UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Верховна Рада узаконила дистанційну роботу – що це означає?

Верховна Рада узаконила дистанційну роботу – що це означає?

6.02.2021 987
Верховна Рада узаконила дистанційну роботу – що це означає?

Верховна Рада узаконила дистанційну роботу – що це означає?

6.02.2021     987

Фактично відбулося узаконення тих змін, які давно існують на ринку праці. Просто з початком пандемії вони торкнулися значної частини населення України, коли люди вимушено полишили офіси і продовжили працювати дистанційно. Jobs.ua дізналися про найважливіші моменти осучасненого трудового договору.

Дистанційна робота – легальна!

Згідно закону, тепер дистанційну роботу співробітник може виконувати в будь-якому місці, яке йому якнайкраще підходить (власний дім, кав’ярня і т.д.). Також можна узгодити з роботодавцем умови гнучкого графіку, тобто частина роботи може виконуватися в офісі, а іншу частину роботи можна «брати на дім».

Окремими пунктами прописуватимуться у трудовому договорі наступні моменти:

  • порядок надання роботодавцем необхідного обладнання, програмно-технічних засобів та засобів захисту інформації;
  • строки, у які роботодавець має забезпечити свого працівника всім вищепереліченим у попередньому пункті.

За належний стан цього обладнання відповідає роботодавець. Але співробітник може працювати на своїй техніці, і в цьому випадку він несе відповідальність за її безпеку і належний стан.

Що стосується електронного зв’язку, месенджери та електронна пошта набувають законного статусу, бо за їхньою допомогою відбувається комунікація між роботодавцем та його підлеглими.

Які ще моменти регулює договір про дистанційну роботу? Зокрема, працівник може сам регулювати час, коли його робочий день розпочинається, закінчується та скільки триває впродовж дня. Це положення можна закріпити на визначений строк або безстроково.

Також згідно закону працівник має право на гарантований відпочинок протягом дня (т. зв. період відключення), коли він на деякий час перерве зв’язок з роботодавцем, і це не вважатиметься порушенням робочої дисципліни чи умов його трудового договору. Тривалість такого відпочинку також прописується в договорі.

Надомна робота

Багато хто плутає дистанційну роботу з надомною, вважаючи, що це одне й те саме. В цілому це схожі поняття, за винятком одного важливого моменту: коли йдеться про надомну роботу, робоче місце є фіксованим і змінювати його не можна, однієї ініціативи працівника тут недостатньо. Змінити робоче місце можна у разі, якщо узгодите своє бажання з керівництвом.

Гнучкий режим – ще одна новація нового закону

Як уже згадувалося, працівник і роботодавець можуть окремо погодити, на скільки часу встановлюється гнучкий графік роботи – на певний час чи безстроково. Щоб перейти на гнучкий графік, доведеться підписати взаємну письмову згоду.

Що важливо, роботодавці мають повноваження перевести своїх працівників на такий режим роботи у разі виникнення епідемії, пандемії, на період загроз різноманітного характеру (військові, техногенні, природні). Також гнучкий режим не рекомендується впроваджувати на підприємствах, які працюють весь час або ж позмінно.

Ось такі нововведення в законодавстві про працю приніс нам минулий рік.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору