Майбутній період літнього відпочинку, обумовлює появу сезонних робочих місць, навіть цього «карантинного» літа. Більш того, ситуація, що склалася призвела до суттєвого браку працівників у сезонні точки громадського харчування, на бази відпочинку, санаторії та інші об’єкти HoReCa.
Як показує реальність, наразі саме у цьому напрямку кількість вакансій збільшилася майже на 20% у порівнянні з тим самим «гарячим» періодом рік потому. Такий стан речей обумовив й збільшення грошових винагород, які пропонують працівникам роботодавці напрямку. Наприклад, на посади барменів, офіціантів, прибиральників та інших працівників персоналу з обслуговування, бізнесмени готові наймати й зовсім не досвідчених кандидатів, які прагнуть працювати, пропонуючи таким шукачам від 800 до 1 000 гривень за робочу зміну.
До речі, такий розмір заробітної платні, приблизно на 30% більший, аніж зарплати, що пропонує шукачам роботи, вибаглива до такого персоналу столиця.
Ситуація дійсно серйозна й багато хто з власників об’єктів відпочинку та рестораторів, просто не розуміє кого «ставити на зміну», без здивування розмірковуючи над варіантом, коли за стойкою бару доведеться стояти комусь з вищого керівництва підприємств.
Ті з шукачів, здебільше студенти, які вже домовилися про таку роботу, сподіваються приступати до виконання своїх обов’язків по місцях, одразу після складання іспитів у своїх навчальних закладах. Більшість з опитаних під час досліджень ситуації, сподіваються на гарний заробіток, розраховуючи на пропоновану зарплатню у 15 000 гривень на місяць та можливі додаткові гроші, у вигляді «чайових».
До речі, більшість студентів, що погодилися на цю роботу протягом літнього сезону, підкреслюють, що взагалі не мали проблем з пошуками таких вакансій. Більш того – складнощі виникали у наявності великого вибору пропозицій, що надходили з усіх куточків «курортної України».
З’ясувалося, що просто зараз, й дійсно багато подібних вакансій. В той самій українській Південній Пальмирі працевлаштування у цьому напрямку представлене кількома десятками пропозицій від санаторіїв, кафе, барів, ресторанів та баз відпочинку. Саме туди дуже потрібні різноробочі, покоївки, офіціанти, бармени та працівники кухні. Курорти, що розташовані на Арабатській стрілці та у Кирилівки (Херсонська та Запорізька області) або у Залізному порту, також, пропонують не менш таких робочих пропозицій.
Проте, ситуація така – не новина, бо вже не перший рік, українські професіонали з різних напрямків цієї галузі, масово вирушають до закордонних роботодавців, саме під час курортного сезону. Причина – різниця у заробітних платнях, притому, настільки суттєва, що ті, хто не зміг домовитися про таку «відпустку» з українськими роботодавцями, без вагань просто звільняються, ставлячи в пріоритет сезонний заробіток.
Судить самі: пересічний офіціант, який працює не в закритому елітному закладі, а просто у німецькому готелі високого класу, може розраховувати, приблизно, на 40 000 гривень заробітної платні на місяць. Міжнародні круїзні лайнери, наймають персонал з обслуги за 36 000 – 38 000 гривень на місяць, тощо.
Зрозуміло, що проти максимальних 12 000 гривень у Кирилівці на Азовському узбережжі, які заплатять за майже ту саму роботу, такі гонорари стають безумовно переконливими аргументами не на користь вітчизняного ринку праці. Звичайно, така робота обумовлює знання іноземних мов та певні нюанси щодо офіційного оформлення працівників. Також, українським працівникам. Навряд чи вдасться використати вільний час, щоб скористатися умовами 5-зіркових готелів та кораблів, бо вільного часу буде зовсім не багато. А навантаження роботи, обумовлять використання цього часу задля відпочинку у вигляді здорового сну.
Проте, бажаючі заробляти таким чином, без серйозних перешкод, заздалегідь вирішують усі потрібні питання та укладають контракти з іноземними роботодавцями.
Цього року, ситуація трохи міняється, принаймні, українські зарплатні майже наздоганяють їх закордонні «аналоги». Враховуючи суми пропозицій роботи, наприклад, кухар курортного ресторанчику чи кафе, за місяць праці в Україні може заробити близько 30 000 грн, а офіціант від 24 000 до 27 000 гривень на місяць. До речі, за кордоном також починають збільшувати заробітну платню.
У той самий час, працівники їдальнь, що працюють при пансіонатах, отримують лише від 8 000 до 10 000 грн, маючи безкоштовне харчування, при проживанні за власний рахунок. Близько 18 000 - 20 000 гривень за все літо, можуть заробити покоївки та охоронці на пляжі. Це стає причиною того, що у таких місцях більше недосвідченого персоналу з сіл та невеликих містечок, який приваблюють невеликими зарплатнями роботодавці.
Літо цього року, в принципі може надати змогу заробітку. Все залежатиме від шукача, його потреб, вмінь, знань та наполегливості.
Опанування технік саморегуляції, пошук власних ресурсів для відновлення енергії стають справжнім викликом сьогодення. Розвиток таких навичок є критично важливим скілом для підтримки ментального здоров’я. Ми підібрали для вас дієві поради, як підтримати працівників під час кризи.
Робота HR-спеціаліста містить чимало викликів. Трапляється так, що кандидат технічно підкований на всі сто, але із soft skills спостерігаються проблеми. Що треба знати досвідченому HR-фахівцю, щоб коректно відмовити кандидату?
Кандидати не люблять виконувати тестові завдання, факт. Цьому є цілком логічне пояснення: банально витрачений час. Якщо не візьмуть на роботу, цей час буде змарновано. Тож давайте розберемося, тестові завдання це все-таки перевірка здібностей чи безкоштовна праця на недобросовісного роботодавця?
Дорогі партнери, колеги, друзі!
Щиро вітаємо вас із Різдвом Христовим та Новим роком!
Шановні клієнти!
Напередодні нового року пропонуємо знижки на період з 23 грудня по 31 січня.