UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Грошове питання
  5. Скільки заробляти в сучасних реаліях, щоб з упевненістю сказати самому собі: я щасливий

Скільки заробляти в сучасних реаліях, щоб з упевненістю сказати самому собі: я щасливий

5.10.2020 496
Скільки заробляти в сучасних реаліях, щоб з упевненістю сказати самому собі: я щасливий

Скільки заробляти в сучасних реаліях, щоб з упевненістю сказати самому собі: я щасливий

5.10.2020     496

Кожен з нас по-різному відповість на це питання. Хтось скаже, що один мільйон доларів на рік йому вистачить, щоб почуватися щасливим; для когось ця цифра буде меншою, для когось – більшою. Знайдуться і такі люди, які скажуть, що не в грошах щастя. І все ж, який рівень фінансових доходів повинен бути, щоб можна було почуватися щасливим? І взагалі – чи існує такий рівень доходів?

Наскільки правдивим є тезис, що багаті люди почуваються більш щасливими?

Рівень задоволеністю життям зростає разом із зростанням доходів. Якщо людина раніше заробляла умовних 10 тисяч гривень, а потім різко почала заробляти в кілька разів більше, то кілька десятків тисяч гривень буде складно відкласти, бо зі зростанням доходів водночас стрімко зросте апетит. Захочеться придбати кращу машину, розширити житлову площу чи переїхати у кращий район, купити брендовий одяг і дорогі аксесуари.

Якщо відобразити цей процес у вигляді графіка, де вертикальна вісь – це рівень щастя, а горизонтальна – це зростання доходів, то виявиться, що спочатку показник задоволеності життям стрімко зростатиме, але чим більшими будуть доходи, тим мізерніше вони корилюватимуть із рівнем щастя.

Проведене в сто п’ятдесяти країнах масштабне дослідження на цю тему підтвердило цей тезис: кожне подвоєння прибутків прибавляє зовсім небагато на «шкалі щастя». Американський економіст і нобелівський лауреат Деніел Канеман провів серед американців цікаве опитування. Його група дослідників запитувала в телефонній розмові людей, чи були вони щасливі вчора, чи відчували вчора стрес чи смуток, і наскільки вони взагалі задоволені своїм життям. Це опитування показало, що люди з високим рівнем доходів (50-160 тис. доларів і більше) почуваються приблизно однаково. Тобто це дослідження показує, що високий і дуже високий рівень доходів не мають суттєвої різниці для власного почуття задоволеності життям.

Високий рівень доходів – інший рівень проблем

Коли стрімко зростає рівень доходів – наприклад, «вистрілив» бізнес, успішно зайняв цільову нішу і справи пішли вгору – в «щасливчика» з’являється багато нових проблем, про який він/вона раніше не мали й гадки. Виділимо найважливіші питання у вигляді списку:

  • Куди інвестувати зароблені гроші?
  • Як зробити так, щоб бізнес не задушили конкуренти?
  • Як не прогоріти в своїй справі?
  • Як не стати жертвою кримінальних угруповань?
  • Який план дій розробити на випадок колапсу економіки, що, до речі, надзвичайно актуально в наш час коронавірусної пандемії?
  • Як підібрати грамотних працівників і щоб їх не переманили конкуренти?
  • Як не вигоріти емоційно і звести до мінімуму всю рутину?
  • Чому я віддаю державі стільки податків, а життя навколо не покращується? Куди чиновники витрачають всі ці кошти?
  • Якому заняттю присвятити життя, якщо грошей накопичено на кілька життів вперед, і заробляти їх ще більше не додає жодного сенсу до смислу життя?

Окрім цього, багатих людей турбує питання, як прилаштувати у свій бізнес власних дітей, які, приміром, не хочуть іти по стопам батьків. Для багатьох це може виявитися головним болем на все життя. Окрім того, зі зростанням рівня доходів нікуди не зникають власні слабкості і пристрасті, а можливе розлучення з колись коханою половинкою теж може додати чимало проблем.

Втрата грошей


На жаль, навіть мільярдери не завжди почуваються щасливими. Досить часто вони виявляються заручниками свого положення, адже їм потрібно підтримувати певний імідж, вести певний спосіб життя, бо вони знаходяться у всіх на слуху і будь-який хибний крок може боляче вдарити по їхнім активам. Та й не всі проблеми можна вирішити, маючи великі гроші. Стіву Джобсу його значні статки не допомогли подолати смертельну хворобу, а соліст «Linkin Park» Честер Беннінгтон, який вже за життя став живою легендою, не зміг упоратися зі своїми психологічними проблемами і передчасно пішов із життя. І таких прикладів можна навести чимало.

І підсумуємо

Отже, високий рівень доходів означає зовсім інший рівень проблем. Звичайно, складно врахувати всі нюанси, адже все різноманіття ситуацій не прорахуєш, бо кожна ситуація має свої особливості – хтось із багатих людей живе один, хто має велику сім’ю і йому є куди витрачати гроші, або людина проживає в такому місці, де мати великий дохід – це обов’язкова умова для певного статусу в своєму оточенні.

І все ж можна зробити певні висновки: щоб відчувати комфорт і задоволеність від життя, потрібно вийти на певний рівень доходу. Все, що вище від цієї суми, майже не впливатиме на відчуття щастя.

Можна виділити ще один важливий момент.

На який би рівень доходів не вийшла людина, якщо вона у своїй справі прагнула лише заробити побільше грошей, то великі доходи не принесуть той рівень щастя, на який вона сподівалася. Але якщо така людина любить свою справу, любить розвиватися і з легкістю займеться якимось іншим заняттям, тобто для неї ціллю являється в першу чергу сам процес пізнання чогось нового, така людина зможе сказати з упевненістю, що вона щаслива. Бо відчуття того, що реалізовуєш свій потенціал, підкріплене достатньою сумою зароблених грошей – зароблених своїм розумом і своєю працею – дає цінне усвідомлення, що життя проживається недаремно, і на порозі вічності можна буде з чистою совістю сказати самому собі: «В цьому житті я зробив усе, що від мене вимагалось; зробив усе, що міг… і навіть більше».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору