UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваша зарплата
  5. Як отримати підвищення зарплати? 5 вдалих і не дуже аргументів

Як отримати підвищення зарплати? 5 вдалих і не дуже аргументів

20.07.2023 1141Автор: Лоліта Платошкіна
Як отримати підвищення зарплати? 5 вдалих і не дуже аргументів

Як отримати підвищення зарплати? 5 вдалих і не дуже аргументів

20.07.2023     1141Автор: 

Заробітна плата - основна складова мотивації будь-якого працівника в компанії. Саме вона є стимулом до кращої та більш ефективної роботи, кар’єрного росту й, навіть, думок щодо зміни місця роботи. Ну а якщо ви вже давно думаєте просити у керівника підвищення заробітної плати, то скористайтесь наступними нашими порадами, як аргументувати власну пропозицію, щоб вона була сприйнята позитивно.

Часто співробітникам компанії доволі незручно просити підвищення у керівника, тому що найчастіше недооцінюємо себе та свої здібності й надумуємо багато зайвого.

Що не заслуговую на підвищення. Це саме той синдром самозванця, який принижує ваші гідні сторони й робить їх менш значущими на фоні інших. Часто власні заслуги нівелюються та знецінюються, а досягнення не враховуються.

Що вам точно відмовлять. Така собі невпевненість, що доводиться до абсурду. Ніхто не любить чути «ні» у відповідь на своє прохання, тому цей страх ще більше посилює відчуття, що не варто навіть й звертатися з проханням. Ми уявляємо відмову керівника, за якою далі тиша й питання, як бути далі. І зупиняємося, не наважуючись озвучити про наші потреби та бажання. 

Що страшно вести перемовини з керівником. Навіть такий запит та прохання з вашої сторони - це вже справжнісінькі переговори, які не всі вміють проводити. Недостатньо одного тільки прохання. Будьте готові, що вам доведеться обґрунтувати вашу позицію, а для цього підготуйтесь та проаналізуйте ефективність власної роботи за останні роки.

Що начебто можете втратити власну роботу. Ми боїмося звільнення, якщо попросимо про підвищення чи захочемо перейти в інший відділ. Але ж це тільки домисли, що не підкріплені фактами та ніяк не впливають на рішення компанії звільнити вас, якщо ви дійсно цінний працівник. 

Як просити підвищення зарплати

Безумовно, щоб просити підвищення заробітної плати необхідно вибрати час і місце. Щорічна аналітика та перегляди ефективності вашої роботи - чудова нагода підбити підсумки року та спланувати перспективи на майбутнє.

Одразу після завершення успішного проєкту. Якщо ваш внесок був вагомим, зусилля виходили за межі посадової інструкції, а компанія отримала від цього вимірювану цінність — це вірний аргумент для перемовин.

Вам запропонували додаткові обов’язки, а це значить - саме час згадати про підвищення платні. Не зволікайте з цим, адже по гарячих слідах просити підвищення в такому випадку легше, ніж робити це як стомитесь від понаднормової роботи, перемовини будуть даватися складнішими.

Зарплата

Коли ваш керівник у доброму гуморі. І це один з найголовніших моментів, що забезпечить вам успіх у перемовинах.

П’ять вдалих аргументів для підвищення зарплати

Отримання підвищення зарплати може бути складним завданням, але з правильними аргументами і підходом, це можливо. Ось п'ять вдалих і не дуже аргументів, які допоможуть вам переконати свого роботодавця.

У мене стало більше роботи та збільшились обов’язки (Головне, щоб така фраза не звучала, як претензія. Збільшення кількості обовʼязків та обсягів робочих завдань — це привід просити підвищення зарплати. Якщо у вашій компанії скоротили працівника, а його обовʼязки розкидали на декількох співробітників, то це можна використати як аргумент для підвищення зарплати. Скласти список конкретних справ, які передали вам і які ви зараз виконуєте).

Показники моєї ефективності на роботі постійно ростуть (Аргумент, який показує ваші конкретні успіхи в роботі. Тут найкраще допоможуть цифри з аналізу вашої діяльності: ваші ROI, наскільки ви перевиконуєте КРІ, як ваші показники відрізняються від показників колег, скільки клієнтів ви привели, на скільки саме ваша робота допомогла збільшити дохід компанії. Оперуйте обов’язково цифрами. Це має впливовий ефект.

Моя заробітна плата нижча за середню ринкову (Роботодавець може не слідкувати за ринком оплати (цілеспрямовано або випадково), і якщо ви нагадаєте йому про ріст винагороди у сфері, а ще якщо підкріпите доказом власної цінності, підвищення вам гарантовано. Дізнавайтесь також статистику зарплат, середній показник по вакансіях і резюме, розміщених на порталі Jobs.ua, що оновлюється щодня. Це допоможе вам орієнтуватися на ринку праці та апелювати цими даними, щоб отримати підвищення зарплати). Порівняйте свою зарплату з цими даними і підготуйте аргументи на основі реальних чисел.

Мій проєкт приніс позитивні доходи (Ваш проєкт приніс позитивні доходи - а це вагомий аргумент, щоб підвищити заробітну плату. Так само в підтвердження використовуйте не абстрактні аргументи, а конкретні цифри, аналітичні висновки). 

В мене є більше ідей, які принесуть в новому році більше доходів Ви можете звернутися до керівництва з пропозицією підвищити вашу зарплату та запропонувати декілька власних ідей та поділитися думками щодо подальшого розвитку компанії, цікавих проєктів та ідей, які безпринципно принесуть дохід. Скажіть, що ви плануєте внести до компанії наступного року (впевнившись, що ваші обіцянки є реалістичними та досяжними). Мета полягає в тому, щоб переконати вашого роботодавця, що будь-які інвестиції, зроблені у вас зараз, будуть більш ніж виправдані). Зазначте свою вірність компанії та довгострокові плани щодо співпраці. Підкресліть свою згоду з цілями компанії та бажання допомагати їй досягати успіху.

Аргументи, які краще не використовувати в якості доводів

Під час розмови про підвищення зарплати, важливо оберігати свою репутацію та створювати позитивне враження про себе. Далі кілька аргументів, які краще не використовувати в такій ситуації. Не найкращі аргументи, які краще не використовувати в якості аргументів:

Я постійно затримуюся на роботі. У цьому можете бути винні лише ви. Адже ваші колеги з аналогічним завантаженням йдуть з роботи вчасно.

«Якщо не підвищите зарплату, я піду». Так, для роботодавця вигідніше підвищити винагороду для наявного працівника, аніж шукати йому заміну. Проте таке формулювання показує, що ви не дорожите роботою і навіть намагаєтеся шантажувати керівника.

«Я знаю, що колеги на тих самих посадах отримують більше». Не кидайте такими фразами, адже ви підставляєте колегу, який мав необережність розповісти вам про рівень свого доходу. До того ж це зовсім не доводить вашої цінності та не переконує платити вам більше.

«Я працюю рік, або два, або три й тому мені потрібно підвищити зарплату». Тривалість вашого перебування на посаді — не аргумент для керівництва. 

«Мені просто не вистачає грошей». Не використовуйте таку фразу, вона звучить безтактно. Це ваші проблеми, а не роботодавця. Ваше особисте життя не стосується роботи й того, скільки ви маєте отримувати.
«Ви ж знаєте, яка ситуація у мене склалась в сім'ї». Уникайте розмов про особисті проблеми, сімейні обставини чи інші особисті аспекти як аргументи для підвищення зарплати.
Не забувайте підготуватися до переговорів про зарплату і проявляти впевненість в своїх здібностях і внеску у компанію. Пам'ятайте, що підвищення зарплати є взаємовигідним для обох сторін, якщо ви можете довести свою цінність та вплив на успіх бізнесу. Удачі вам у досягненні високої оцінки вашої праці та зарплати, яка відповідає вашим зусиллям!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору