UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. ЄСВ під час воєнного стану

ЄСВ під час воєнного стану

31.03.2022 396Автор: Лоліта Платошкіна
ЄСВ під час воєнного стану

ЄСВ під час воєнного стану

31.03.2022     396Автор: 

На час воєнного стану в Україні Урядом та Президентом були прийняті важливі рішення, які спрямовані надати країні та народу більше сил та впевненості протистояти окупанту, в числі яких соціальний пакет допомоги для бізнесу та його працівників. Багато компаній та робітників залишились в непростих ситуаціях виживання в нових реаліях. Більшість компаній перейшли на дистанційну роботу, долучились до волонтерської роботи і навіть оптимізували власну діяльність, проте питання щодо єдиного соціального внеску залишалось відкритим для українського бізнесу.


Відповідно дo Кодексу внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сплачує фізична особа підприємства, в тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність: наукову, артистичну, викладацьку, літературну, художню, освітню, адвокатську, нотаріальну, релігійну та отримують дохід від цієї діяльності. Також ЄСв сплачують члени Фермерського господарства, якщо не належить до осіб, які підлягають страхування на лже підставах. Варто звернути увагу, що в даному випадку податковим кодексом до війни було передбачено, що в будь-якому разі, якщо таким платником податком навіть не отримано дохід прибуток у звітному періоді таких платник має право самостійно визначати базове нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску встановленого цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску Для того щоб він зараховувався у страховий стаж.

Зміни щодо нарахування, обчислення, сплачування ЄСВ

17.03.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. року № 2120-IX. Зазначеним документом визначено особливості адміністрування податків і зборів з метою підтримки громадян та бізнесу на період дії правового режиму воєнного стану. В ньому зазначається, що з 1 березня до припинення воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення, або скасування воєнного стану підприємці, самозайняті особи, члени фермерських господарств, мають право не нараховувати взагалі та не обчислювати, та не сплачувати ЄСВ за себе, навіть цю мінімальну величину.

Нагадуємо, що Указом Президента України воєнний стан в країні продовжено на 30 діб з 26 березня. Від цього періоду слідкуйте уважно, у вас є певний час 12 місяців для відновлення своєї діяльності й мати подальшу можливість відновлення бізнесу.

Також відповідно Закону № 2464 встановлено, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», роботодавці - платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, зокрема ФОПи - платники єдиного податку 2-ї групи, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Про інші гарантії для працівників, що мобілізовані, добровольців, тероборони за місцем роботи обов'язково ознайомтесь докладніше.

Відповідно п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Таким чином у всіх зазначених фізичних осіб є певний пільговий період відновити власну справу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору