UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як правильно відпроситися з роботи

Як правильно відпроситися з роботи

8.10.2020 8710
Як правильно відпроситися з роботи

Як правильно відпроситися з роботи

8.10.2020     8710

Як відпрошуватися з роботи: прийоми, які спрацьовують безвідмовно

У кожної людини виникають ситуації, коли потрібно залишити робоче місце раніше, ніж передбачалося. Якщо відсутнім потрібно бути цілий день, доводиться писати заяву на відпустку без оплати або використання відгулу, якщо він є. Набагато зручніше відпроситися у керівника і розв'язати проблеми, які виникли.

Чи завжди начальник готовий йти на поступки? Якщо він вважає, що співробітники зобов'язані бути на роботі цілий день і не відпускає раніше навіть на 30 хвилин, коли це дійсно необхідно, домовитися з ним буде важко. А тепер задумайтесь про причини відмови. Напевно працівники стали зловживати добротою і почали відпрошуватися занадто часто.

На кожному підприємстві може відбутися перевірка, і, якщо буде виявлено відсутність співробітника без поважної причини, можливо накладення штрафу. Залишення робочого місця має оформлюватися документами. Кожному потрібно знати, що проблеми потрібно вирішувати у вільний час.

Як відпроситися, щоб точно відпустили

Бувають ситуації, коли діяти треба негайно, наприклад, якщо трапилася аварійна ситуація з комунікацією будинку (зірвало трубу, виник витік газу, затоплення), тоді єдиний вихід — відпроситися з роботи, щоб викликати майстра по ремонту і попередити сусідів про те, що сталося. Таких прикладів можна навести багато. З подібними проблемами стикався кожен, тому відмовити в такій ситуації буде не по-людськи.

Записалися до лікаря, але прийом проходить тільки в робочий час? Доведеться відпрошуватись. Поясніть начальнику, що відкласти візит неможна, напевно, він піде на поступки. На відвідування поліклініки може піти весь робочий день, але, якщо ви хочете встигнути вирішити проблему за декілька годин, дізнайтеся, чи бувають відхилення від графіка прийому або запишіться в приватний медзаклад, там не затримують відвідувачів.

Якщо ви хочете, щоб вас точно відпустили, відпрошуйтеся заздалегідь і підготуйте вагомі аргументи. У деяких випадках потрібно продумати план відпрацювання. Наприклад, на наступний день. Або, навпаки, заздалегідь виконайте свої завдання і тоді можете не турбуватися, що плани доведеться міняти і це вплине на роботу всього колективу.

робочий час

Поради нерішучим

Навіть якщо начальник суворий, з ним можна порозумітися. У кожної людини є сім'я, діти, будинок, тому напевно доводилося вирішувати різні проблеми. Коли прийде час відпрошуватись, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • будьте щирі, розкажіть все, як є, не кажіть брехні, бо правда може в будь-який момент розкритися;
  • будьте відсутні рівно стільки, на скільки відпросилися, не варто йти в обід, якщо казали, що підете за годину до закінчення робочого дня;
  • обов'язково відпрацюйте обумовлений час і виконайте роботу, яку повинні були зробити;
  • не відпрошуйтеся занадто часто, в іншому випадку будете отримувати відмову;
  • попереджуйте колег, що будете відсутні на робочому місці, якщо працюєте в колективі, щоб вас не шукали в цей час.

Якщо у вас такий ритм життя, що доводиться самостійно вирішувати багато проблем, обговоріть на співбесіді можливість відпрошуватися. Отримаєте категоричну відмову – будете знати, що ця посада вам не підходить. Перш ніж влаштовуватися на роботу, потрібно залагодити всі проблеми і бути впевненим, що часто відпрошуватися не доведеться. В іншому випадку краще перейти на фріланс і розпоряджатися часом на свій розсуд. Вдень буде можливість вирішувати домашні проблеми, наприклад, відводити і забирати дітей з дитсадка і школи, а ввечері або вночі виконувати робочі завдання.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору