UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Що відповідати на критику та заперечення на співбесіді

Що відповідати на критику та заперечення на співбесіді

28.11.2020 815
Що відповідати на критику та заперечення на співбесіді

Що відповідати на критику та заперечення на співбесіді

28.11.2020     815

Під час проведення співбесід рекрутери нерідко намагаються загнати своїми каверзними питаннями в глухий кут, щоб подивитися, як кандидат на посаду відреагує на незручну ситуацію. Критика та заперечення ваших відповідей можуть рознервувати і викликати у вас стресовий стан, з яким нелегко буде впоратися і, відповідно, коректно «дати відсіч» своєму опоненту. А рекрутер саме цього й добивається. То як правильно відповідати на критику та заперечення на співбесіді?

Найпоширеніші заперечення, які можна почути на співбесіді

Коли вас критикують на співбесіді, у вас має бути контраргумент на кожне заперечення. Це не тільки переконає рекрутера у вашому професіоналізмі, а й покаже, що ви вмієте адекватно реагувати у складних ситуаціях.

Найбільш поширені наступні заперечення:

  • Ваш досвід не відповідає нашим вимогам,
  • Чи не занудьгуєте на вакантній посаді, маючи за плечима багатий досвід?
  • Ваші очікування щодо зарплатні є завищеними,
  • Ви впевнені, що впораєтеся з роботою, адже на минулій роботі ви з цим не стикалися?

Розглянемо, що відповідати на подібні репліки рекрутера.

«Ваш досвід не відповідає нашим вимогам»

Досить часто можна почути цю каверзну фразу з вуст рекрутера. Хто знайомий з навичками продажів, той знає, що добре використовувати в своїй відповіді словосполучення «саме тому». Можна розпочати свою відповідь-контраргумент з таких слів: «Саме тому я хотів розповісти вам, як знаходив вихід у складних ситуаціях, коли працював над важким проєктом на минулій роботі». І далі розповідаєте про свій попередній досвід, який покаже рекрутеру, що ви не тільки вмотивовані здобути цю посаду, а й швидко навчаєтеся і можете дати раду найскладнішим проектам.

«Ваші очікування щодо зарплатні є завищеними»

Тут важливо розуміти, наскільки принциповим для вас є це питання. Якщо не дуже принциповим, то можете відповісти, що готові працювати за меншу платню, але з перспективою зростання. Якщо ж цей момент є вкрай принципом для вас, ваша реакція на це заперечення повинна бути непохитною: «Хіба не простіше вам найняти більш кваліфіковану людину, яка б задовольняла усі ваші вимоги, ніж найняти будь-кого за меншу плату?»

«Чи не занудьгуєте на вакантній посаді, маючи за плечима багатий досвід?»

Коли роботодавець бачить у резюме, що обов’язки і завдання на вашій попередній роботі ті ж самі, як і на посаді, яку ви хочете отримати, цілком імовірно, що він поставить таке питання. Навряд чи варто відповідати зустрічним питанням на кшталт «Чому ви гадаєте, що я занудьгую у вас?»; набагато краще відповісти, що «Я ретельно ознайомився з вакансією і вважаю, що неодмінно отримаю новий досвід, працюючи у вас». Вкажіть на ті моменти, з якими ви не стикалися на попередній роботі: наприклад, зауважте про відрядження, які дадуть можливість не тільки відвідати нові місця, а й здобути унікальний досвід спілкування з новими людьми.

«Ви впевнені, що впораєтеся з роботою, адже на минулій роботі ви з цим не стикалися?»

Запитуючи подібне, рекрутер хоче дізнатися, як ви готові давати раду з робочими завданнями, які можна віднести до категорії складних. Можна відповісти наступним чином: «Мене не лякають труднощі; навпаки, я завжди готовий реагувати на нові виклики». І доповнити свої слова такою реплікою: «Саме тому мене зацікавила пропозиція працювати у вашій компанії». Важливо показати, що ви не боїтеся труднощів, і важкими завданнями вас не злякаєш. Рішучість – це те, що дасть вам змогу «вирулити» там, де в інших опустяться руки. Нехай рекрутер побачить це з ваших слів і вашої впевненої відповіді.

Як відповідати на критику?

Реагувати на критику потрібно спокійно і адекватно. Звичайно, легше це сказати, ніж зробити, але спокійною поведінкою ви більше справите враження на свого опонента, ніж реагуючи невпевнено чи, ще гірше, агресивно. Зберігати самовладання, не піддаватися паніці – це дуже важливо, бо інакше ви ризикуєте втратити здатність відповідати чітко та впевнено. Рекрутер одразу це зауважить і складе про вас відповідну думку. Обманювати на етапі співбесіди теж не варто, бо обман відкриється в майбутньому, і тоді ви самі себе поставите в незручне становище.

Декілька важливих порад

Коли ідете на співбесіду, будьте готові до найбільш незручних питань. Подібна готовність дасть вам впевненість у своїх силах і можливість не розгубитися, коли почуєте на свою адресу критику чи заперечення.

Якщо якесь питання видалося вам образливим, спробуйте абстрагуватися від нього і відповідати так, ніби воно вас насправді не стосується. Такі питання найчастіше випадає вислуховувати жінкам, коли їх розпитують про заміжжя, скільки в них дітей і якого віку, чи не збираються вони найближчим часом народжувати дітей (бо це означає вийти в декрет, а, значить, нові клопоти для компанії).

Дискримінаційне питання


Взагалі жінки можуть зіткнутися з багатьма дискримінаційними питаннями, особливо якщо співбесіду проводить чоловік. Якщо вам дуже потрібна робота в цій компанії, реагуйте виважено і нейтрально. Можна ставити зустрічні питання на зразок «А яким чином це стосується означеної посади?», «Те, що ви запитуєте, має значення для роботи в компанії?». Бо питання можуть пролунати доволі неприйнятні: вас можуть запитати про розлучення або про стосунки з колишнім чоловіком. Пам’ятайте про власну гідність, вислуховуючи подібні закиди. Бо якщо ви почуваєтеся незатишно на етапі співбесіди, якщо ви не розумієте політику компанії, то чи варто обманювати себе, переконуючи в тому, що це норма і що отримавши роботу ви не зіткнетеся з подібним відношенням й надалі.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору