UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Мотиваційний лист на роботу чи навчання: як правильно написати

Мотиваційний лист на роботу чи навчання: як правильно написати

15.12.2023 1462
Мотиваційний лист на роботу чи навчання: як правильно написати

Мотиваційний лист на роботу чи навчання: як правильно написати

15.12.2023     1462

Перевага мотиваційного листа полягає в тому, що цей документ створюється у довільній формі. Але водночас це недолік, бо створення листа на роботу чи навчання може виявитися справжнім головним болем. Отже, як правильно написати такий лист? Як зацікавити своїм листом роботодавця чи приймальну комісію університету? В цьому матеріалі пропонуємо вам з’ясувати відповіді на ці та інші питання.

Мотиваційний лист на роботу і навчання: в чому різниця і що в них спільного?

Давайте одразу розрізняти ці два види мотиваційних листів. Бо коли ви прагнете зацікавити роботодавця, в своєму мотиваційному листі ви відображаєте свою кваліфікацію і досвід, розповідаєте про свої цінності та мотивацію. Але якщо ви молода людина і хочете зацікавити приймальну комісію університету, вам треба більше сконцентруватися на розповіді про свої плани, цілі та інтереси.

Попри відмінності, обидва варіанти мотиваційних листів мають спільні риси. А саме – показати роботодавцю чи членам комісії, що ви:

  • вмієте чітко формулювати і передавати на письмі свої думки;
  • володієте певним рівнем професіоналізму, а також відповідальності;
  • зацікавлені саме в цій роботі (чи навчальному закладі);
  • усвідомлюєте, що саме потрібно для досягнення успіху в навчанні чи роботі.

Мотиваційний лист формує враження про вас

А це означає, що до складання мотиваційного листа слід поставитися відповідально, якщо хочете здобути право на навчання в престижному закладі чи отримати запрошення на роботу в компанію своєї мрії. Важливо, щоб текст був добре структурований і грамотно написаний. Зрозуміло, що зміст листа повинен розкривати вас із найкращого боку. Це значно підвищить шанси на те, щоб переконати людей, які читатимуть листа, що ви є найкращим кандидатом для конкретної посади чи навчальної програми.

Вимоги до обсягу листа і змісту

Знову ж таки, вимоги до обсягу мотиваційного листа на роботу і навчання відрізнятимуться. Щоб справити хороше враження на роботодавця, ваш мотиваційний лист не повинен бути довгим. В ідеалі – три-п’ять абзаців, і на одну сторінку. Дехто припускається помилки – або просто лінується, – і дублює в листі інформацію, що міститься в резюме. Так робити не треба, такі речі одразу кидаються в очі. Краще розкажіть в цих кількох абзацах, чому ви зацікавлені в цій роботі і чим вас приваблює ця компанія. Розкажіть про користь вашого професійного досвіду для компанії.

Що стосується абітурієнтів. Тут уже обсяг може бути більшим, на одну-дві сторінки формату А4. Основна ціль такого мотиваційного листа – розказати про свої інтереси та зацікавленість у навчанні саме в цьому університеті. Також абітурієнт ділиться у листі успіхами в навчанні, розповідає про перемоги в конкурсах та олімпіадах, активну участь в шкільних освітніх заходах тощо. Тобто розповідає про все те, що не розкаже про абітурієнта результат ЗНО, документи про освіту та копія паспорта чи свідоцтва про народження.

Зауважимо ще один момент. Абітурієнтам можна надсилати документи про вступ до кількох ВНЗ, чи не так? В такому разі написанню листів потрібно приділити трохи часу. Адже доведеться писати мотиваційні листи для кожного університету чи коледжу окремо. На цю справу можна виділити тиждень часу. За цей час ви спокійно і без поспіху поцікавитеся навчальними закладами і факультетами, напишете мотиваційні листи, відредагуєте і ще раз вичитаєте, щоб усунути всі можливі помилки. До речі, про орфографію і стилістику ще поговоримо нижче.

Готуємось до написання: що треба знати?

Перш за все, приділіть увагу етапу планування. Попереднє планування дозволить вам заощадити час в подальшому, бо може трапитися, що ви напишете листа, а через кілька днів чи тижнів прочитаєте його і зрозумієте, що його потрібно докорінно переробити. Дайте собі час на роздуми, щоб написати листа з першого разу і потім його не переробляти. А в процес роздумів входитиме кілька кроків:

  • Зрозуміти основну ціль вашого листа;
  • Дослідити компанію чи навчальний заклад;
  • Визначити ключові моменти вашого листа (пишіть про свої навички, релевантний досвід, попередні досягнення і цілі на майбутнє);
  • Продумування структури листа (тобто що ви писатимете у вступі, основній частині та кінцевому абзаці).

Ну а далі, власне, йде вже написання самого листа. Зазначимо, що мотиваційний лист не треба відносити до простої формальності, тому краще не нехтувати його створенням. Це шанс заявити про себе з найкращої сторони, і цим шансом варто скористатися.

Лист

Що надає переконливості мотиваційному листу?

Перерахуємо фактори, які нададуть переконливості вашому листу:

Уникайте шаблонних висловлювань. Це означає писати просто і щиро, але без надмірної емоційності. Не лінуйтеся зазирнути до онлайн-словників української мови, якщо не впевнені в конкретному слові чи вислові.

Замість пасивних конструкцій – активні. Забудьте про пасивні дієслівні конструкції на кшталт «Командою був реалізований проєкт у найкоротші терміни». Ось це «був реалізований…» замініть на доконане формулювання, тобто дієслово «реалізували». Приклад: «Команда реалізувала проєкт у найкоротші терміни».

Пишіть від першої особи. «Я зробив/зробила…», «Я досяг/досягла…» – звучать краще, аніж «Мною було виконано…», «Мною було досягнуто…», чи не так? Відстежуйте подібні вислови при написанні і нещадно їх викорчовуйте. Як парость виноградної лози, плекайте стилістику і логічну довершеність свого листа. Гарно написаний текст приємно читати, і він безумовно справить позитивне враження на людей, які його читатимуть.

Позитивні формулювання. Ще один фактор, який надасть переконливості мотиваційному листу – обирайте позитивні формулювання. Про будь-яке досягнення, свої плани та цілі можна розповісти по-різному: позитивно або із вживанням частки «не». Проаналізуйте два речення, які несуть ту саму інформацію, але написані інакше: «Я ніколи не підводив своїх клієнтів» і «Я вчасно обслуговував потреби клієнтів». Відчуваєте різницю? Сенс сказаного аналогічний, але подача інформації кардинально відрізняється.

Редагування мотиваційного листа – на що звернути увагу?

Отже, ви написали листа. Перший етап ви успішно завершили. Тепер настає черга для другого етапу – редагування. Поставтеся до процесу редагування серйозно, це не менш важливо, аніж написання листа.

На що звертаємо увагу, коли редагуємо написаний текст? Звичайно ж, на граматику та орфографію. Пунктуація – теж сюди (жодних трикрапок і зловживання знаками питання чи оклику!). Для вичитування листа можна скористатися онлайн-сервісами для перевірки помилок. Наприклад, український онлайн-сервіс OnlineCorrector непогано впорається з цією роботою. Але не забувайте перевірку «на око», бо жодна програма не є ідеальною. Чудово, якщо маєте кого попросити, щоб вам перевірили текст на помилки, стилістику чи брак свіжих ідей.

Структурованість і послідовний виклад інформації. Знову ж таки, приділіть посилену увагу логічному і послідовному викладу власних думок. Коли всі частини мотиваційного листа логічно пов’язані між собою, коли зрозуміло, де вступ, а де завершення – про ваш лист можна сказати, що він добре структурований і логічно побудований. Це також показує ясність вашого мислення і вміння викладати думки в письмовому вигляді.

Пам’ятаємо, що придумувати велосипед не потрібно. Трьохактна структура тексту – класика будь-якого жанру і роду літератури. Вступ, основна частина і кінцівка – альфа і омега будь-якого тексту. Не лише художнього. Дотримуйтеся трьохактної структури, щоб текст вашого мотиваційного листа виглядав завершеним і ретельно продуманим.

Попрацюйте над стилем. Вище ми вже згадували про стилістику, коли радили уникати пасивних дієслівних конструкцій. Ще одна проблема при написанні будь-яких текстів, публіцистичних, ділових чи художніх – це пошук балансу між простими реченнями і складними складно-сурядно-підрядними конструкціями. Перші роблять текст надто примітивним, другі можуть суттєво ускладнити розуміння написаного. Ідеальний варіант – баланс між простими і складними реченнями. Якщо не впевнені, що правильно поставили кому чи двокрапку – знову ж таки, зверніться за допомогою до друзів філологів чи онлайн-коректора. З вас – кава, з них – корисні поради.

Уникайте повторень. Вичитуючи мотиваційного листа, переконайтеся, що не повторюєте ті ж самі ідеї й думки, та ще тими самими словами. Уважній людині такі речі одразу кидаються в очі. Це загрожує втратою інтересу до вашого листа – а, значить, і до вас самих. Брак словникового запасу може становити справжню проблему, а щоб вирішити її, знову ж таки – зверніться за порадою до філологічно підкованих друзів чи комп’ютерних програм. А на майбутнє – більше читати і покращувати персональну грамотність, усну і писемну.

Звичайно, у листі вказуйте лише перевірену інформацію. Якщо сумніваєтеся в цифрах, датах, іменах чи назвах установ – краще не полінуватися і зайвий раз перевірити, як пишеться назва університету чи прізвище згаданої вами людини.

Нагадуємо, що для привернення уваги роботодавця вам знадобиться також якісно складене резюме. Поради, що писати в CV, ви можете знайти в розділі Все про резюме.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору