співбесіду:

  1. Обирайте зручний час для зустрічі.

Частіше за все кандидатів запрошують на вже встановлений час. Проте інколи роботодавці надають можливість учасникам зустрічі самостійно вибирати час. Якщо у вас з’явився такий шанс – запропонуйте «вівторок, 10:30». Чому вівторок? Бо понеділок – напружений день, коли планують роботу на весь тиждень, середа – «пік» інтенсивності, а починаючи з четверга люди вже налаштовуються на вихідні та намагаються поспіхом завершувати розпочаті справи. Чому 10:30? Зранку співрозмовник, скоріш за все, буде визначати порядок дій на день, потім – обід, а в другій половині дня вже так хочеться додому…

  1. Враховуйте зустрічі працедавця з конкурентами.

Кілька співбесід з потенційними співробітниками у роботодавця, призначених на один день, можуть зіграти вам на руку, або ж, навпаки, дати додатковий мінус. Якщо вдасться, дізнайтеся, коли прийдуть інші кандидати, спробуйте визначити слабших, і домовтеся про зустріч одразу після них. На фоні «слабких» у вас буде можливість здаватися більш перспективним.

  1. Зважайте на вік інтерв’юера.

У кожного покоління є власні вимоги. Так, людям 20–30 років важлива візуалізація та предметність. Продемонструйте реальні зразки своєї роботи, підкресліть особисту універсальність та можливість виконання багатьох задач одночасно. Працедавці 30–50 років цінують креативність та здатність вдало поєднувати особисте життя та роботу. Для тих, кому 50–70 років, важливий досвід, прагнення трудитися, ентузіазм та повага до більш досвідчених колег. Вік 70–90 зустрічається серед роботодавців нечасто, проте вони зазвичай найвимогливіші. Покажіть свою лояльність, відданість, надійність.

    співбесіда

  1. Виберіть правильний одяг.

Не секрет, що саме зовнішній вигляд справляє перше враження. Проте одягти діловий костюм, туфлі та сорочку – це лише половина успіху. Важливо також зважати на колір. Після проведеного дослідження, з’ясувалося, що ейчари зійшлися в наступному:

  • синій – свідчить про наявність командного духу;
  • чорний – демонструє лідерський потенціал;
  • сірий – підкреслює аналітичний склад розуму;
  • білий – говорить про високу організованість;
  • коричневий – вселяє довіру;
  • червоний – свідчить про жагу до влади.

Найбільш невдалим відтінком вважають помаранчевий, адже він відверто вказує на непрофесіоналізм кандидата.

  1. Використовуйте мову жестів.

Слідкуючи за рухами ваших рук, розумний співрозмовник зможе оцінити вас без слів. Тому варто знати і вам ці прийоми:

  • відкриті долоні говорять про щирість;
  • складені кінчики пальців про впевненість;
  • якщо долоні дивляться донизу, ви демонструєте бажання домінувати (не робіть цього на співбесіді);
  • заховані руки під столом свідчать про страх та скритність;
  • стукання пальцями по прямій поверхні означає нетерплячість;
  • складання на грудях – розчарування.

Проте не спішіть махати руками, намагаючись продемонструвати себе з найкращого боку. Надмірна жестикуляція відлякує та справляє погане враження.

Ще одна порада від фахівців: повторюйте рухи співрозмовника. Проте робіть це непомітною. Не ставайте для нього віддзеркаленням, але схожість в жестах підсвідомо викликає довіру.

  1. Шукайте спільні точки дотику.

Бездомні тварини, волонтерство, мистецтво, подорожі – знайдіть те, що вам обом до смаку, та поговоріть про це. Завчасно продумайте, як завести розмову на цю тему. Усім подобаються люди, що мають спільні з нами риси.

  1. Тренуйте стиль говоріння.

Паралельно з пошуком роботи вчіться говорити правильно. Якщо ваша мова виразна, в міру голосна, не має зайвих пауз, а гучність доречно варіюється, вважайте це половиною успіху. Ті, хто вміє так говорити, завжди виглядають більш кваліфікованими, розумнішими, інтелектуальними. Саме до такого висновку дійшли науковці.

  1. Кажіть компліменти.

Але робіть це щиро, ненав’язливо, без лестощів. Похваліть компанію, відмітьте хороше управління та організацію праці, покажіть свій ентузіазм та зацікавленість щодо роботи. Але, якщо ви не впевнені, що вдасться зробити це «без присмаку підлабузництва», краще не користуйтеся цією порадою.

  1. Підкресліть уміння брати на себе відповідальність.

Проте це мають бути не просто пусті слова, а конкретні ситуації з колишнього місця працевлаштування. Співрозмовника обов’язково приємно вразить той факт, що ви своїми діями змогли зробити вагомий внесок в розвиток організації.

  1. Пам’ятайте: щирість та чесність в усьому.

Не соромтеся говорити про свої слабкі сторони. Усі ми люди і маємо недоліки. Зображуючи себе «ідеальним співробітником», ви тільки відлякуєте інтерв’юера. Краще бути «часом неорганізованим», ніж «перфекціоністом і трудоголіком».

  1. Утримуйте зоровий контакт.

Доведено, що ті особистості, які регулярно дивляться вам в очі, викликають більшу довіру та здаються розумнішими. В це важко повірити, але то є науково доведений факт.

  1. Установіть баланс між конкуренцією та співпрацею.

Треба навчитися демонструвати повагу до співрозмовника та його заслуг, але при цьому показувати впевненість і у власних можливостях.

  1. Відкиньте переживання.

Це один із найскладніших пунктів у плані реалізації. Але будьте впевнені, що хвилюється кожен кандидат, а перемагає той, хто вміє долати свої страхи. Знервованість автоматично погіршує ставлення до людини: вона здається менш приязною, невпевненою, неосвіченою. Спокійні та врівноважені особистості виглядають більш конкурентними та перспективними.

    співбесіда

  1. Акцентуйте увагу на своєму потенціалі.

У ході досліджень з’ясувалося, що успішнішими стають ті кандидати на працевлаштування, хто більше говорить про можливі досягнення в майбутньому. Зосередьтеся на тому, що ви зможете зробити саме на цій посаді та саме в цій компанії. Завчасно дізнайтеся про всі тонкощі фірми, її недоліки, сильні та слабкі сторони. Продумайте, як ви зможете вирішити хоча б одне з проблемних питань. А про минулі досягнення багато говорити не варто.

Разом з такими хитрощами, що сприяють вашому успіху, є і кілька табу для співбесіди. Це теми та фрази, які в жодному випадку не повинні звучати на зустрічі. Прочитайте їх уважно, та забудьте назавжди:

Фрази: «Я не знаю», «Що ж іще вам розказати?..», «В резюме все написано», «То була не моя провина», «Я до того провалу непричетний» і тому подібні.

Не варто також зачіпати такі теми, як:

  • особисте життя;
  • побутові проблеми;
  • рівень заробітної плати;
  • некомпетентність колишнього керівництва/колег;
  • преференції та індивідуальні умови праці;
  • неприйнятні для вас робочі моменти (понаднормові години, затримки, щоденні планерки та інші фактори, які зазвичай не люблять робітники);
  • запрошення на інші вакансії чи пропозицій інших роботодавців;
  • власні цілі, особисті зацікавленості та вигоди від роботи на конкретній посаді саме цієї компанії.

Виконуючи ці прості правила, ви неодмінно зможете домогтися свого. Повірте у себе та свої сили, тренуйтеся відповідати на запитання вдома перед дзеркалом або перед друзями, розвивайте свої вміння та навички. А невеликі, проте дієві психологічні та наукові хитрощі допоможуть впоратися з завданням на відмінно.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору