UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Тестове завдання на співбесіді – чи є підводне каміння?

Тестове завдання на співбесіді – чи є підводне каміння?

17.12.2020 1205
Тестове завдання на співбесіді – чи є підводне каміння?

Тестове завдання на співбесіді – чи є підводне каміння?

17.12.2020     1205

Найпростіший спосіб перевірити професійні навички претендента на посаду – запропонувати йому тестове завдання. Як ще інакше дізнатися на практиці, чи підходить саме цей кандидат для виконання робочих обов’язків, чи ні? Але іноді роботодавці хитрують, пропонуючи складні тестові завдання. Кандидат старанно його виконує, марнуючи свій час… а роботодавець після виконаної роботи зникає з радарів. То як виявити, чи є підводне каміння в тестових завданнях, які вам можуть запропонувати на співбесіді? Читайте нижче.

Тестова робота може оплачуватися, а може і не оплачуватися. І це нормально, якщо вона не оплачується – за дегустацію напоїв на фестивалі вин з вас теж гроші не візьмуть. Та й навіть якщо достойно впораєтеся з тестовим завданням, це ще не гарантія, що вас візьмуть на роботу. І це теж нормально, бо, можливо, інший кандидат краще себе зарекомендував в інших аспектах співбесіди. В будь-якому випадку, здобудете цінний досвід, і на наступній співбесіді зарекомендуєте себе значно краще.

Поради щодо виконання тестових робіт

  • Отримавши завдання, переконайтеся, що ви все зрозуміли правильно. Якщо якісь пункти викликають у вас питання, обов’язково уточніть всі незрозумілі моменти, щоб уникнути непорозумінь;
  • Поцікавтеся про терміни виконання і в якому форматі повинно бути готове завдання;
  • Якщо ви бачите, що не вкладаєтеся в зазначений термін, повідомте про це;
  • Буде чудово, якщо ви по-новому осмислите проблему, яку слід розв’язати в пробному завданні. Якщо зможете привнести щось своє, чи знайти оригінальний варіант її вирішення – це буде великим плюсом, бо люди з нестандартним підходом потрібні в будь-якій компанії;
  • Не піддавайтеся страху і паніці. Трапляються такі випадки, коли людина, яка чудова володіє всіма необхідними навичками для виконання тестового завдання, банально губиться, не може нормально зосередитися і в результаті провалює це завдання.

На що ще звернути увагу при виконанні тестових робіт

Тривалість

Виконання пробних завдань не повинно забрати багато часу. Дві, максимум три години на виконання. Якщо задача більш трудомістка, це вже можна розглядати як неоплачувані послуги. Але є й інший момент – хтось виконає завдання швидше, хтось – повільніше. Тому після виконання не забудьте повідомити, скільки часу ви на нього витратили. Це може стати вашою перевагою при зарахуванні на посаду.

2-3 години - час на виконання!


«Холосте» завдання чи ні

Саме таким повинне бути пробне завдання: наприклад, здійснити редакцію документу, який ніде не публікуватиметься. Якщо вам пропонують виконати частину реального проекту, таке завдання повинно оплачуватися. Чудово, якщо роботодавець просить вас показати ваш аналогічний проект, виконаний на попередній роботі. Якщо ви відчуваєте, що вас просять виконати реальне завдання, але без оплати вашої роботи, запропонуйте у відповідь ваш минулий ідентичний проект. Якщо роботодавець не намагається вас обманути, він прийме вашу пропозицію.

Оплата

Побутує помилкова думка, що тільки фінансово забезпечені люди можуть дозволити собі попрацювати безкоштовно. Але виконання пробного завдання – це тест на вашу спроможність виконувати в майбутньому делеговані вам компанією обов’язки. Якщо ви бачите себе в цій компанії, якщо проявляєте інтерес до пропонованого вам завдання, будьте певні, що в авторитетній компанії до вас також віднесуться з довірою і повагою.

Чи навчитеся чомусь новому

Виконання пробних завдань – це завжди стрес для пошукача, бо хочеться виконати його якнайкраще, а звідси береться і хвилювання, і бажання зробити все ідеально. Але пам’ятайте, що виконання тестового завдання на співбесіді – це також чудова можливість дізнатися чимало інформації про роботодавця. Вимоги, якими супроводжується таке завдання, це те, з чим ви будете стикатися щодня на цій роботі. І якщо вам щось не подобається, якщо ви бачите, що нічого нового ви тут не знайдете для себе, добре подумайте, чи вам це потрібно.

Як убезпечити себе від роботодавців-шахраїв?

Щоб не дати себе ввести в оману, зверніть увагу на кілька моментів.

  1. 1. Популярність компанії. Бренди, які популярні на ринку і мають хорошу репутацію, подібними речами не будуть псувати свій авторитет. Їхні тестові задання – це реальна перевірка, а не банальне шахрайство.
  2. 2. Ознайомтесь із пропонованим завданням. Якщо воно пропонує обіграти неіснуючу ситуацію, а цифри нереальні, це нормально. А якщо роботодавець пропонує вам виконати роботу з реальними даними – це вагома причина, щоб задуматися. Можливо, вас хочуть обманути.
  3. 3. Пробне завдання дають виконати після перших співбесід, а не до спілкування і знайомства з вами. Якщо вам поспішили вислати завдання, а про вакансію не поспішають говорити, це теж серйозна причина, щоб задуматися.

В таких ситуаціях теж можна убезпечити себе від обману. Але цей варіант підходить не для всіх професій. Якщо у вас творча спеціалізація – приміром, ви художник-ілюстратор чи графічний дизайнер, працюєте у Photoshop чи аналогічній програмі, – ви одразу можете попередити роботодавця, що виконаєте тестове завдання без проблем, але надішлете його з водяними знаками. Якщо вас просять вислати роботу без них, це означає тільки одне – вас хочуть обманути і безкоштовно скористатися вашими послугами. В такому випадку прощайтеся з ними без жалю: ви заощадите свій час і збережете нерви.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору