UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. Ознаки того, що ваша зарплата менша, ніж повинна бути

Ознаки того, що ваша зарплата менша, ніж повинна бути

11.10.2021 587Автор: Лоліта Платошкіна
Ознаки того, що ваша зарплата менша, ніж повинна бути

Ознаки того, що ваша зарплата менша, ніж повинна бути

11.10.2021     587Автор: 

Відчуваєте, що ваша зарплата повинна бути більшою ніж є, а роботодавець замовчує та обходить стороною це питання? Не затягуйте з вирішенням цього питання й беріть ініціативу у свої руки. Але спершу потрібно визначитись, чи не підводить вас ваша чуйка, чи справді ви бездоганно справляєтесь зі своїми завданнями, чи гідно роботодавець оцінює вашу роботу. Погодьтесь, почуття, що вам не доплачують та почуття справедливості можуть затьмарити любов до будь-якої професії. Тож давайте з вами спробуємо розібратися та визначитися, чи є підстави для вашої підозри та чому так відбувається.

Ознаки того, що вам платять недостатньо

На ринку праці ваша вакансія оцінюється вище. Перевірити це досить просто. Достатньо відшукати на рекрутинговому сайті подібні вашій посаді вакансії. Уважно передивиться, яку заробітну плату вимагають здобувачі на сайті, а також можете подивитися, яку заробітну плату пропонують самі роботодавці. До речі, саме на рекрутингових сайтах ви можете вивчити, які вимоги ставлять роботодавці перед співробітниками і чи виконуєте їх ви.

З того часу, як ви заступили на посаду зарплата не змінювалась. Якщо ви працюєте на даній посаді понад рік і ваша заробітна плата не змінювалась, то це, можлива ознака того, що вас не дооцінюють. Якщо ви працюєте менше року, то рекомендуємо вам пригадати, а який розмір зарплати був на минулій роботі. Якщо такий самий чи більше, то це явна ознака того, що ви маєте право просити роботодавця переглянути розміри вашої зарплати та оцінити вас гідно.

плинність кадрів

Ще однією ознакою того, що вам не доплачують на роботі - ви заробляєте менше своїх колег на тій самій посаді. Але для цього потрібно володіти інформацією щодо заробітку ваших колег. Зробити це не завжди вдається, спитати напряму не завжди зручно. Але якщо маєте дружні стосунки з колегами, попросіть допомогти розібратися по-дружньому в цьому питанні. Ви також можете дізнатися у інших колег на інших посадах щодо заробітної плати і зробити деякі припущення і висновки.

Якщо ваша відповідальність і коло завдань постійно збільшується, а доплати протягом цього періоду не було, то вам точно не доплачують і це дійсно причина обговорити ситуацію з роботодавцем. Також потрібно чітко розуміти, що завдання поступають саме від твого роботодавця, а не нав’язані проханнями інших співробітників чи колег.

Але пам’ятайте, що існує багато спеціальностей, які не користуються популярністю й попитом, а тому може не мати на увазі збільшення заробітної плати з часом. Тут також потрібно розібратися, чи підлягає ваша професія цій категорії чи ні.

Ви помітили, що практично всі на роботі отримають якісь бонуси, але не ви. На нараді постійно когось хвалять й відмічають, але не вас. Настав час розібратись в чому справа. Оцініть чи виправдано ваші колеги отримують заохочення і чи ви маєте результати в роботі, як вони.

Дуже часто на заробіток робітників в компанії впливає мікроклімат. Тому є абсолютний зв’язок між тим чи є в компанії плинність кадрів та яка заробітна плата у вас. Як правило, кадри уходять, коли в компанії з цим великі проблеми: затримки, нестабільні та невчасні виплати, малі зарплати, недооцінка професійних спеціалістів. Тому вони шукають щось краще.

Ще однією причиною недоплат може бути той факт, що вам й так підіймали вже зарплату. Але підвищення були такі незначні, що на своєму фінансовому становищі ви цього ніяк не відчули. Це було непомітно ще й з тієї причини, що рівень життя також підвищується, і такі незначні підвищення зарплати ніяк не вплинули на ваше заохочення.

Недооцінка своїх можливостей - так само може стати причиною ваших недоплат. Ви самі себе постійно недооцінюєте, поводите себе так, що співробітники постійно хочуть нав'язати вам свою роботу, ігноруєте серйозні розмови з роботодавцем, уникаєте його, а на себе ніколи не берете додаткових відповідальностей. І думаєте, що взагалі то добре, що у вас є хоч якась робота. Звісно ж це добре, але не принижуйте своїх умінь, знань й здібностей.

Й, звісно ж, ознакою може стати вакансія на рекрутингових ресурсах, подібна вашій посаді від компанії. Якщо помітили таке, то це явна ознака, що вам не доплачують і час підняти це питання.

Що робити, якщо ваша зарплата менша, ніж повинна бути

Якщо ви визначили, що ви гідні більшої заробітної плати, а на роботі вам не доплачують вагому частину, то час починати щось робити, щоб змінити порядок речей. Перше з чого Jobs.ua радить розпочати, так це з аналізу власної роботи, умінь, навичок. Як за останні пів року ви змінились професійно, чи помітно ваш ріст, чи стали ви більш ефективними, чи зацікавлена вами компанія, як професіоналом. Окремо від цього оцініть свої уміння. Цей аналіз допоможе вам не тільки прослідити ваш професійний ріст, а й зможете його використати перед керівником, підтверджуючи свій професіоналізм. По-друге, час піти до своїх колег. У найближчих до вас співробітників запитайте про розміри заробітних плат і зробіть висновки, чи чесно роботодавець оцінює вашу роботу. По-третє, попросіть керівника оцінити ваші уміння й навички, щоб розуміти, де ваші погляди не збігаються і де ви можете не добачати свої прогалини. Якщо проведений аналіз показав, що вам все ж таки не доплачують і ви вимагаєте справедливості, час йти до директора. Як показує практика, більшість робітників не так часто підіймають питання заробітної плати перед роботодавцем, а чекають до останнього, поки терпець не увірветься. Тож якщо терпець все ж таки увірвався, то готуючись до розмови, обов'язково візьміть до уваги наступні поради:
1. Підберіть найкращий час для розмови. Якщо розумієте, що зараз компанія закриває дедлайни, мікроклімат напружений, то краще відкласти розмову.

2. Оберіть час, коли керівник буде в доброму настрої чи гуморі. Не займайте його обідній час для серйозних розмов.

3. Підготуйте аналіз своїх досягнень за рік, краще якщо це будуть наявні звіти та конкретні цифри. Оперуйте ними в розмові з керівником. 

4. Не підвищуйте голос при розмові, намагайтесь розмовляти спокійно, але переконливо й впевнено, вмійте слухати.

5. Якщо отримали відмову у вашому проханні одразу, не погрожуйте звільненням, достатньо буде й того, що роботодавець буде в курсі вашого незадоволення заробітною платою. А піти ви завжди встигнете.

6. Якщо до підвищення вам ще необхідно працювати над уміннями, дайте собі час і спробуйте покращити своє положення.

Якщо після розмови з роботодавцем ви так само незадоволені та незгодні з його рішенням, то існують й інші способи покращити своє положення. Одним з таких рішень можуть стати курси підвищення атестації. Це прекрасний спосіб отримати ті знання, яких вам не вистачає в роботі. Сюди ж відноситься самоосвіта й самовдосконалення своїх умінь. Все це допоможе вам значно підняти свій професійний рівень і тоді ви точно будете мати з чим прийти до роботодавця наступний раз. Ви також можете запропонувати себе в якості помічника в конкретних справах чи завданнях. Через делегацію вам деяких завдань роботодавець може поділитися з вами новими знаннями і одразу ж зрощувати в вас претендента на підвищення. Не бійтесь брати відповідальність, це надасть вам нові професійні шляхи. І, звісно ж, ще одна можливість - це звільнення. Але перш ніж остаточно прийняти це рішення, визначіться, чи точно нічого не можна зробити в цій компанії, на цій посаді, щоб змінити обставини та досягти бажаних результатів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору