UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Блог Jobs.ua
  5. Що допомагає вам уникати професійного вигорання на роботі?

Що допомагає вам уникати професійного вигорання на роботі?

1.12.2021 525
Що допомагає вам уникати професійного вигорання на роботі?

Що допомагає вам уникати професійного вигорання на роботі?

1.12.2021     525

Якщо ви не стикалися з професійним вигоранням на роботі – вважайте, вам пощастило. Коли на тлі хронічного стресу зникає інтерес до професійної діяльності, це може призвести до непередбачуваних наслідків. Професійне вигорання працює як бомба уповільненої дії: якщо пустити процес на самотік, нічого хорошого в результаті не очікуйте. Сподіватись, що проблема вирішиться сама по собі – це самообман.

Виділимо основні симптоми професійного вигорання: загальне почуття втоми, втрата інтересу до роботи («від роботи верне», як кажуть в народі), відчуття тривоги і незадоволеності. Працівник стає дратівливим, може конфліктувати з колегами чи начальством через дрібниці; з’являється відчуття втрати сенсу («Навіщо я це роблю?», «Кому це потрібно?»).

Причин для професійного вигорання теж достатньо:

  • Одноманітність робочих завдань, відсутність творчої складової, яка здатна мотивувати і надихати;
  • «Застій» в кар’єрному розвитку;
  • Відсутність незалежності в роботі;
  • Вимушений характер професійного спілкування, коли по роботі доводиться спілкуватися не з тим, з ким хочеться, а з тим, з ким потрібно;
  • Проблеми в особистому житті, які не дають можливості повноцінно зосередитись на роботі.

Ресурс із пошуку персоналу та працевлаштування Jobs.ua у листопаді провів соціологічне опитування на цю тему. Питання було поставлене так: «Що допомагає вам уникати професійного вигорання на роботі?»

За перший варіант відповіді «Улюблене хобі, відпочинок з родиною та друзями» віддали свої голоси 23% опитаних. Другий варіант відповіді («Заняття спортом, фізична активність») обрали 12% відвідувачів сайту, які долучились до опитування. За цілющу властивість сну («Добре відіспатися на вихідних») висловилися 7% респондентів. Що ж, не хочеться розчаровувати людей, які воліють нормально відсипатися лише на вихідних, але вчені, які досліджують природу сну, мають дещо іншу думку. Річ у тому, що відіспатися лише на вихідних, ігноруючи з тієї чи іншої причини повноцінний сон під час робочого тижня – для нашого організму це недостатньо.

Практично половина опитаних (48%) віддали свої голоси за варіант «Усе з вищепереліченого». І, нарешті, останній пункт опитування («Щось інше») вподобали усього лиш 10% опитаних.

Які висновки напрошуються з результатів нашого опитування? Фактично половина відвідувачів сайту вдаються до комплексної профілактики і протидії професійному вигоранню. Такий підхід, безперечно, спрацьовує найефективніше, адже професійне вигорання – це серйозна проблема, і чим більше засобів протидії цій проблемі у вашому «арсеналі», тим краще.

Звичайно, можемо тільки здогадуватися, що криється за останнім варіантом відповіді для окремо взятого респондента («Щось інше»). Для когось це можуть бути медитації чи інші нетрадиційні практики оздоровлення організму, а для когось – зняття стресу за допомогою алкогольних напоїв чи просто, як-то кажуть, щоб «ніхто не чіпав ввечері бодай декілька годин».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору