UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Як не зіпсувати презентацію себе, як фахівця

Як не зіпсувати презентацію себе, як фахівця

11.06.2021 415Автор: Олександр Мавлідінов
Як не зіпсувати презентацію себе, як фахівця

Як не зіпсувати презентацію себе, як фахівця

11.06.2021     415Автор: 

Презентація власних професійних здібностей та якостей, яку демонструє кожен шукач, як в своєму резюме, так й під час співбесіди – безумовно, необхідний аспект проходження цього етапу, щоб потрапити до бажаного робочого місця.

Майже всі рекомендації, щодо вдалого проходження інтерв’ю та самостійної презентації власних навичок рекрутерові, говорять про необхідність доведення власних сил, наявності досвіду, розуміння та професіоналізму, демонстрації будь-яких тематичних «додаткових переваг» та інших можливостей кандидата. Проте, фахівці з рекрутингу наполягають, що замало лише «бути професіоналом», треба вміти вдало «презентувати професіонала» в собі під час працевлаштування.

Працюючи над такою самопрезентацією, шукачі мають усвідомлювати не лише необхідність відчуття «межі» у наданні власних «переваг», але й ті розповсюджені помилки, які легко можуть зіграти проти вас самих під час ознайомлення з вашим резюме або вже протягом проходження інтерв’ю.

Розуміючи той факт, що вдале працевлаштування залежатиме від того, наскільки ви призведете гарне враження (як професіонал та як особистість) на рекрутера чи іншого представника роботодавця, треба звернути увагу на те, як само ви презентуєте свої можливості й на те, як таку «презентацію» сприйматимуть прискіпливі співрозмовники.

Проблема, яка полягає у тому, що навіть, рідкісні фахівці довго не можуть працевлаштуватися, саме завдяки браку вміння самопрезентації, зустрічається на ринку праці доволі часто. Не кожному з людей, одразу вдається легко та цікаво зуміти презентувати власну особу та здібності, проте, готуючись до презентації власних навичок, намагайтеся уникати проявів де-яких розповсюджених помилок шукачів, які ми зібрали для вас нижче.

«Сором’язливість» та побоювання говорити про власні переваги

Як доводить практика, саме «самородки» - рідкісні фахівці, найчастіше не вміють та, взагалі, соромляться розповідати про все чого вміють та про що знають. Психологи кажуть, що по-справжньому спроможні люди, мають більш високі вимоги до себе самих, тож, насправді не вважають свої вміння, чимось виключним. Маючі цілі та орієнтири, вони часто мають впевнення про існування когось, хто «насправді», на їхню думку, заслуговує на шану, а вони «просто губляться на тлі такої персони».

Скромність – гарна якість, проте, вона може суттєво заважати у пошуках бажаного працевлаштування. Тож, необхідно пам’ятати про такий ризик та боротися із власною проблемою, якщо вона має місце в вашому житті.

Спрямованість на певну «універсальність» в якості працівника

Той факт, що сучасним компаніям потрібні «командні гравці» та «багатозадачні працівники», обумовив наявність наступної частої помилки – наполягання кандидата на власній «універсальності» в якості робітника, без акценту на конкретну сферу чи напрямок роботи.

Демонстрація фокусу на певних напрямках, вже сама по собі робить з працівника цілеспрямованого кандидата, який гарно розуміє в якому напрямку він бажає розвиватися та як це робити. Звичайно, завжди можна дати зрозуміти, що ви згодні й на «альтернативні» робочі пропозиції аби залишитися працювати на цього роботодавця. Головне – майте чіткий напрямок професійної орієнтації, щоб уникнути підозри з боку рекрутерів у тому, що ви «потроху» узяли від різних напрямків, не отримав гарної «фахової» вузько спрямованої професії.

самопрезентація

Банальність презентації або її «надто офіційність»

Сухий переказ власних здібностей та переваг, може й гарно виглядав би десь у військовому середовищі, проте під час працевлаштування на цивільні професії, не можна вдавати з себе «робота».

Гарно презентуючи та цікаво сформулював власні унікальні цінності себе самого, як особистості та щиро презентуючи себе, як професіонала свого заслуженого рівню, ви маєте розмовляти, в першу чергу, з людиною-рекрутером, а вже потім, орієнтуватися на те, що рекрутер є представником потенційного роботодавця.

Занадто «сміливий» креатив презентації або змішування «вподобань» із професією

Навіть, коли ви й дійсно маєте «за плечима» професію вашої мети, не треба порівнювати таке «захоплення» тим чи ви займаєтеся із хобі.

Незважаючи на всі справедливі заклики до пошуків такої зайнятості, яка буде пересікатися із вашим хобі та приносити саме задоволення від роботи, треба розуміти, що у професійних колах, не є прийнятим змішувати такі «різні поняття».

Продемонструвати те, наскільки вам подобається робота можна іншим способом, краще не наражати рекрутерів на думку про надмірну креативність вашої натури, від якої може залежатиме ваша працездатність та результативність потенційної співпраці. Професіонали працюють заради результатів та полюбляють те чим вони займаються. Казати про те, що ваша професія є вашим хобі, можна лише у випадках, коли це дійсно на 100% так, та коли таке «спів падіння» має наявні результати успіху, тощо.

Більш за все, у пригоді під час інтерв’ю, стане правильне позиціювання того вашого хобі, що ви маєте. Можливо, ваша улюблена справа й не перетинається із вашою професією, проте, вона може характеризувати вас, як упорну та зацікавлену, сильну та кмітливу особистість, що є гарним «плюсом» до ваших інших, суто професійних якостей, як кандидата на вакансію.

Практика довела, що думка про те, що серед конкуренції кандидатів «завжди виграє» більш «авторитетний» та досвідчений шукач – цілком не вірна. Як раз, навпаки, «виграють» ті шукачі, які вміють презентувати ті здібності, які в них насправді існують, довести що вони в чомусь найкращі, зуміти переконати, що саме їхні можливості стануть у нагоді роботодавцеві, в першу чергу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору