UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як поводитися на співбесіді з кандидатом, який побачив війну на власні очі?

Як поводитися на співбесіді з кандидатом, який побачив війну на власні очі?

28.10.2022 299
Як поводитися на співбесіді з кандидатом, який побачив війну на власні очі?

Як поводитися на співбесіді з кандидатом, який побачив війну на власні очі?

28.10.2022     299

Портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує добірку порад, як тактовно поводитися на співбесіді з людиною, якій довелося побачити війну на власні очі.

Уникайте проявів жалості

Якщо ви проводите співбесіду з кандидатом і дізналися, що ця людина побувала в зоні бойових дій і їй пощастило вибратися звідти цілою і неушкодженою – будь ласка, не перетворюйте співбесіду на суцільний потік жалісливих месиджів в бік кандидата. Межа між співчуттям і жалістю досить тонка, зважайте на це. Крім того, шкодувати таку людину не потрібно. Давайте поміркуємо, чому: ця людина прийшла влаштовуватися до вас на роботу, так? Значить, вона вже частково впоралася з тими травматичними подіями, які їй довелося пережити; крім того, вона не втратила волі до життя, намагається влаштувати своє життя, а не опустила руки і змирилася з тим, що в неї немає майбутнього. Тому найкраще, що ви можете зробити в цій ситуації – поводитися, як зазвичай. Не варто акцентувати увагу на тих травматичних подіях, які довелося пережити цій людині.

Співбесіда – в рамках професійних вимог

На співбесідах можуть запитувати в кандидата і про хобі, і про родину, і загалом цікавитися тими питаннями, які напряму не стосуються цієї вакансії. І це нормально, тут немає нічого дивного чи недоречного. Але з людьми, яким довелося побачити війну на власні очі, такі питання можуть спрацювати як тригер. Адже рекрутер не знає, які втрати довелося пережити кандидату: можливо, хтось із рідних людей загинув, або людина втратила домашнього улюбленця і теж переживає через це. Так-так, не дивуйтеся, чимало людей дуже прив’язані до своїх улюбленців, тому навіть безневинне питання на кшталт «Чи маєте ви кішку або собаку?» можуть викликати велику бурю емоцій. Тому ретельно підбирайте питання, якщо хочете поцікавитися в цього кандидата про щось таке, що не стосується безпосередньо його професійних обов’язків.

Будьте готові допомогти

Може так трапитися під час співбесіди, що кандидату стане недобре. Співбесіда – це завжди стрес, а під час війни, самі розумієте, в нас усіх цього стресу з надлишком. І якщо ви зауважили, що людина втрачає психологічну рівновагу, спробуйте заспокоїти її. Запропонуйте склянку води, дайте час на те, щоб кандидат прийшов в себе. В жодному разі не трактуйте цю ситуацію не на користь цій людині. Варто пам’ятати, що цей інцидент зовсім не свідчить про те, що ця людина – поганий спеціаліст.

Не забувайте про гумор

Гумор був і залишається універсальною приправою до будь-якої ситуації. Звісно, жарти повинні бути доречними і не виходити за межі певних етичних рамок. Зрештою, досвідчений інтерв’юер повинен досить добре відчувати такі моменти. Крім того, вдалий жарт допоможе створити доброзичливу атмосферу, що спрацює на користь і вам, і кандидату. Розслаблена гумором людина буде почуватися комфортніше, і від цього виграють обидві сторони. І не треба вважати гумор чимось недоречним, адже в наш час кожна посмішка – безцінна.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору