UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Відпустка
  5. Відпустки під час карантину

Відпустки під час карантину

26.06.2021 360Автор: Лоліта Платошкіна
Відпустки під час карантину

Відпустки під час карантину

26.06.2021     360Автор: 

Карантинні обмеження пов’язані з пандемією Covid-19 досі діють по всій території України. Досить хиткому українському бізнесу довелось пристосуватись до нових обмежень: зменшити робочі штати працівників, перевести деяких на дистанційну роботу, організувати робочі місця відповідно рекомендаціям МОЗ і ще багато чого. У зв’язку з чим стають актуальними питання щодо наступної реалізації та трансформації робочого процесу, зокрема питання про надання відпустки під час карантину та дистанційної роботи.

Як правильно відправити співробітника у відпустку

Введення карантину зовсім не є підставою для перенесення чи взагалі скасування щорічної відпустки для робочого колективу. А якщо відпустка за якимись причинами все ж таки переноситься, то відбувається це індивідуально за угодою обох сторін.

Держпраця має окремі рекомендації для керівників підприємств щодо реалізації карантинних заходів без зупинки робочого процесу й порушень прав працівників:

  • надання робочому колективу щорічних, додаткових відпусток, інших оплачуваних відпусток, що передбачає законодавство,
  • впровадження дистанційної або надомної роботи,
  • надання відпусток за заявою працівника без збереження заробітної не більше 15 календарних днів на рік,
  • впровадження роботи за змінами,
  • встановлення неповного чи скороченого робочого часу.

Тож якщо у працівника в наявності невикористані дні щорічної відпустки, зі згодою керівника він має право ними скористатися (відповідно до ст. 74 КЗпП України та ст. 2 Закону України «Про відпустки»), або піти у відпустку без збереження заробітної плати.

Відповідно Закону у ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відпустки» зазначено, що забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд. Тому за порушення цих правил роботодавець може понести матеріальну відповідальність перед Законом.

Роботодавець попереджається заздалегідь про намір співробітника на щорічну відпустку. Відмовити в запиті роботодавець не може, але може перенести відпустку, якщо термінові завдання не будуть закриті. Тому в інтересах робітників в швидкому порядку закрити термінові задачі або пообіцяти роботодавцю закрити їх до відпустки. Щоб спокійно відпустити співробітника на чесний відпочинок, керівник повинен знати на якому етапі виконання знаходяться термінові задачі робітника, що зібрався у відпустку. Не рекомендуємо в останні дні вимагати від працівника закінчення виконання всіх завдань. Якщо на ньому й справді лежить багато завдань, запитуйте про них протягом всього періоду перед відпусткою. Так ви завантажите не тільки його, а й себе. Він в свою чергу буде знати, що їх виконання відкладати не можна.

Також не забувайте про таку деталь, як заява про відпустку, яку робітник повинен написати так само заздалегідь та подати на підпис. Також необхідно заздалегідь потурбуватися про виплату відпускних в повному обсязі.

Готуйте своїх працівників до відпустки заздалегідь, і пам’ятайте, працюють добре ті робітники, хто добре відпочиває.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору