UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як питати і говорити про гроші на співбесіді

Як питати і говорити про гроші на співбесіді

15.07.2019 1352Автор: Олександр Мавлідінов
Як питати і говорити про гроші на співбесіді

Як питати і говорити про гроші на співбесіді

15.07.2019     1352Автор: 

Вказати бажаний рівень заробітної платні, як правило, гарний тон, що економить час рекрутеру, що обирає кандидатів на співбесіду. У той же, час, не менш правильним, вважається й вказаний розмір зарплати, що містить вакансія, яка дозволяє шукачу одразу обрати ту роботу, з оплатою котрої він згоден.

Але, не зважаючи на це, в обох випадках й шукачі, й рекрутери, здебільш намагаються уникати такої конкретики на рівні «об’ява вакансії – резюме». Зрозуміти й тих, й інших, взагалі можна: кожен з них не квапиться відкривати свої «тузи», побоюючись, я к то кажуть «продешевити».

Та, як не крути, а це питання постане перед шукачем на співбесіді, у будь-якому разі. То ж, у багатьох випадках, не слід гаяти час, й треба розуміти як правильно запитати про зарплату у рекрутера під час співбесіди.

Звісно, й те, у якій формі та як своєчасно шукачем буде задано таке питання, може суттєво вплинути й на «розмір» відповіді, й на результат інтерв’ю в цілому.

«Тактовність» та «сором’язливість» у таких питаннях

То, як запитати про зарплату на співбесіді так, щоб не тільки отримати вчасну відповідь, а мати нагоду посприяти своїм питанням у можливому розмірі майбутньої зарплатні?

Це цілком можливо. Для цього, ваші питання повинні бути на часі та тактовними. Щодо часу подібних запитів, то тут думка рекрутерів єдина: краще робити такі питання на першій зустрічі. Це одразу визначає можливі рамки та взагалі, можливість продовження такого спілкування. При цьому, не слід ставити такі запитання в перші хвилину розмови. Розмірковуючи про те, як тактовно запитати про зарплату намагайтеся не зробити так, що рекрутер зрозуміє, що це єдиний можливий критерій ваших пошуків роботи.

Таке враження не зіграє на руку шукачеві, бо жодному роботодавцю не подобається, коли вибір майбутнього співробітника базується тільки на розмірах можливої зарплатні.

Тож, задаючи основні питання щодо вакансії, яка вас зацікавила, одним з останніх можна попитати, щодо заробітної платні.

До речі, сором’язливість у таких питаннях зовсім не допустима. Кожен рекрутер відповість вам, що такі питання мало того, що допустимі, але їх відсутність, також може сказати про шукача мало гарного. Наприклад, зволікання від прояснення такого питання може навіяти рекрутеру думки про те, як низько шукач цінує свій досвід чи те, що він боїться заявити на які гроші згоден працювати.

разговор о деньгах

Й ще

Перед тим, як почати розмову про зарплату, не забувайте прояснити для себе усі нюанси щодо обов’язків, графіку та інших аспектів запропонованої роботи. Людина, яка цікавиться грошима, без розуміння того, за що їх збираються платити, погодьтесь, має трохи незрозумілий вигляд в очах опонента.

До того ж, все також, залежить й від того, про яку роботу йдеться мова. Так звані «масові вакансії», наприклад, офіціант, вантажник чи охоронник, у більшості своїй, не викликають непорозумінь питанням про гроші, яке лунає, майже одразу. Позиція шукача, якому конкретно повідомили те, що повинно робити, у цьому випадку, зрозуміла.

Однак, за думкою рекрутерів, зовсім по іншому поводиться на співбесіді справжній професіонал, що володіє багатим досвідом роботи чи певними «унікальними» навичками. Така людина, перед тим, як запитати про зарплату, досконально поцікавиться тим, наскільки вона підходить до запропонованої роботи, та навпаки – чи підходить ця праця їй. Тільки після того, як ці аспекти повністю співпадають, справжній спеціаліст може переходити до «насущних питань» про зарплату. Більш того, така людина зробить все можливе, щоб почути можливу суму від рекрутера, й вже потім, розмірковувати про те, чи підходять їй такі умови.

Резюмуючи поради

Й так, якщо ви не впевнені у тому, що ви унікальний співробітник чи просто ви – чемна людина. Яка завжди трохи соромиться, для того, щоб зрозуміти, як коректно запитати про зарплату у вашому випадку, користуйтеся цими простими правилами:

  • Намагайтеся вказати рівень бажаної зарплатні ще у резюме, яке ви відправляєте як відгук на вакансію;
  • Якщо, ви не впевнені у доцільності такого кроку, на співбесіді не поспішайте, чекаючи коли рекрутер сам почне розмову про гроші;
  • Коли ваш опонент не проявив належної активності, починайте розмову самостійно, але після того, як вам зрозуміло що ви будете робити та за яким графіком працювати;
  • Питання «про гроші» цілком умисне та це розуміє рекрутер – пам’ятайте про це;
  • Щодо часу на такі питання, то краще задавати їх ближче до кінця вашої першої зустрічі із майбутнім працедавцем, якщо він чи його представник, самі не почнуть розмову про гроші.

Вагаючись, як правильно запитати про зарплату пам’ятайте, що перед вами також людина, яка розуміє нащо ви взагалі шукаєте собі роботу. Але при цьому, ніхто не полюбляє, коли гроші займають перший план в людини, яка прийшла у пошуках роботи. Навіть, якщо ви дійсно професіонал високого рівня, поспішні запитання про суми зарплат чи диктування власних умов у цьому питанні, навряд чи зроблять вам гарну послугу.

Й головне. Не слід нервувати. Гарно підготувавшись до такої розмови, ви маєте усі шанси провести її блискуче. Для цього, перед тим, як почати розмову про зарплату шукачу треба самому розуміти те, чого він бажає від роботи та на що він здатен погодитися. Розуміння реальних меж бажаного та можливого, забезпечить максимально комфортну розмову про такі «тонку» речі, як гроші.

Читайте також

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.


↑ Вгору