UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Лайфхаки поліглота, або як правильно вчити іноземну мову

Лайфхаки поліглота, або як правильно вчити іноземну мову

4.12.2019 493Автор: Олександр Мавлідінов
Лайфхаки поліглота, або як правильно вчити іноземну мову

Лайфхаки поліглота, або як правильно вчити іноземну мову

4.12.2019     493Автор: 

Іноземна мова вже давно перестала бути «додатковим» та, навіть, екзотичним знанням, застосування якого не так вже й просто здійснити на практиці. Сьогодні, знання низки мов – майже необхідна умова при прийомі на роботу у певних, до речі, зовсім не лінгвістичних сферах. Принаймні, сучасні напрямки розвитку високих технологій, продажів, інтернет-маркетингу та багатьох інших сфер, просто наполягають на тому, щоб кандидати на вакансії знали на гідному рівні, хоча б, міжнародну англійську мову.

У цей самий час, знавці арабської чи китайської мови, й досить вважаються такими, що мають вагу золота, тож, затребуваність у таких фахівцях суттєво обумовлює й рівень їх здобутків.

Поки більшість скаржиться на такі вимоги пропозицій щодо роботи та вагається із рішенням засісти за книжки та навчитися врешті решт, справжні поліглоти радять не боятися такого навчання та запевняють в тому, що це по силах кожному, хто має справжнє бажання.

Поліглот, що вчився на «трійки»

Громадянин Ірландії Бенні Льюїс, вчився настільки погано, що мав, навіть, проходити спеціальну медичну комісію, що підтвердила його можливість навчатися у звичайній школі. Не маючи ніяких вад із психічним здоров’ям та спроможністю та навчання, юнак, просто не цікавився жодним предметом шкільної програми.

Однак, досягнувши свого 21 річчя, Льюїс, раптово відчув цікавість до іноземних мов. Цікавість виявилася настільки потужною, що Бенні, досить швидко засвоїв …десять іноземних мов, та розробив власну методику навчання, з якою, до речі, сьогодні подорожує по світу та ділиться її нюансами із слухачами його лекцій.

Сам, Бенні каже, що зміг «зламати» процес навчання, та запевняє, що його лайфхаки – універсальний варіант для кожної людини, котрій необхідне швидке оволодіння новою іноземною мовою.

Головні поради від Льюїса

Перша й головна порада, на базі якої слід будувати весь навчальний курс іноземної мови – це повна відмова від «мовного перфекціонізм». На думку Бенні, саме бажання розуміти мову досконало, стає пагубним та заводить того, хто вивчає мову у глухий кут.

Те, що вивчання мов передбачає великий словарний запас, є ключовою помилкою, оскільки, навіть спілкуючись на рідній мові, середньостатистична людина використовує не більш, ніж п’ять тисяч різних слів. Й то, у випадках, коли є доволі грамотною або освіченою.

Тому, насилля над собою, щоб запам’ятати якомога більше нових незнайомих слів – хибний шлях. Не менш викривленим шляхом до вивчення іноземної мови, Бенні Льюїс вважає й відношення до її вивчання, як до «шкільного предмету». Льюїс впевнений, що суворе слідування методикам навчання та різним програмам, робить тільки гірше, не дозволяючи людині робити це все із справжнім задоволенням.

Розумні та зрозумілі цілі

Тож, перш ніж сідати за навчання, зрозумійте чого ви намагаєтеся досягти. Вам повинно бути цілком розуміло, який рівень знання мови може стати для ваших цілей достатнім, інакше, прагнення до досконалості залишить вас на півшляху до оволодіння мовою. «Своєчасно зупинитися» допоможе використання системи «розумних цілей» S.M.A.R.T. Прийнято вважати, що така система обумовлює постановку лише конкретних актуальних цілей, що мають певні часові мережі, вимірові та, яких реально досягати.

На практиці, це виглядає так, коли людина ставить собі за ціль, наприклад, «вивчення 200 нових іноземних слів за період у два тижні». При цьому, слід не просто запам’ятовувати нові слова, але й намагатися їх застосовувати. Тому, наприкінці «двох тижнів», людина має скласти невеликий твір із використанням нових слів, та ще такий, у якому фахівець цієї мови зможе знайте «не більш, ніж 20 помилок». Звичайно, цифри об’єму навчання та часових строків є лише прикладом, але, загалом, «СМАРТ цілі» повинні складатися таким чином.

поліглот

Що та як вчити

Бенні запевняє, що зовсім не обов’язково вивчати максимум слів, щоб розуміти та спілкуватися іноземною мовою. Та сама розповсюджена англійська, наприклад, має в основі близько 300 слів, які використані для написання 65% всього матеріалу, що можна знайти англійською. Саме ці, ключові слова й треба вчити, щоб у майбутньому мати можливість «пірнути» глибше в нову мову.

Погодьтеся, що розуміння потреби вивчити дві-три сотні нових слів, вже непоганий стимул для того, щоб хоча б спробувати. До речі, сучасні додатки да смартфонів та комп’ютерів, мають суттєво полегшати таку справу. Якщо, із додатками, чомусь не складається, зможе допомогти методика «джеклондонського» Мартина Ідена. Хто не знає: цій герой вивчав мову, розвішуючи картки з новими словами скрізь у помешканні де він мешкав. Спеціальні картки, Мартин возив із собою, постійно повторюючи нове та зазнавши успіхів у своїй самоосвіті.

Слова-когнати

Ще один секрет – це почати вивчання нової мови зі споріднених слів. Так, саме такі слова-когнати, швидко продемонструють людині, що вона вже знає чимало слів іноземної мови. Справа у том у, що споріднені слова звучать на вашій рідній мові, так саме, як й на більшості (європейських) мов. Використовуючи це для старту навчання, людина зможе більш гармонійно досягти складніших рівнів освоєння іноземних мов.

Мнемотехніка

Такий вид запам’ятовування має допомогти в освоєнні нового, «прив’язуючи» нові слова та поняття до зрозумілих людині асоціацій. Загалом, мнемотехніка передбачає цілий комплекс прийомів для швидкого запам’ятовування слів. Сам Льюїс часто наводить приклад англійського слова «shrug», що означає знизування плечима. Бенні пропонує згадати відомого зеленого доброго людожера Шрека, притому, як раз ті моменти з популярного мультфільму, коли він кумедно робить цей жест, що став майже «мемом» пов’язаним з цим персонажем. У цьому прикладі, співзвучні «Шрек» та «shrug» творять необхідну для запам’ятовування асоціацію.

До речі, багато мультимовних сайтів, як наприклад, відомий ресурс Memrise можуть допомогти у пошуках таких «схожих» слів чи такі приклади можна знайти й самостійно.

Мовне середовище та практика

Так, звичайно, опинитися у мовному середовищі є гарним стимулом для вивчення іноземної мови. Так само, як й отримання практики спілкування, також є необхідною умовою вдалого навчання.

Сьогодні, для всього цього, зовсім не потрібно опинятися в країні, де говорять мовою, що вивчає людина. Відео на цікавій для вивчаючого мові, особливо сюжетні фільми, що сприяють зацікавленості та прагненню зрозуміти сюжет та спілкування за допомогою безкоштовних дзвінків через Skype Viber легко замінять обов’язкове перебування у країні носіїв мови.

«З ким спілкуватися?», - запитаєте ви. Не повірите, скільки іноземців, наприклад, онлайн блогерів, що постійно викладають «стрими» готові допомогти людині в таких питаннях. Інформацію про це можна легко знайти в інтернеті, як й інші поради відомого Бенні Льюїса та інших поліглотів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору