UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Поради, які допоможуть завести потрібні професійні зв'язки

Поради, які допоможуть завести потрібні професійні зв'язки

28.09.2021 470
Поради, які допоможуть завести потрібні професійні зв'язки

Поради, які допоможуть завести потрібні професійні зв'язки

28.09.2021     470

Життя щодня нагадує нам, що полюбляє залишати за бортом неактивних і несміливих людей. Поки хтось мнеться у передпокої, образно висловлюючись, хтось інший уже зайняв місце за столом і на повну смакує стравами. Чому так трапилося? Ситуації різні бувають, але трапляється й так, що комусь пощастило влаштуватися на хорошу посаду завдяки професійній рекомендації. А все тому, що ця людина змогла скористатися своїм вмінням завести потрібні професійні зв’язки.

Це питання, до речі, найбільше хвилює людей, які хочуть влаштуватися на роботу, але не мають досвіду. Або тільки закінчили освітній заклад і прагнуть зустріти того, хто працює в компанії мрії і готовий узяти бодай за найнижчу позицію за профілем освіти. Але омріяного досягнути не вдається, і найпоширеніша цьому причина – проблема комунікації. Тож давайте розглянемо поради, які допоможуть завести корисні професійні зв’язки.

Проявляйте активність

Для європейських країн подібна практика – коли ви рекомендуєте компанії перспективного працівника, а вам за це ще й платять – досить поширена і приносить свої плоди, бо це ефективний інструмент поповнення кадрового потенціалу компанії. У нашій країні ця практика ще не надто поширена, це прийде з часом, коли досвідченим співробітникам стане вигідно шукати спеціалістів, яких вони зможуть привести в компанію і отримати за це свою винагороду.

Проявляти активність – означає відвідувати заходи для молодих фахівців та бізнесменів, офлайн та онлайн; не обмежуйте своє життя тільки роботою та домашніми зобов’язаннями, адже так не навчитеся виступати на публіці і готувати цікаві доповіді. Активне соціальне життя допоможе підвищити компетентність у багатьох питаннях, і найважливіше – покращить навички комунікації. Це дуже актуально в наш час, коли самоізоляція під час пандемії нанесла шкоду не тільки фізичному, а й психічному, душевному здоров’ю великої кількості людей. Люди потребують інших людей, і пандемія яскраво довела це усім нам.

Справити враження – ще потрібно вміти

Знати етикет і вміти правильно повестися в тій чи іншій ситуації, володіти розвиненим світоглядом – це завжди кидається в очі і справляє враження. Звичайно, коментуючи фрагмент своєї розмови, завжди можна вказати за приклад реальні ситуації з життя, але посилання на книги чи навчальні лекції будуть належно оцінені співрозмовниками, з якими ви хочете завести професійні зв’язки. Причому ця порада стосується не лише бізнес-літератури чи нон-фікшну – художню літературу і навіть комікси теж радимо до прочитання. От ви знаєте, наприклад, що означає термін банд-десіне? А уявіть, що співрозмовник, з яким ви хочете завести потрібні професійні зв’язки – пристрасний фанат коміксів, і от він розповідає, що недавно прочитав просто фантастичний комікс про Шерлока Голмса, а перед тим – «Вартових» Алана Мура, і хотів би прочитати ще щось цікаве. І тут ви з незворушним виглядом видаєте кілька фраз про банд-десіне та пригоди Довгого Джона Сілвера – того самого, з «Острова скарбів» Роберта Стівенсона, подальша доля якого була невідома. А тут іноземні видавці взяли і зробили розкішний комікс про його пригоди, і ще й у двох томах (плюс лімітовані видання з альтернативною обкладинкою). Уявіть, як загоряться очі у співрозмовника! Вважайте, його рекомендація уже у вашій кишені.

Small talk

Поцікавтеся співрозмовником ще до зустрічі

Загальні рекомендації – це добре. Так, потрібно знати етикет і бути освіченим, щоб вміти поводитися і в ресторані, і на офіційних прийомах, і знати що сказати при знайомстві, а що взагалі недоречно говорити. Але якщо ви взяли «приціл» на конкретну людину – поцікавтеся її інтересами, перш ніж підійти і заговорити. Так, ви повинні знати про цю людину заздалегідь – про її смаки та вподобання, тоді комунікація відбудеться ефективніше. Познайомтеся з її дописами в соцмережах, продивіться її улюблені групи та акаунти людей, які вона відслідковує.

Або ж ви виявили, що ця людина цікавиться не коміксами, а захоплюється читанням нон-фікшну. Прочитайте кілька актуальних книг сучасних адептів жанру – Ніла Фергюсона, Ювала Ной Харарі чи Джордана Пітерсона. Можна і випробувані часом бестселери прочитати – автобіографію Генрі Форда, Нікола Тесли чи Ілона Маска. Якщо людина, з якою ви хочете завести потрібні професійні зв’язки, цікавиться живописом – прочитайте «Щоденник одного генія» Сальвадора Далі чи «Жага до життя» Ірвіна Стоуна (про Ван Гога). Навіть якщо вам не вдасться порозумітися з потрібною людиною, ви розширите свій світогляд. Складно сказати, коли це стане у нагоді в майбутньому, але почерпнуті таким чином знання можуть знадобитися у найнесподіваніший момент. Та навіть вразити на побаченні свою супутницю, чи супутника – і вже недарма читали біографію Ван Гога чи фінансово-економічні розвідки Ніла Фергюсона про історію грошей!

Онлайн-комунікація

Живе спілкування – це добре, але з багатьма людьми, хоч-не-хоч, але доводиться контактувати виключно онлайн. Але у цьому теж є свої плюси – можна потоваришувати з людьми із різних куточків не тільки нашої країни, а й земної кулі. Але тут уже, зрозуміло, без знання іноземних мов не обійтися.

Налагоджуйте зв’язки із блогерами, особливо із блогерами-початківцями, які тільки починають здобувати аудиторію на YouTube чи соцмережах. В подальшому їхні канали комунікації зможуть допомогти вам завести корисні професійні зв’язки.

Знаходьте групи за інтересами, тематичні сайти із близькими вам інтересами. На всіх онлайн-ресурсах перебувають ті ж самі люди, які щодня трапляються нам на вулицях міста, то чому б не закласти початок дружби онлайн, якщо ви обидва бачите в цьому зацікавленість?

Не чекайте на запрошення

Інші люди можуть і не знати, що ви хочете познайомитися з ними, правильно? Наші думки ніхто не прочитає, як і ми – думки інших людей. Знаючи це – дійте. Якщо людина не хоче з вами спілкуватися, вона відмовиться, от і все. Не запитаєте – не дізнаєтесь. Але багатьом людям подобається, коли їм виявляють увагу. Тим паче, чашка кави ні до чого не зобов’язує; але, з іншого боку, чимало корисних знайомств зав’язалося саме за філіжанкою ароматного напою.

Придивіться до свого оточення. Якщо ви регулярно спілкуєтеся тільки з кількома друзями дитинства – це означає, що потрібно терміново розширювати коло знайомств. Як уже було зазначено вище, знання іноземних мов – чудовий спосіб завести корисні професійні зв’язки, причому у всіх куточках світу. Якщо маєте високий рівень мотивації, через такі знайомства можна потрапити на пристойну роботу в іншій країні.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору