UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Новий законопроект: карантинні норми податків та графіки робіт для українців

Новий законопроект: карантинні норми податків та графіки робіт для українців

30.03.2020 675Автор: Олександр Мавлідінов
Новий законопроект: карантинні норми податків та графіки робіт для українців

Новий законопроект: карантинні норми податків та графіки робіт для українців

30.03.2020     675Автор: 

Не встигли українці звикнути до нового Закону про працю, як на порозі з’являються додаткові оновлення, що стосуються, як власників бізнесів, так й найманих українських робітників.

За інформацією Jobs.ua, Верховна Рада, сьогодні розглянула низку змін, що дозволять застосувати новий режим роботи підприємств, збільшити частку платників єдиного податку, прибрати ПДВ на імпорт медичних апаратів й ліків, для найменшого негативного впливу від задіяної карантинної паузи.

Нововведення містяться у законопроекті за номером 3275, що був зареєстрований зведеною групою народних депутатів від різних фракцій: "Голос", "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Слуга народу". Серед надважливого у законопроекті – зміни, що треба застосувати до наступних аспектів економіки України.

Нові податки та часткова компенсація

Згідно з правками, норму податків на прибуток мають розширити для підприємців, що сплачують єдиний податок. Тепер, залишатися у першій групі платників податку, щоб сплачувати за комерційну діяльність фіксовані 210,2 гривні, зможуть не лише ті, хто має річний доход до 300 000 грн, а й підприємці, в котрих ця сума не перебільшує 1 000 000 (мільйон) гривень на рік.

Друга група платників податків буде починатися з доходу підприємців від 1,5 до 5 млн гривень протягом року.

Також, українці, що працюють офіційно отримують право на повернення частини податку на прибуток, у разі, якщо вони витрачали гроші на своє (або рідних) лікування, освіту чи, навіть, іпотеку. Цього року, такий перелік причин має бути розширений, щоб частину податку могли повернути й ті, хто допомагає медичним закладам протидіючим поширенню коронавірусу.

Частково компенсують наступні витрати:

  • вартість ліків чи інших медичних препаратів;
  • вартість засобів для дезінфекції та антисептиків;
  • вартість придбаного медичного обладнання або засобів індивідуального захисту;
  • вартість лабораторного обладнання та витратних матеріалів й реагентів, що необхідні для лабораторних досліджень;
  • суми витрачені на засоби особистої гігієни, що були передані медичним установам;
  • вартість продуктів харчування або товарів за переліком, що існують у переліку, який визначив Кабінет Міністрів України, як необхідні для закладів медицини.

Для обчислення компенсації створено спеціальну формулу: сума витрачених коштів × 18%.

Важливо й те, що отримати таку компенсацію зможуть громадяни України, які придбали все необхідне лише в українських вітчизняних компаніях.

Необхідності сплати ПДВ позбавляться фінансові операції по ввезенню на державну територію товарів, відзначених Кабміном, лікарських засобів, медичних виробів та обладнання, якщо доведено, що це все було застосовано для боротьби з поширенням пандемії або для лікування хворих.

Гнучкий графік роботи

Роботодавці отримали право визначати необхідність переходу на гнучкий графік роботи. Проте, такі зміни у роботі, можуть відбуватися лише після узгодження роботодавцем нововведень з працівником чи працівниками.

Також, гнучкий графік має складатися з частини часу, який робітник повинен провести у присутності на робочому місці. Загальний робочий час розбиватиметься на частини за згодою сторін трудових відношень. Наприклад, кілька годин вранці, кілька годин ввечері, тощо.

Окрім цього, графік робочих змін дозволять визначати самим працівникам за умови, що норма по годинах праці, буде витримана.

При дистанційній роботі, робітники розподілятимуть робочий час на свій розсуд, на них не мають поширюватися правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо це не було заздалегідь передбачено в їх трудових договорах.

У разі вимушеного безробіття в період карантину, офіційно оформленому працівнику мають виплачувати 2/3 встановленого окладу. Ті робітники, хто частково втратив доходи через ситуацію з карантином, можуть заявлятися на компенсацію згідно «з частковим безробіттям». При цьому, спеціальна заява на компенсацію до Фонду соціального страхування, має надаватися лише їх роботодавцем, який фактично виплачуватиме таку допомогу власними коштами підприємства.

Більш докладнішу інформацію про нововведення законопроекту № 3275 можна відшукати на офіційному інтернет-ресурсі Верховної Ради України.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору