UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Правила самопрезентації на співбесіді

Правила самопрезентації на співбесіді

3.06.2020 875
Правила самопрезентації на співбесіді

Правила самопрезентації на співбесіді

3.06.2020     875

Як правильно представитися під час співбесіди? Це питання ставить собі кожен, хто до неї готується. Від того, як ми покажемо себе, буде залежати, чи вдасться нам влаштуватися на бажану роботу. Справді, мистецтво самопрезентації – це дуже корисне вміння, а її головне завдання показати себе цілісною й дорослою особистістю.

Підготовка до співбесіди

Успіх першої зустрічі з роботодавцем залежить від попередньої підготовки. Варто заздалегідь продумати й обрати найвигідніший варіант подання особистої інформації. Потрібно якомога більше дізнатися про цінності нової компанії, особливості вакантної посади й продумати, які факти з власного професійного життя найкраще переконують у тому, що саме ви – найпотрібніший кандидат.

Розповідь про себе повинна тривати декілька хвилин, але вона має містити все, що стосується конкретного потрібного досвіду та досягнень. Краще скласти план розповіді. Важливо при цьому робити акценти на фактах, а не на власних роздумах.

Перше враження – основа успіху

Людину оцінюють буквально з першого погляду на неї. Тому необхідно ретельно продумати свій одяг, налаштуватися на впевненість у поведінці. В одязі віддають перевагу класичному, діловому стилю. Важливо знайти золоту середину між строгістю і тим, що запам’ятовується. Не слід бути «сірою мишею», але й не варто дуже виділятися. Усе повинно бути в гармонії та створювати цілісну картину. Звісно, речі мають бути чистими й напрасованими.

Перші фрази налагоджують контакт між співрозмовниками. Можна похвалити офіс, його вдале розташування, зробити комплімент щодо попереднього листування – усе це позитивно налаштує на майбутню розмову. Але не переборщіть, щоб це не виглядало як підлещування.

Чітка структура

Бажано, щоб представлення себе відбувалося за логічним планом. Пропонуємо орієнтовний варіант:

  • який професійний досвід та навички ви маєте;
  • як це сприяло вашій кар’єрі;
  • у яких напрямах ви підвищуєте свою кваліфікацію;
  • якщо вирішили змінити сферу діяльності, то чому;
  • що плануєте зробити у професійному плані, спираючись на попередній досвід.

Звісно, кожна наступна теза повинна логічно продовжувати попередню.

співбесіда

Важливо – зав’язати діалог

Варто пам’ятати, що співбесіда – це не театр одного актора. Бажано перетворити монолог на діалог. Справді, важливо донести найважливішу персональну інформацію, але це не має перетворитися на самозахоплення. Краще показати, як ваш попередній досвід стане корисним на новому робочому місці, чим зможе допомогти новому керівництву.

У розповіді про себе доречно використовувати цифри, дати, відсотки, вказувати на досягнуті раніше результати, проте недоцільно вживати складну термінологію. Сприяє створенню приємного враження звертання до співрозмовника за ім’ям.

Слід бути готовим чітко відповідати на питання без зайвих пауз. Також важливо й самому задавати їх. Це допоможе створити доброзичливу атмосферу діалогу, дізнатися нову інформацію, продемонструвати свою зацікавленість.

Важливо продемонструвати, що ви – це людина, яка не боїться роботи, здатна до діалогу і компромісу, досягає поставленої мети, може стати незамінним співробітником.

Контроль за невербальними знаками

Про внутрішній стан співрозмовника ми дізнаємося не лише зі слів, а й з рухів, жестів, постави.

Під час співбесіди не варто схрещувати руки, ноги, активно жестикулювати, тримати руки в кишенях, жувати губи. Все це може бути сприйнято як ознаки невпевненості в собі та неготовності до співпраці.

Пряма постава, впевнений погляд прямо в очі співрозмовнику, повільні рухи – така спокійна поведінка покаже, що людина швидко адаптується до нових умов, вміє знаходити спільну мову.

Але ж пам’ятайте, що контролювати невербальні знаки можливо тільки в тому випадку, коли заздалегідь був добре підготовлений текст. Дуже важко взяти під контроль власні жести та міміку, коли в голові хаос. Тому слід спочатку добре відпрацювати зміст розмови, продумати можливі питання, а потім слідкувати за своєю невербальною поведінкою.

Завершення розмови

Найбільше запам’ятовуються початок і кінець розмови. Тому спілкування потрібно завершити належним чином: мимохідь підштовхнути співрозмовника до продовження спілкування в подальшому, до переконання, що з вами можна мати справи.

Це можна зробити за допомогою запитань: наприклад, коли очікувати дзвінка, які перспективи можуть вас очікувати, чи планується ще одна зустріч. Бажано ще раз обережно нагадати, чому з вами слід співпрацювати, які вигоди вони отримають, якщо візьмуть вас на роботу. І не забути подякувати за приділений час.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору