UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Що таке кар'єрний план та як правильно його скласти

Що таке кар'єрний план та як правильно його скласти

18.02.2020 2332
Що таке кар'єрний план та як правильно його скласти

Що таке кар'єрний план та як правильно його скласти

18.02.2020     2332

Малі дії — вірний шлях до великих змін

В житті сучасної ділової людини постійно щось відбувається. Одна за іншою змінюються події і дати. Важливо вміти пристосовуватися до змін, а не плисти за течією. Допоможе у цьому розроблений індивідуально детальний і збалансований план, мета якого, наприклад, побудувати успішну кар'єру. Такий підхід — вірний шлях стати професіоналом, зробити своє життя цікавим та вдалим.

Кар'єрний план — це матриця, що має чіткі межі, з постановкою в часі конкретних кроків, правильною мотивацією на саморозвиток. Особливо важлива внутрішня гармонія з собою, яку не варто міряти постановкою грандіозних планів. На шляху до мети треба крок за кроком побудувати поліпшену модель кар'єрного росту з урахуванням бажаних результатів.

Важливо! Звільніть себе від масштабних і часто нездійснених великих завдань, адже це не працює.

Пропонуємо механізм досягнення високих цілей здійснювати за допомогою невеликих дій. При цьому не треба ламати всі свої звички, завчасно спираючись на нове життя. Погодьтеся, дуже важко писати книгу, постійно відкладаючи. Набагато легше записувати по дві сторінки щоранку.

Деталізуйте дії. Складання конкретних списків дозволить більш чітко зрозуміти власні потреби, надасть можливість поетапно досягати в них успіху. Важливо навчитися добре планувати завдання для початку на кожен день, а потім вдасться розписати тижні, місяці і роки наперед.

При цьому важливо чітко визначати головні цілі кар'єри.

карьерный план

Що можна отримати, розробивши індивідуальний кар'єрний план

КП — це розроблена з урахуванням всіх факторів поетапна інструкція. Не варто сподіватися, що все само собою швидко відбудеться. Треба будувати кар'єрну драбину, яка відображає ступені особистого розвитку при русі до професійного олімпу. Наприклад, при плануванні претендент хоче очолити вільну вакансію керівника департаменту профільної компанії більш високого рівня. Для цього потрібно як мінімум володіти досвідом роботи, мати профільну освіту, пройти шлях від початківця, а можливо — відвідати курси підвищення кваліфікації. Можна сміливо сказати, що при складанні кар'єрного плану чим детальніший він буде, тим легше його реалізація на ділі.

Відзначайте кожен успішний крок, хваліть себе навіть за невеликі особисті досягнення. Це вірний спосіб налаштуватися на перемогу.

Як розробити інструкцію до застосування індивідуального плану дій

Припустимо, є рішення: найважливішою подією року, що наступив, буде кар'єрний план, який реалізується до кінця січня. Почніть з мікрорішень, які при наполегливому повторенні стануть автоматичною звичкою. Нехай їх буде три.

Не прагніть встигнути все й одразу. Наприклад, одну дію виконуйте щодня, інші — рідше. Саме маленькі кроки ведуть до великих, позитивних змін.

Етапи планування:

  1. Виберіть зручний носій інформації для плану. Продумайте і зафіксуйте індивідуальні цілі. Це повинні бути вагомі, фундаментальні досягнення.

Важливо чітко визначитися, чого людина хоче насправді.

  1. Визначте підпункти, що можуть бути подіями проміжного (короткострокового) значення. У міру мінливих обставин можна змінювати або коригувати їх на шляху до основного кар'єрного досягнення.
  2. Намагайтесь правильно оцінювати свої можливості на кожному етапі професійного зростання. Покладайтеся на реальність, не завищуючи або занижуючи планку в роботі.

Одна з важливих складових успіху — постійна активність, готовність до дії. Реалізація плану або конкретного його пункту повинна мати чіткі часові межі. В іншому випадку це буде тільки нездійснена мрія. Корегуйте кар'єрний план, тільки якщо обставини виконання на даному етапі виявилися непереборними з незалежних причин.

Важливі акценти при складанні плану

Рішення щодо створення кар'єрного плану повинно бути відповідальним і усвідомленим кроком з огляду на минулі досягнення на шляху до нових цілей. Бажано розробляти індивідуальну інструкцію з баченням себе на найближчі кілька років вперед (3 роки). Тим самим створюється приблизна траєкторія професійного руху. Треба також визначити глибину і сторону вектора розвитку і просування.

Пам’ятайте, що на деяких з етапів може знадобитися наукова підготовка або курси удосконалення. А от визначені довгострокові цілі можна деталізувати протягом першого року. Позначте перелік інформації, літератури, який може знадобитися на даний період. Бажано, щоб заходи, курси, лекції мали практичне відображення в роботі і оволодінні кінцевою метою. Рекомендуємо скласти приблизний список компаній, які цікаві для майбутньої роботи. Такий простий спосіб допоможе краще позначити головну мету.

Гарна звичка — це в один день одна ідея. Записана таким чином думка може вплинути на продуктивність, сприяти появі мікрорішень для поточного або стратегічного плану.

Головна мета — перебувати в постійному професійному, творчому розвитку та пошуку потрібних ідей і рішень.

Належність до «командної» або індивідуальної роботи. Тримайте на «видному» місці свої досягнення, оновлюйте резюме, робіть періодичний аналіз своєї діяльності, будь то командна або індивідуальна робота. Дякуйте іншим. Найкращий спосіб зарекомендувати себе в колективі — професіоналізм і доброзичливість.

план карьеры

Напишіть список професійно цікавих людей, чия думка важлива. Не соромтеся знайомитися, контактувати, спілкуватися. Перебуваєте в їх полі зору. Можливо, знайдуться інші спільні інтереси, захоплення для спільного проведення часу.

Відмінним особистим мотиватором для досягнення успіху можуть бути люди, які самостійно досягли кар'єрного росту. Аналізуйте кроки їх просування, висловлювання. Тримайте їх на видному місці, постійно цікавтеся новинами з життя.

Що можна отримати, створюючи особистий план професійного розвитку

Створення інструкції з кар'єрного зростання носить суто індивідуальний характер. Його треба робити без оглядки на інших співробітників або конкурентів, з можливістю зміни на кожному етапі розвитку або припинення його взагалі.

Такий план — це суто особисте ставлення до кар'єрного росту і бачення себе в ньому. Мета його — у можливості уникнути зайвих помилок в просуванні професійними сходами і зволікань часу в ході руху особистого розвитку.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору