UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Найпоширеніші помилки у спілкуванні, які є комунікаційні бар’єри

Найпоширеніші помилки у спілкуванні, які є комунікаційні бар’єри

9.10.2022 2138Автор: Лоліта Платошкіна
Найпоширеніші помилки у спілкуванні, які є комунікаційні бар’єри

Найпоширеніші помилки у спілкуванні, які є комунікаційні бар’єри

9.10.2022     2138Автор: 

Спілкування - найстаріша, найефективніша та найскладніша форма взаємодії. Тому дуже часто проблеми та непорозуміння в спілкуванні виникають через незрозумілі, на перший погляд, причини. Іноді їх допускає наш колега по роботі, опонент чи друг, а іноді ми стаємо причиною комунікаційного бар'єра. Проте робоча атмосфера потребує від нас подолання та вирішення цих бар’єрів задля власного успіху та успіху всієї команди.

Те що сьогодні перед вами постав комунікаційний бар’єр, цілком можливо, що з часом він перетвориться у довготривалий конфлікт. У професійному повсякденні нам доводиться зустрічатися та спілкуватися з дуже різними та не завжди процес комунікації проходить гладко. Саме тому ми всі повинні вчитися справлятися вчасно із комунікаційними бар’єрами з партнерами, колегами, керівництвом, щоб зберегти доброзичливу та сприятливу до успіху атмосферу в колективі.

Jobs.ua підготував для вас цілий список помилок в спілкуванні, з якими час від часу доводиться стикатися кожному співробітнику. Деякі комунікаційні бар’єри ми й самі не в змозі помітити, тому погляд зі сторони стане на користь. 

Комунікація - процес передачі інформації, мовне спілкування, завдяки чому людина формує себе як особистість, опановує середовище, в якому знаходиться, узгоджує свої й чужі вчинки, формує оточення, проявляє себе іншим, утверджує власне «я», доводить свою позицію, поведінку, впливає на думку інших людей. Тому комунікативні бар’єри між партнерами перешкоджають реалізації цих найважливіших завдань і зумовлюють утворення ще більших конфліктів. Що ж, давайте разом спробуємо розібратися, які комунікаційні бар’єри шкодять робочому процесу та утворюють вам додаткові труднощі на роботі.

Види комунікаційних бар’єрів

Якщо загально подивитись на природу комунікаційних бар’єрів, то можна точно сказати, що вони бувають внутрішніми, що залежать від наших внутрішніх поглядів, концепцій, а також зовнішніми, причиною яких ми не є. Вже це знання та розуміння дає можливість керувати процесом спілкування та вносити свої корективи при виникненні напруги в комунікації. Виокремлюють наступні нагальні види комунікаційних бар’єрів.

Смисловий комунікаційний бар’єр, що полягає в непорозумінні на рівні різного смислу висловлювання. Слова, вирази, речення вміщують в собі різноманітний смисл, що для кожної людини може мати не однаковий контекст, в залежності від ситуації. Причинами виникнення смислового непорозуміння є: відмінності у знаннях та професійному досвіді співрозмовника; укладання різних смислових значень у здавалося б однакові терміни, поняття чи речі; незбіг певних висловлювань, прохань тощо; ігнорування цінностей чи поглядів співрозмовника.

спілкування

Логічний комунікаційний бар’єр, що містить в собі розбіжність особливостей мислення співрозмовників. Їх процес мислення зумовлений в першу чергу мотивами, потребами, який і є причиною у породженні мовлення. Звісно ж причинами виникнення подібних бар’єрів є неоднаковість видів мислення, відмінності використання операцій мислення (аналізу, узагальнення, синтезу, порівняння тощо).

Фонетичний комунікаційний бар’єр, що утворює перешкоду особливостям мови, вимови того, хто говорить. Ніщо так не заважає та не створює труднощів в спілкуванні, як проблеми фонетичного типу, причиною яких можуть бути: різні мови чи діалекти, дефекти мови чи дикції, непорозуміння граматичної структури висловлювання, невиразність чи слова паразити, які тільки відвертають чи створюють неприємний ефект та відстороненість.

Семантичний комунікаційний бар’єр, який утворює перешкоди через розбіжність значення інформації. Він приносить найбільшу шкоду для тих, чий успіх діяльності залежить в першу чергу від розуміння аудиторії, лінгвістичного словника мови з повною смисловою інформацією. Причинами можуть стати наступні труднощі: обмежений лексикон хоча б одного зі співрозмовників; невідповідність мовних засобів і їх використання, індивідуальні особливості реципієнта, обмежений лексикон співрозмовників тощо. 

Стилістичний комунікаційний бар’єр, що може не відповідати ситуації комунікації, психологічного стану реципієнта або стилю мову комунікатора. Це може виникнути на фоні панібратського спілкування при невдалій оцінці статусу відношень. Неправильна організація повідомлення може також послужити виникненням стилістичного непорозуміння.

Як ви вже могли здогадатися, бар’єри залежать від індивідуальних особливостей співрозмовника. Тому найчастіше людина сама і є причиною виникнення бар’єрів і припущення помилок.

Найпоширеніші помилки в корпоративному спілкуванні

Яких же помилок найчастіше припускаються спеціалісти в корпоративному спілкуванні?

Надмірна впевненість, коли ми надто переоцінюємо власні вміння, здібності та не дооцінюємо здібності опонента. Так трапляється дуже часто через те, що ми надто зациклені на особистих переконаннях та успіху і не зацікавлені знайти спільний зручний для обох сторін консенсус. Подібна помилка в спілкуванні базується на егоїзмі та відсутності розуміння потреб чи проблем опонента. Самовпевненість зосереджує комунікатора тільки на власному баченні, неуважні до інших, не вміють слухати, не вміють йти на компроміси, не мають співчуття до інших.

Завищені вимоги чи очікування від опонента часто не враховують можливості самого опонента. Бажання відповідати недостатньо, щоб очікування виправдалися. Іноді достатньо зупинитися та придивитися до опонента, щоб зрозуміти, що наші вимоги з самого початку завищені. Ані критика, ані моралізація не здатні вплинути на співрозмовника, щоб виправдати ваші надії. Легше відмовитись від власного тиску та очікувань аніж продовжувати конфронтації.

Осуд співрозмовника без вияснення ситуативних деталей. Дуже часто ми оцінюємо людей по першій поверховій взаємодії, не маючи всіх подробиць чи деталей ситуації. І хоча десь всередині ми розуміємо безглуздість поверхової оцінки, вона спрацьовує інколи зовсім підсвідомо. Основною порадою стане навчитися не бути поверховим та залучати себе до розширення сприйняття свідомості. Ну а для тих, хто став об’єктом осуду можемо порадити не сприймати безпідставні звинувачення серйозно.

Великі розбіжності світоглядів також дуже часто стають проблемою для корпоративного спілкування. Що ж, слід погодитись, всі ми маємо різні погляди на реальність, інтереси та життєвий досвід. Проте ніколи не зациклюйтесь на розбіжностях між вами та опонентом, краще зосередитись на спільних та схожих моментах, завдяки яким ви зможете порозумітися та обидва досягти мовного успіху.

Відсутність бажання вислухати думку іншого - одна з основних причин конфліктів. Щоб уникнути такої перешкоди слід навчитися слухати іншу людину. Можливо ви не згодні з думкою іншої людини, але якщо ви проявите трохи поваги та вислухаєте її, конфлікту цілком можна уникнути.

Нав’язування іншим власної думки чи порад несе за собою тільки ще більше непорозуміння та роздратованість опонента. Всі ми хочемо, щоб нашою думкою чи поглядом захоплювались, проте нав’язування тільки утворює психологічний натиск на співрозмовника. Візьміть собі за правило в спілкуванні з будь-якою людиною: якщо не питали вашої думки - не слід роздавати поради.

Поради: як долати комунікаційні бар’єри

Якщо ви справді бажаєте навчитися долати комунікаційні бар’єри, спробуйте не допускати вищевказані помилки в корпоративному спілкуванні. А для цього необхідно навчитися відстежувати внутрішні мотиви й власний характер поведінки. Якщо ви зіткнулись із комунікативним бар’єром, то основою його подолання повинно стати бажання порозумітися та пошук компромісу та порозуміння. Саме це здатно привести вас обох до успіху в процесі комунікації. Щоб подолати будь-які наступні комунікаційні бар’єри ви можете зосередитись на наступних корисних практиках: прокачка словникового запасу, лекції націлені на подолання труднощів в комунікації, розширення знань щодо способів передачі інформації, правильна постанова голосу, доречне використання міміки й жестів у виступах та комунікаціях.

В будь-якому разі, якщо ви хочете навчитися уникати комунікаційних бар’єрів, ви можете звернутися до спеціалістів чи тренерів, які навчать вас спілкуванню з колегами без помилок.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору