UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Штрафи за стать і вік у вакансії: затверджено порядок сплати

Штрафи за стать і вік у вакансії: затверджено порядок сплати

9.08.2022 337Автор: Лоліта Платошкіна
Штрафи за стать і вік у вакансії: затверджено порядок сплати

Штрафи за стать і вік у вакансії: затверджено порядок сплати

9.08.2022     337Автор: 

Друзі, ви знаєте, що ще у 1996 році в Україні введено закон, який забороняє будь-яку дискримінацію за статтю, віком, кольором шкіри, політичним та релігійним переконанням.

Однак тільки 8 січня 2022 року в Україні набрав чинності закон, за яким із працедавці стягуватимуться штрафи не малих розмірів - 65000 гривень, за умовну вказівку в вакансіях статті, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками щодо особи або групи осіб.

А 05 серпня 2022 Уряд затвердив постанову Кабінету Міністрів “Про рекламу” щодо надання рекламних послуг з працевлаштування рекламодавцями. Відповідно Статті 24-1. “Реклама послуг із працевлаштування" не повинна зазначати бажані умови у рекламних кампаніях про вакансію: статті, віку, раси, колір шкіри, стану здоров’я, політичні, релігійні та інші переконання або інші ознаки, не пов’язані з характером роботи або умовами її виконання. А це значить, що рекламодавці вимушені будуть сплачують штраф до державного бюджету за місцем їх державної реєстрації.

Умови стягнення штрафу за порушення постанови

  • Штраф буде сплачуватись на підставі розпорядчого документа (розпорядження, постанови) Держпраці про накладення штрафів за порушення вимог ст. 24-1 Закону щодо реклами послуг із працевлаштування, прийнятого на підставі акта перевірки.
  • Розмір штрафу відповідає десятикратному розміру мінімальної заробітної плати.
  • Рекламодавці повинні сплатити штраф у 15-денний строк з дня вручення або отримання поштою (рекомендованим листом) розпорядчого документа.
  • Розпорядчий документ рекламодавець може оскаржити в органах державного нагляду (контролю) та, або в судовому порядку.
  • Якщо рекламодавець не оплачує накладений на нього штраф протягом 15-ти календарних днів з дня вручення або отримання поштою розпорядчого документа, сума штрафу буде стягуватися в судовому порядку.

Передбачений цією статтею штраф, є фінансовою санкцією та не належить до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

До речі, з початку війни український ринок праці мав велику кількість вакантних пропозицій на посади водіїв, кур’єрів. Більшість з роботодавців шукали чоловіків, проте все більше навіть на цю посаду відгукуються жінки.

Постанова справді націлена на захист громадян за своїми особливостями, проте необхідно враховувати готовність українців до таких змін, адже для багатьох ці розбіжності полягають в принципових поглядах, нічим не обґрунтованих. Тому, щоб постанова не стала звичайною формальністю, необхідно й формувати громадську думку з цього приводу.

В багатьох країнах світу держава бере на себе відповідальність за розв'язання цієї проблеми, пропонуючи різноманітні бонусні програми. Наприклад, якщо компанії мають робітників віком 60+, їм пропонують окремі бонуси чи привілеї. На відміну від європейського досвіду, українські компанії та роботодавці беруть такі ініціативи найчастіше на себе. 


Формуючи запрошення на роботу роботодавець повинен враховувати ці особливості публікації умов до вакансії та рекламне промотування в мережі.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору