UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Як оцінювати потенційного роботодавця

Як оцінювати потенційного роботодавця

12.07.2020 429Автор: Олександр Мавлідінов
Як оцінювати потенційного роботодавця

Як оцінювати потенційного роботодавця

12.07.2020     429Автор: 

Нервуючи перед співбесідою, шукачеві, все ж не треба забувати й про такий аспект пошуків роботи, як й твереза та доречна оцінка роботодавця, на вакансію якого, він збирається влаштовуватися для праці.

Найманий працівник не лише має не менш прав розуміти з ким йому доведеться мати справу, але й повинен зробити таку оцінку, максимально заздалегідь, щоб вберегти себе від небажаних ситуацій, зберегти свій та рободавця час, якій у пошуках працевлаштування чи кадрів, цінніше за гроші.

Зрозуміло, що у порівнянні із серйозною компанією, пересічна особа має не так багато інструментів, щоб швидко та легально зібрати всю потрібну інформацію для оцінки потенційних ризиків та можливостей майбутньої роботи. Проте, часто вистачає сучасного інтернету, щоб на перших порах, вже скласти враження про компанію до якої шукач має намір потрапити на роботу.

Використовуючи офіційні джерела та численні «тематичні» форуми, на яких спілкуються робітники схожих напрямків, доволі легко скласти уяву про позитивні чи, навіть, негативні боки роботи як чекає у майбутньому та побачити справжнє «обличчя» компанії та її фізичних осіб-керівників. Головне дивитися у правильному напрямку, щоб не захлинутися масою зайвої інформації, якою, наче хвилею, накриває людину «світове павутиння».

Не цифри – а люди

Щоб там не обіцяв потенційний роботодавець на своїх офіційних ресурсах та в об’яві про відкриту вакансію, краще за все це, правду про перебіг подій, вам презентують люди.

Будь-яка компанія, це не цифри, напрямок діяльності або «об’єми робочих процесів», а в першу чергу – люди, які там працюють. Форуми та інша інформація, яка міститься на корпоративному сайті роботодавця, наприклад, в розділах «культури корпорації», її «ідей» та «мети», вже зможе намалювати шукачеві певну картину, демонструючи культуру колективу, розвиток особистостей в ньому, наявність самих факторів, що обумовлюють цей розвиток, мотивацію команди, тощо. Навіть. Не маючи можливості поспілкуватися відверто з ким-небудь, хто вже працює в даній компанії, вивчання такої інформації може дати необхідне «відчуття»: чи є колектив та атмосфера в ньому такими, які підходять шукачу для комфортного існування й плідної праці.

Не зарплатою єдиною…

Слід придивитися й до того. чи має компанія у складі своїй корпоративній культури, що-небудь, окрім робочого процесу та його належного виконання працівниками. Прикро, якщо «дружність» команди обмежується спілкуванням раз на рік, під час регулярного «корпоративу». Проте, побачив більш насичену сферу життя поза роботою й справами. Можна бути впевненим, що у такій компанії цілком можливо та комфортно рости та розвиватися не лише у напрямку побудови кар’єри, а як особистість у тому числі. Якщо ви не шукаєте роботу, щоб «пересидіти» на посаді рік чи два, наявність таких аспектів доволі важливий момент, що обумовлює не лише спроможність комфортної праці а й сприяє іншим сферам життя людини. До речі, компанії не роблять таємниць з подібних корпоративних «фішок» при їх наявності, а й навпаки, демонструють такий бік корпоративної культури. Тож, інформацію про це, цілком можливо знайти у вільному доступі.

Скажи мені, хто тебе презентує, та я скажу, хто є ти

Перифразуючи відоме прислів’я, слід також звернути увагу й на тих представників компанії. З якими шукач вже міг пересікатися на цьому етапі працевлаштування. Скоріше за все, це буде рекрутер чи інша особа, відповідальна за підбір персоналу.

Тож, відгукуючись на вакансію, надсилаючи резюме та отримуючи інструкції щодо наступного кроку – інтерв’ю, шукач, як правило, вже має яке не яке, а спілкування з такою особою та може побачити її професіоналізм, відношення до роботи й шукачів та наявність позитивних «людських» якостей особистості.

Хороший роботодавець, навряд чи стане наймати на такі позиції будь-якого працівника, тож, зазвичай, в нього й рекрутери, також, гідні спеціалісти.

як оцінити потенційного роботодавця

Відкриті реєстри справ та інші доступні документи

Перевірити наскільки респектабельний той чи інший роботодавець, можна й за допомогою відкритих реєстрів судових справ та інших баз схожої тематики, доступ до яких є в інтернет просторі. Репутація компанії доволі гарно відображає те, що відбувається «за лаштунками» й, навряд чи гідний роботодавець та такий з яким можна будувати власне майбутнє, виявиться регулярним фігурантом комерційних спорів та судових процесів.

Реальна респектабельність роботодавця

Окрім високих зарплатних ставок, та навіть, більш ніж запропоновані гроші, про реальну репутаціюкомпанії говорять й такі речі, як гарне місце розташування офісу, наявність соціального пакету, корпоративного транспорту, професійного складу топ-менеджменту та мотивованої команди. Якщо, що-небудь з переліку, вам пропонують разом із заробітною платою – то це вже серйозний привід для того, щоб зробити максимум для працевлаштування в такого роботодавця.

Так, й до речі, працевлаштування має бути цілком легальним та офіційним. «Сірі», «чорні» та інші схемитаких самих «траурних» відтінків - найбільш показовий момент нестабільності та непрозорості роботодавця.

Для того, щоб зрозуміти, який роботодавець знаходиться перед шукачем та що за «перспективи» він пропонує, сьогодні, не треба бути професійним шпигуном. Завдяки інтернету, «народне сарафанне радіо» працює настільки у широкому діапазоні, що тривожні нотки, не почує лише той, хто не пробував оцінити майбутнього роботодавця взагалі.

Якби не намагався нечесний роботодавець «закрити рота» обуреним працівникам чи компаньйонам, це не можливо у сьогоднішньому світі. Навіть, й без залучання судової системи, люди самостійно створюють чимало ресурсів, на яких спілкуються та попереджають інших про можливу небезпеку. Тож, інтернет у допомогу, й ви обов’язково знайдете інформацію про майбутнього роботодавця, яка вам потрібна.

Головне, й самому розуміти, що ви чекаєте від потенційної роботи та якою бачите власну «роботу мрії». Саме від цих уявлень суттєво залежатиме й те, як ви будете сприймати ту чи іншу інформацію про потенційного роботодавця, коли її знайдете. Тож, оцінка власних прагнень та побажань, разом із можливостями – це справжній наріжний камінь в побудові вашого професійного майбутнього.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору