UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. Як діяти, якщо під час карантину змушують написати заяву на звільнення

Як діяти, якщо під час карантину змушують написати заяву на звільнення

29.05.2020 463
Як діяти, якщо під час карантину змушують написати заяву на звільнення

Як діяти, якщо під час карантину змушують написати заяву на звільнення

29.05.2020     463

На жаль, так часто буває, що в нашій країні роботодавці щодо своїх підлеглих нехтують законодавством і банальною людською гідністю та етикою стосунків. Ця проблема досить сильно оголилася під час впровадження протиепідемічних заходів: багато людей зіткнулися з тим, що їх хочуть примусово звільнити, мотивуючи це тим, що вони не можуть виконувати робочі обов’язки внаслідок впровадження карантину. Що робити в такій ситуації і як захистити свої права, якщо вас змушують написати заяву на звільнення? Jobs.ua спробував розібратися в цій ситуації.

Для початку потрібно чітко усвідомлювати, що карантин не являється підставою для звільнення. Жодних змін до законодавчих актів, які регулюють трудові відносини, у зв’язку з впровадженням протиепідемічних заходів не вносилось. Тобто підстави, щоб звільнити працівника, залишаються незмінними – тільки ті, що прописані в Кодексі законів про працю. Жодних інших окремих положень для роботодавців, які могли б вплинути на рішення незаконно позбавити вас посади, немає.

За яких умов можливе звільнення на законній підставі

Звичайно, трудовий договір може бути розірваний за причинами, які передбачені в КЗпП. Це звільнення за власним бажанням або за згодою сторін, або якщо завершився робочий строк, передбачений в договорі. На законній підставі роботодавець може звільнити лише у випадках, прописаних у статті 40 КЗпП України (перепрофілювання установи чи підприємства, його банкрутство чи реорганізація, скорочення чисельності штату). Якщо робиться акцент на тому, що ваша відсутність на робочому місці – це прогули, неможливість добратися через відсутність транспортного зв’язку вважається поважною причиною, але аж ніяк не прогулом.

Як діяти в разі примусу

Але у випадку, якщо вас примушують написати заяву на звільнення, то робити цього не варто, якщо це не входить у ваші інтереси. Незалежно від бажання роботодавця таке примушування є незаконним. Якщо чиниться тиск, повідомте начальству, що звернетесь з відповідною скаргою в бюро правової допомоги або в Державну службу з питань праці. По можливості намагайтесь знайти компроміс. Можна також написати колективне звернення, якщо під прицілом опинились ваші колеги.

Як діяти, якщо пропонують йти з роботи за згодою сторін? Примушування до такого варіанту також є незаконним. Якщо ви не згодні із звільненням, але все ж написали заяву, варто звернутися в Державну службу з питань праці. Подібну заяву можна оскаржити в суді: для цього законодавство передбачає місячний термін. Якщо на підприємстві чи установі діє профспілка, варто звернутися туди. Хоча так часто буває, що профспілка в Україні – це кишенькова організація власника, але як мінімум розголос підняти можна буде.

Чи можливе «тимчасове звільнення» на час карантину

Такого поняття як «тимчасове звільнення» не існує. Якщо роботодавець в розмові з вами вживає цей термін, він оперує неправдивою інформацією. В цьому випадку, знову ж таки, можна звернутися по правову підтримку – наприклад, в безкоштовний контакт-центр надання юридичної допомоги за мобільним номером 0 800 213 103. Можна знайти на фейсбуці, в інстаграмі чи телеграм-каналах сторінки відповідних служб, які надають безкоштовні юридичні консультації.

З введенням карантину постраждали всі: і власники бізнесу, і наймані працівники. Втім, роботодавці повинні розуміти, що на час дії обмежувальних заходів вони зобов’язані надати людям гнучкий графік робочих годин, забезпечити по можливості дистанційну роботу чи надати людям відпустку, а за час простою – якщо вона не з вини працівника, як у випадку з карантином – оплатити заробітну плату в розмірі не менш ніж 2/3 їхньої тарифної ставки. Також варто знати, що за незаконне звільнення роботодавці-правопорушники ризикують позбутися посади або сплатити чималий штраф.

Важливо пам’ятати наступне: якщо вашому роботодавцю байдуже на моральну та етичну сторону справи, це не причина, щоб ви дозволяли принижувати себе. Адже всі ми витрачаємо на роботі безцінний час нашого життя. І не тільки час – а й ментальні зусилля, енергію і нервові клітини, які, як відомо, не відновлюються. І хоча стосунки формату «роботодавець-підлеглий» в Україні далеко не ідеальні, відстоювати власні права і гідність варто в будь-якому випадку.

Якщо все-таки згоди дійти не вдалося, на Jobs.ua завжди можна зареєструватися і переглянути список актуальних вакансій.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору