UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Мовний закон: ще одна причина перевірити власне резюме чи вакансію

Мовний закон: ще одна причина перевірити власне резюме чи вакансію

14.07.2022 339Автор: Лоліта Платошкіна
Мовний закон: ще одна причина перевірити власне резюме чи вакансію

Мовний закон: ще одна причина перевірити власне резюме чи вакансію

14.07.2022     339Автор: 

Друзі, з 16 липня в Україні чинності набирає мовний закон «Про функціонування української мови як державної». Це стане для багатьох російськомовних українців, які ще не змінили мову, поштовхом поступово переступити цей бар’єр. До речі, війна й агресія окупантів стало непоганим мотивом для багатьох перейти добровільно повністю на рідну мову. Така тенденція ще раз доводить згуртованість та єдність українців як ніколи.

Мовний закон стосується лише мови офіційного спілкування, публічних заходів тощо, зокрема інформування очільниками держустанов про події на фронті чи ситуацію в регіонах, і ніяк не стосується побутової розмовної ситуації. Сюди підпадають й ті, хто має власний бізнес й інформує, обслуговує, надає послуги. Звертаємо вашу увагу й на розміщення вакансій і резюме на рекрутингових сайтах, порталах та інших ресурсах. Запрошуємо всіх роботодавців і здобувачів в написанні оголошень переходити тільки на українську мову викладу і перевірити оголошення на відповідність дотримання Законів. Якщо ви готуєте резюме декількома мовами, на кшталт, українська/англійська, то основа мова викладу українська повинна йти першою і бути за обсягом тексту не менше за другу мову.

Юридична відповідальність за недотримання Закону про мову

Недотримання Закону про мову буде вимагати юридичну відповідальність та штрафи. А саме, статті 188-52 та 188-53, які будуть застосовуватись від 16.07.2022 р. і будуть містити санкцію у вигляді накладення штрафу від 3400 до 5100 гривень або попередження, якщо порушення вчинене вперше. Вони передбачають юридично адміністративні порушення і вимагають відповідальності.

Й від 8 500 до 11 900 гривень за повторне порушення протягом року.

Накладаються також й штрафи розміром від 1700 до 3400 гривень на посадових осіб за невиконання законних вимог Уповноваженого із захисту державної мови під час здійснення ним держконтролю за застосування державної мови. Кошти за подібні штрафи порушень будуть надходити в державні місцеві бюджети. Процедура накладання адміністративної відповідальності за провинність досить проста.

  1. Фіксується факт порушення. Відповідальна особа може робити копії розмов чи фіксувати за допомогою скрінів в мережі.
  2. Складається протокол порушення. Протокол будуть вручати безпосередньо порушнику, де буде зазначено місце, де і як він може сплатити штраф.
  3. Сплата штрафу за порушення.

До речі, воно, так само як будь-яке адміністративне порушення, може бути оскаржене в суді.

Також зазначається, що робити, якщо ваше право на отримання послуг та інформації державною мовою було порушене:

  • Попросити про обслуговування державною мовою.
  • У разі відмови працівника, звернутися до керівника закладу, або на гарячу лінію.
  • Якщо вам знову відмовлено, зафіксуйте факт відмови на відео, аудіо або за допомогою свідків.
  • Подати скаргу або заповнити спеціальну форму на сайті Уповноваженого.

Тому ще раз закликаємо роботодавців та здобувачів перевірити документи та налаштування для відповідного відображення контенту на сайті в Особистому кабінеті.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору