UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. «Й жнець, й швець...»: як швидко стати «мультизадачним працівником»

«Й жнець, й швець...»: як швидко стати «мультизадачним працівником»

16.03.2021 575Автор: Олександр Мавлідінов
«Й жнець, й швець...»: як швидко стати «мультизадачним працівником»

«Й жнець, й швець...»: як швидко стати «мультизадачним працівником»

16.03.2021     575Автор: 

«Дивний новий світ», зокрема, такий важливий його сегмент, як сучасний ринок праці, трансформуючись обумовлює прийняття кардинально нових правил пошуку персоналу та отримання бажаної роботи шукачами.

Наприклад, сьогодні, претендент на вакансію може розраховувати на великий шанс працевлаштування, ні завдяки наявності освіти чи, навіть, певного досвіду роботи, а коли доведе, що має навички «режиму мультизадачности працівника», в якому він вміє працювати.

Й дійсно, сучасним роботодавцям набагато простіше «виховати» свою корпоративну людину та професіонала з «чистого листа» новачка, тому вони, в першу чергу відшукують серед претендентів, особистості, які є командними гравцями та вміють ефективно працювати з багатьма задачами одразу.

Крім того, багатозадачність стала справжнім професійним «must have», серед навичок представників різноманітних, так званих «креативних» професій та саме це, рекрутери, вже апріорі, очікують побачити в списку вмінь шукачів заявлених вакансій.

Але, слід пам’ятати, що так само, як й будь-який інший «турбо-режим», праця з багатьма задачами одноразово, здатна викликати не аби який стрес, перевтому та надмірне навантаження фізичного та психічного здоров’я в людини, незважаючи на те, наскільки професійно вона порається із роботою.

Навіть, недовгі періоди, а іноді, й одноразові навантаження багатозадачністтю – це вже певний ризик, але що ж робити потенційним працівникам сучасності, коли від них вимагають саме цього?

Так, від вимог вміння працювати у такому режимі, суспільству, наразі нікуди подітися, проте, уникати багатозадачності, зовсім не треба. Виконуючи не складний алгоритм робочих дій та тренуючи де-які власні «м’які вміння» (soft skills), людина здатна опанувати й таке вміння, в тому числі.

Це не лише допоможе уникнути купи проблем на роботі, встигати з виконанням її об’ємів, та плідно працювати, але й наддасть не аби яку перевагу в очах керівництва, ефективно виділяючи вас серед колег-конкурентів.

Тож, задля опанування вмінь праці у режимі багатозадачності, дотримуйтесь порад, які надані нижче та зосередьтеся на нюансах процесу праці, про важливість яких в такій роботі, говорять фахівці вирішення «багатозадачних питань».

По-перше – розвантажуйте свій мозок на максимум. Це означає, що працюючи у такому режимі необхідно все ретельно фіксувати, використовуючи «класичний» папір та олівець або, також, вже «класичні» електроні носії.

Витратив час на те, щоб знайти зручний софт, який допоможе із фіксацією робочого процесу та навчившись користуватися обраним task manager, ви не будете перенапружувати мозок, втрачати важливі думки та наражати себе на ризик скоєння помилок.

Без вашої участі не обійтись ні одному гаджету та програмі, тож розробіть необхідну саме вашій роботі, певну «класифікацію завдань», поділяючи свої завдання на такі, що є важливими, другорядними, регулярними або негайними й терміновими. Виділити пріоритети виконання завдань, здатні лише ви й розставляючи них, треба пам’ятати й про фактичну обмеженість доби, навчившись вірно переносити «на завтра» лише ті справи, які дозволяють це робити. Не зайвими стануть й такі вміння , як, наприклад, делегування завдань, зокрема.

Працюючи над планом завдань на день, якщо маєте можливість, намагайтеся планувати й загальний список задач на весь робочий тиждень. Це допоможе «бачити обсяги роботи» загалом, наперед корегувати лист завдань, вносити зміни до процесу виконання, тощо.

Маючи «жорсткі дед-лайни», або необхідність здати результати роботи в конкретні дати або час, завжди, беріть у помічники електронний календар , відмічаючи необхідні дати звуковими сигналами, із врахуванням запасу часу на виконання.

Вміння працювати у багатозадачному режимі, притаманне далеко не всім людям. Багато хто, просто не вміє «тримати концентрацію» одразу на різних процесах та напрямках, й таким людям, краще визнати цей факт та максимально ефективно виконувати завдання, які надходять «поспіль».

багатозадачність

Але, якщо вже довелося зіткнутися із тим, що необхідність виконати «100500» завдань образу, стає регулярними «робочими обов’язками», краще звернути увагу на те, щоб розвинути в себе наступні якості та вміння::

  • вміння планувати алгоритм роботи, розставляти вірні пріоритети, та навички правильної постановки цілей;
  • навички результативного делегування завдань;
  • вміння плідно взаємодіяти із усією командою колег;
  • вміння «екстреного відпочинку» та практичні вміння швидкого «поповнення енергетичного ресурсу».

Серед основних правил опанування великої кількості задач, буквально, в той самий час, виділяють такі найбільш важливі:

  • швидке та без помилкове визначення пріоритетів завдань, контроль актуальності розставлених пріоритетів;
  • вміння концентруватися над тим серед завдань, що потребує саме такої уваги, абсорбуючись в цей момент від інших справ та контролюючи термін такої «індивідуальної уваги» до завдання;
  • практичні навички роботи серед шумів, вміння обрати правильний час, коли можна сконцентруватися максимально плідно.

Проте, лише саме вдосконаленням власних «супер сил», вміння багатозадачності не осягти. Темпам роботи у XXI сторіччі притаманні й такі саме сучасні «електронні необхідності». Без використання правильних, зручних та ефективних саме для вас, сервісів для структурування завдань (так званих, таск-менеджерів), сьогодні просто не можливо обійтися.

Увага, користуючись певним додатком для таких справ, необхідно одразу сортувати свої завдання, розділяючи їх на особисті й суто робочі. Краще використовувати різні додатки для обліку різних, згідно зі ступенем приватності, справ.

Наприклад, скоріше за все самий стандартний «додаток календаря» на вашому смартфоні, із головою задовільнить необхідні вимоги ведення вами своїх побутових справ. У той самий час, для обліку робочих завдань, краще користуватися професійними додатками, які є більш функціональними та мають можливості швидкої комунікації між учасниками проектів, надання коментарів, контроль термінів виконання роботи та таке інше.

Сучасне людство довело, що маючи бажання, тим самим «юлієм цезарем» може стати майже кожний з нас, бо продуктивність є навичкою, а не «унікальною здібністю від народження». До того ж, це – тренована навичка, й це надає шанс на її опанування усім нам.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору