UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Питання на співбесіді: до чого готуватися?

Питання на співбесіді: до чого готуватися?

17.07.2019 366Автор: Олександр Мавлідінов
Питання на співбесіді: до чого готуватися?

Питання на співбесіді: до чого готуватися?

17.07.2019     366Автор: 

Кажуть, що співбесіда – той ще стрес. Й, це – цілковита правда. Ті питання на співбесіді, що вам можуть поставити, легко вводять у ступор, навіть тих, хто вважав, що «це не для нього». А, трапляється це тому, що кандидат не до кінця розуміє, що на нього може чекати на дорозі до бажаної роботи.

Коли шукачеві радять готуватися до всього протягом інтерв’ю – то мають не аби яку рацію. То, які запитання ставлять на співбесіді, нерідко залежить не тільки від напрямку обраної праці але й від власних поглядів рекрутера, навіть, від того чи у гарному він гуморі прийшов перевіряти здатність кандидата.

Можна довго сперечатися про те, наскільки такі підходи у діях рекрутера професійні, але висновок, що він зробить наприкінці розмови, легко може бути остаточним. При цьому, остаточним у мріях про ту роботу до якої прагнув шукач. Тому, максимально підготуватися до інтерв’ю та розуміти питання, які часто задаються на співбесіді, є гарною нагодою не впустити свій шанс на бажане працевлаштування.

Звичайно, бути готовим до всього – не реально. Більш того, це не потрібно. Достатнім буде той факт, що ви усвідомлюєте увесь обсяг можливих питань та морально готові на них відповідати. Прийняття того, що й всілякі каверзні питання на співбесіді також можуть бути, вже не аби який шанс вийти з цього випробування досить гідно.

Загалом, з тих несподіванок, що можуть очікувати на вас під час співбесіди, як раз й є «важкі запитання», які як правило належать до різних видів інтерв’ю. Спробуємо розглянути ті основні питання на співбесіді, які можуть зустрітися у більшості його різновидів.

Загальні «не страшні» питання

Кожен шукач роботи, мабуть зіткався з таким «основним набором» та добре пам’ятає, стандартні питання на співбесіді:

  • Прохання розповісти про себе, мабуть не поставить у ступор нікого, але тут, також. Не слід захоплюватися тим, що не має відношення до майбутньої справи;
  • Розповідь про «слабкі й сильні» риси вашої особистості, також часті питання які задають на співбесіді;
  • Також запрошення «помріяти» про те, ким ви бачите себе через декілька років, не має визвати суттєвих сумнівів у правильній відповіді (до речі, краще бачити себе ким завгодно, але у складі команди теперішнього роботодавця);
  • Ну, й класичне : «Чому ми маємо прийняти вас на роботу?» - звучить знайомим запрошенням розповісти про всі ваші «плюси».

Погодьтеся, що більш-менш схожі питання, як раз і є основою кожного інтервю. Але, якщо ви забажали роботу у сучасній «просунутій» компанії, яка має, такого самого рекрутера, вас можуть запитати те ж саме, але задати при цьому, нестандартні питання на співбесіді.

Про те саме, але "дуже хитро"

Проективне інтерв’ю – каверзна система, питання у якої, начебто задані не про вас. Вважається, що роздуми про іншу (ніби то) людину, можуть спонукати кандидата до більш відвертих висловів, де відповіді проецируються на його реальне ставлення до тих чи інших аспектів.

Ці не типові питання на співбесіді, можуть звучати як прохання до розмірковування: «Що на вашу думку спонукає людей робити чи не робити свою кар’єру?». Відповідаючи на питання, кандидат. Хоче він того чи ні. Але виказує власне ставлення до теми питання, й може зробити це більш відверто або різко, ніж він намагався би показати, говорячи про себе.

Тому, почувши питання, будь-яке питання, зрозумійте, що метою є отримання вашої думки про ті чи інші робочі та людські нюанси, у тому розрізі, який дає ваше власне бачення цього.

вопросы на собеседовании

Минуле - це можливе майбутнє

Психологічні питання на співбесіді можуть бути не явними та, на перший погляд, дуже простими. Інтерв’ю, що базується на вашій поведінці на минулому місці роботи, запропонує вам, такі стандартні питання на співбесіді, як:

  • Опишіть свої задачі на минулому місці;
  • Розкажіть, як ви виконували їх поступово4
  • З якими викликами вам довелося зіткатися під час виконування роботи?
  • Що, на вашу думку, завадило максимально ефективному результату?
  • Оцініть роботу вашого минулого колективу
  • тощо.

Такі питання і відповіді на співбесіді приклади яких наведено вище, допоможуть з’ясувати те. Який ви працівник та мотивують вас висловити ваші думки щодо колег та керівництва, яких ви вже покинули. Якщо, відповідати на них вкрай відверто або не роздумуючи. Можна легко наразити себе на ризик презентувати рекрутерові ті самі «темні боки» своєї особистості, у тому числі й професійної, які завадять вам отримати бажане.

трудное собеседование

«Невеселий квест»

Ще один з видів співбесіди має назву кейс – інтерв’ю та полягає у створені штучної робочої ситуації, яку вам доведеться розв’язувати. Тут, те які запитання ставлять на співбесіді і як на них відповідати цілком залежить від вашого досвіду та той роботи. Яку ви бажаєте отримати.

У будь-якому разі, пам’ятайте, що вигадана ситуація буде мати у сюжеті увесь спектр каверзних питань та «слизьких підводних камінців». Тому, у деяких випадках, є сенс казати відверто. Коли намальована ситуація дійсно поставила вас у глухий кут.

До чого ще потрібно готуватися

Єдиної відповіді на таке питання звичайно не існує. Окрім того, про що велася розмова вище, вас може спіткати групове інтерв’ю, на якому, типові питання на співбесіді задають декілька рекрутерів й це починає нагадувати перехресний допит. Або, вам «пощастить» й ви станете учасником «ассессмент-центру», протягом якого доведеться виконувати різні завдання у складі декількох таких самих кандидатів, як ви.

Будь-якого разу, пам’ятайте. Не треба занадто фокусуватися на питаннях, які ставить рекрутер чи роботодавець. Краще акцентувати увагу на своїх відповідях. Будь-що, з того що ви скажете, може мати правильний чи ні тон мовлення, супроводжуватися чи ні різними жестами чи мімікою, мати паузи перед відповідями або звучати впевнено й переконливо.

То, які запитання ставлять на співбесіді при прийомі на роботу важливіше менш, ніж то які відповіді та як ви повернете опонентові. Саме на них треба зосередити й увагу, й свій інтелект. Бо, це й є ви, та по цих відповідях й будуть складати враження чи та ви особа, яку шукає компанія.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору