UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Оновлення порядку обчислення середньої заробітної плати

Оновлення порядку обчислення середньої заробітної плати

3.05.2022 316Автор: Лоліта Платошкіна
Оновлення порядку обчислення середньої заробітної плати

Оновлення порядку обчислення середньої заробітної плати

3.05.2022     316Автор: 

З 29 квітня в Україні діятимуть зміни порядку обчислення середньої заробітної плати, своєю чергою врахувавши всі особливості воєнного часу. Що не кажіть, а два місяці війни негативно вплинуло практично на будь-які українські компанії. Через те, що значна кількість підприємств вимушені були переривати діяльність через небезпеку, зменшення кількості споживачів в країні, фінансових втрат, Уряд пішов на поступки для підтримки економічного фронту та українського бізнесу країни. Від 26.04.2022 р. №486 затверджено постанову щодо змін до Порядку №100, за яким рахується середня зарплата для оплати відпускних, компенсації, відрядження, для мобілізованих. Читайте про це докладно в цій статті на Jobs.ua.

Зміни розрахунку середньої заробітної плати

Змін небагато, спричинені вони випадінням днів, де робоче місце залишається за робітником, проте заробітну плату він не отримає. Тому наступні оновлення повинні вирішити ці непорозуміння:

  • з розрахункового періоду, під час якого обчислюється середня зарплата, виключається час, в який були відсутні дані про нараховану заробітну плату працівникові внаслідок бойових дій;
  • якщо працівник частково відпрацював період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівником, то при обчисленні середньої заробітної плати враховується фактично нарахована сума такої премії.

Слід зауважити, що від правильного розрахунку середньої заробітної плати залежить точність й інших нарахувань, таких як: відпускні, виплати за службові відрядження, компенсації за невикористані відпустки, виплати за вимушений прогул, збережений середній заробіток за період військової служби тощо.

Таким чином, у разі, якщо на підприємстві після закінчення воєнного стану або активних бойових дій у регіоні можна буде відновити ведення обліку, в тому числі кадрового, після відновлення такого обліку можна буде порахувати середній заробіток за звичайними правилами.

Зазначене положення постанови 486 створена саме на такий випадок: періоди, за які немає даних, не будуть враховуватися при проведенні розрахунку середньої заробітної плати.

До речі, Урядом також затверджена й програма щодо тимчасового переміщення підприємств з постраждалих під час війни регіонів. Ним може скористатись будь-який підприємець, що бажає продовжити свою діяльність на території західних областей України, де більш безпечно. Це можуть бути як великі підприємства, так й малі, що включають не більше 20 робітників в штаті. Підприємства, що вирішили релокезуватися можуть розраховувати на підборі місця для відповідних виробничих потужностей, перевезенні та розселенні персоналу, пошук нових працівників. Щоб взяти участь в цій програмі, необхідно заповнити відповідну форму даних на сайті Etender та очікувати опрацювання заявки в системі. Звісно ж, пріоритет буде надаватися тим компаніям, що мають стратегічне значення, та ті що виробляють товари першої необхідності, а також ті, що мають можливість самостійно демонтувати та перевезти свої потужності до найближчої станції Укрзалізниці.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору