UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Шукаємо вакансії
  5. Критерії вибору першого робочого місця

Критерії вибору першого робочого місця

19.01.2020 2036
Критерії вибору першого робочого місця

Критерії вибору першого робочого місця

19.01.2020     2036

Робота для душі або Як почуватись на своєму місці

Перше робоче місце по-різному може вплинути на майбутнє людини. Деколи це розчарування, часто – хороша платформа для подальшої побудови кар’єри. На робочому місці людина проводить третину свого життя. Коли після закінчення навчального закладу постає питання про працевлаштування, необхідно свідомо підійти до його вирішення. Адже нерідко ще у ВНЗ студенти розуміють, що обрана професія не відповідає їхнім сподіванням. Робота має приносити моральне задоволення та матеріальний дохід. При її виборі необхідно враховувати ряд критеріїв.

Інтерес до професії

Не варто прислуховуватися до порад рідних чи друзів. Краще брати до уваги власні інтереси, тоді перебування на робочому місці не буде викликати негативних емоцій. А нецікава робота може стати причиною стресу та депресії. Краще зберегти мрію, а амбіції залишити на потім. Не слід зразу очікувати високої зарплати, швидкого кар’єрного зростання, великих проектів чи піку майстерності. Після потрапляння в офіс сподівання швидко руйнуються, а зазнати поразки боляче.

Необхідно зрозуміти – щоб досягти успіху та отримати бажане, треба багато працювати і докладати зусиль. Перша робота – це шанс отримати цінний досвід, набути практичних навичок. Варто проявляти ініціативу, уточнювати та запитувати, коли щось не зрозуміло. Колегам приємно, коли їхня допомога комусь потрібна. Робота мрії – це хороша можливість розвивати свої здібності, таланти і застосувати їх потім у майбутній професії.

Постановка мети

Починаючи будь-яку нову справу, варто задати собі питання, що вона вам дасть. Психологи рекомендують зрозуміти свою мету. Наприклад, це може бути:

  • бажання стати фінансово незалежним чи найняти квартиру і жити окремо від батьків;
  • прагнення отримати нові знання та навички, набути практичного досвіду;
  • знайомство з новими людьми.

Якщо людина чітко розуміє кінцеву мету, то вона зможе подолати будь-які перешкоди. Звісно, будуть помилки, як і у всіх початківців. Але в молодому віці, коли тільки починається здобуття досвіду, це не вирок. Винісши зі своїх промахів цінні уроки, ви тільки наблизитесь до успіху.

перше робоче місце

Заробітна плата

Згідно з опитуванням, одним із найважливіших критеріїв при виборі роботи є заробітна плата. Якщо людина не буде отримувати того доходу, на який розраховує, то скоро буде втрачений інтерес. Їй прийдеться шукати нове робоче місце. Тому, щоб не трапилось такої ситуації з вами, необхідно наперед продумати, який рівень заробітної плати вас влаштовує.

При розрахунку матеріальної складової також треба враховувати можливість кар’єрного росту. Наприклад, професії бармена чи офіціанта передбачають отримання легкого доходу в вигляді чайових. Проте такі працівники не можуть просуватись кар’єрними сходинками, тому через кілька років їх дохід суттєво не зміниться. Зайнявши ж посаду банківського службовця, який на перших порах, отримує невисокий дохід, є перспектива отримати згодом підвищення. А, значить, і вищу заробітну плату. Тому, якщо робота вам підходить, але не влаштовує рівень її оплати, варто оцінити перспективи кар’єрного зростання. При сумлінній праці скоро можна отримувати значно більше, ніж зразу після працевлаштування.

Робоче оточення

Фахівці вважають, що значна частина успіху людини залежить від середовища, в якому вона знаходиться. Якщо в компанії працюють спеціалісти високого рівня, то новачку буде у кого повчитися. Переваги такої співпраці:

  • можливість перейняти цінний практичний досвід;
  • аналіз моделі успіху;
  • заведення корисних знайомств.

Навіть якщо ви просто роздруковуєте документи, компанія успішних людей буде мати велике значення для вашого успіху. І, навпаки, в колективі, де люди роками працюють від дзвінка до дзвінка за мізерну плату, через деякий час можна забути про свій саморозвиток.

Професійні навички

Кожна посада вимагає від працівника виконання певних обов’язків. Перш ніж претендувати на місце, необхідно адекватно оцінити свої можливості. Варто проаналізувати, чи володієте ви потрібними навичками та вміннями, чи зможете добре працювати і отримувати задоволення від такої роботи.

Варто добре подумати, що ви найбільше любите, а чого робити не хотілося б. Якщо добре у вас виходить кілька речей, виділіть найвигіднішу зі сторін.

Стиль життя

Перша робота внесе корективи у ваше життя. Наприклад, багато професій передбачають чітко встановлений графік, важку працю та не завжди високу зарплату. Необхідно подивитись на людей, які досягли успіху у цій сфері, і оцінити, чи підходить вам подібний стиль життя. Звертати увагу потрібно на такі нюанси:

  • скільки вільного часу є в розпорядженні;
  • на яку зарплату можна розраховувати;
  • чи будуть залишатися сили та час на сім’ю та ін.

Все залежить від пріоритетів конкретної людини. Для когось велике значення має матеріальний дохід, інші бажають приносити користь навіть за невелику винагороду, а хтось прагне побачити світ і т. д.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору