UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Резюме та супровідний лист - що спільного і відмінного

Резюме та супровідний лист - що спільного і відмінного

23.03.2021 1023Автор: Олександр Мавлідінов
Резюме та супровідний лист - що спільного і відмінного

Резюме та супровідний лист - що спільного і відмінного

23.03.2021     1023Автор: 

Всі, хто хоча б один раз шукав роботу, як правило, стикалися із вимогою роботодавця надсилати резюме кандидата разом із супровідним листом. Якщо, окремо, такі поняття, як «резюме» або «супровідний лист» більш-менш, але зрозумілі більшості шукачів, то вимога надсилати їх разом, часто ставить у глухий кут багатьох кандидатів на вакансії.

Й справді, чим відрізняється в такому випадку ваше резюме та той супровідний лист, який треба надсилати разом з ним?

Так, ці два поняття, так чи інакше, але перетинаються в своєму сенсі, проте кожне з них має власні правила оформлення та вимоги щодо змісту, розуміти які стане у нагоді всім потенційним шукачам працевлаштування.

Можливо, сідаючи за складання супровідного листа вперше, шукач й буде відчувати певні складнощі, проте, розібравшись із відмінностями різних документів, матиме змогу у подальшому, не зупинятися на такій задачі та швидко складати необхідного листа.

Три головних питання, які треба зрозуміти, в принципі, це:

  • Що представляє з себе ваше резюме та окремо - супровідний лист?
  • У чому полягає різниця їх складання?
  • Чи є «більш важливим» один із наданих документів?

Зрозумівши те завдання, яке нестимуть резюме та супровідний лист до нього, шукач буде знати й те, що відправляти у якості відгуку на вакансію: лише резюме, суто супровідний лист або «все й одразу».

Що таке резюме?

Кажучи простими словами, сучасне резюме є тим документом, в якому шукач вказує усю основну інформацію щодо власної освіти, фаху та досвіду роботи, наявності особливих навичок, прикладів власних досягнень та проектів, й контактну інформацію, за допомогою якої з ним можна зв’язатися.

До резюме можна додати й свою фотографію, ретельно та окремо зазначити інформацію про ті професійні риси, які вам притаманні й особисті захоплення або хобі. Найкращим варіантом оформлення резюме, вважається застосування окремих ключових пропозицій та списків, в яких можна більш детальніше розкривати головну інформацію про себе.

Обсяг такого документа може бути не більше ніж одна чи дві сторінки стандартного електронного «аркушу».

Стиль викладання тексту – суто діловий, стислий та професійний. Резюме, не адресують конкретній людині, воно є демонстрацією того, що з себе представляє майбутній потенційний працівник.

«Що таке супровідний лист»?

Супровідний лист є тим додатковим документом, метою якого є зацікавити роботодавця вашою персоною, продемонструвати наявність мотивації до вказаної роботи та власну зацікавленість у співпраці з даною компанією.

Об’єм такого документу – не більш, ніж одна «стандартна» сторінка, складена з 3-4 абзаців.

Стиль викладання інформації є більш вільним, аніж «сухий текст» того самого резюме. В такому листі ви можете розповісти чому зацікавлені у такій роботі, саме в цій компанії, підкреслити власну кваліфікацію та акцентувати увагу на перевагах, які можуть довести, що ви саме той кращий працівник, який цілком відповідає вільній вакансії.

Саме для цього, шукачам рекомендують ретельно вивчати вимоги вакансії, щоб відповідністю саме їм, шукач міг підкреслити власну здатність гідно обійняти вказану посаду.

Які відмінності притаманні резюме та супровідному листу

Вже з тієї інформації, яку надано, можна сміливо робити висновок, що супровідний лист є важливим, але додатковим документом, який доповнює ваше резюме спеціаліста.

Коротко кажучи: резюме – це зібрані «сухі» факти, щодо наявності у вас освіти, певного досвіду роботи та навичок, які допомагатимуть під час роботи. У той самий час, супровідний лист - певна "пояснювальна записка", в якій ви пояснюєте, «чому саме ви» та «чому саме цей роботодавець».

Якщо складаючи власне резюме, людина вказує такі параметри, як термін робочого стажу, власну освіту, наявність додаткових сертифікатів та дипломів, наявність навичок та іншу інформацію про вас, у якості професіонала, яка є обов’язковою при працевлаштуванні, то супровідний лист – документ, яким ви можете завершити власний «портрет кандидата».

Також, такий лист є додатковою можливістю привернути увагу рекрутера чи представника роботодавця до вашого резюме. Загалом, й резюме, й супровідний лист є важливим тандемом, проте, для того, щоб «спрацювали» обидві його частини, треба правильно складати кожен з документів.

Резюме має наслідувати суто офіційно-діловий стиль викладання інформації. Супровідний лист можна представити у певній формі звернення до «конкретної людини», в якому шукач, «підбиватиме» всю інформацію з власного резюме, та каже про те, чому він бажає потрапити на роботу саме до цього роботодавця, приводячи приклади того, як він зможе стати корисним для компанії.

До речі, складаючи такого листа, не треба використовувати незрозумілі майбутні обіцянки на кшталт «я спробую». Краще в такому разі, писати впевнено, наприклад «знаю, можу, зроблю» та інше. Пам’ятайте, що навіть одне речення, яке ви вказали невпевнено, може відвернути від вашої кандидатури роботодавця або його представника.

Що спільного між документами «резюме» та «супровідний» лист?

Не треба вирішувати що є більш важливішим при пошуках роботи та відповіді на появу вакансій – чи резюме, чи супровідний лист. Обидва документи доволі важливі й кожен з них має доповнювати один одного.

Й в резюме, й у супровідному листі є спільні правила, які не можна порушувати, якщо ви бажаєте отримати бажану роботу:

  • вказуйте лише важливі, правдиві та ключові факти;
  • завжди перевіряйте й резюме, й супровідний лист на відсутність будь-яких помилок в тексті.

Важливо й те, що у багатьох вакансіях є відмітка про «бажаність» відправки резюме із супровідним листом й це не можна ігнорувати. Це означає, що роботодавець вже надає вам можливість максимально повноцінно описати й те, що ви вмієте, й те, чому саме вас він має найняти на роботу.

Ніколи не потрібно, відправляти лише супровідний лист, ігноруючи прикріплення до відгуку вашого резюме, бо це буде незрозуміло рекрутером чи представником роботодавця, й скоріше за все, вкрай негативно вплине на можливість потрапити на співбесіду.

резюме та супровідний лист

Ще раз про головне:

  • Ваше резюме - це загальна картина вашого професійного життя;
  • Ваш супровідний лист – це коротке «більш вільне» пояснення того, як ви плануєте використати свій досвід 9вказаний у резюме0 для того, щоб принести компанії-роботодавцю користь від співпраці.

Правильно склавши й резюме, й супровідний лист, шукач досягне певної гармонії, коли обидва документи стануть потужним двигуном, який привезе шукача до бажаної співбесіди, бо матимуть змогу підкреслити його здібності та привернути увагу рекрутерів до кандидатури шукача.

Створюючи подібні документи користуйтеся цією краткою пам’яткою, яка допоможе максимально ефективно використати їх задля отримання вами бажаної роботи:

  • Резюме є коротким описом вашої «професійної історії», включаючи й освіту, й роботу, який має мати вигляд структурованого документу, завдяки використанню ключових пропозицій та списків.
  • Супровідний лист дозволяє більш докладніше розповісти про вашу доцільність та переваги, маючи вигляд більш-менш «вільного» письмового звернення до потенційного вашого роботодавця чи його представника.
  • Резюме складене зі списків кваліфікацій та досягнень спеціаліста, у той час, коли супровідний лист лише підкреслює важливість вмінь та навичок кандидата, корисних для його нової роботи.
  • У той час, коли готове резюме виглядатиме формальним документом, складеним з певних тез, супровідний лист спрямований та адресований тій персоні, яка буде знайомитися із ним.
  • Супровідний лист завжди є доповненням до резюме та не може використовуватися, як його замінник.

Звичайно, як складати резюме або супровідний лист, вирішувати вам, проте, при складанні цих документів, обов’язково користуйтеся порадами та вимогами щодо їх створення. Негативно вплине на рекрутера, як й «вільний стиль» складеного резюме, так й надмірно стислий та офіційний супровідний лист, який адресований «в нікуди».

Якщо, у вимогах до відгуку на вільну вакансію не вказана необхідність відправки супровідного листа, не треба нехтувати його «ефективним впливом» на потенційного роботодавця. У такому випадку, краще не «розганяти» об’єм супровідного листа, а стисло та коротко описати чому ви обрали цього роботодавця та у який спосіб маєте довести, що ви є тим самим кращим працівником й саме вас мають найняти на таку роботу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору