UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як продумати та скласти кар’єрний план

Як продумати та скласти кар’єрний план

8.05.2022 348Автор: Лоліта Платошкіна
Як продумати та скласти кар’єрний план

Як продумати та скласти кар’єрний план

8.05.2022     348Автор: 

Планування та бажання контролю в крові кожної людини. І це досить корисна і потрібна навичка, особливо, якщо використовувати її в кар’єрі. З першого погляду можна сказати, що кар’єру спланувати не можна. Проте з точки зору того, що професійний маршрут будується послідовно з щоденного планування власної діяльності, можна стверджувати, що нам це підвладно.

Людина здатна спланувати кар’єрний шлях, обираючи власну професію в школі та вступаючи в навчальний заклад. І хоча профорієнтаційні тести та прийоми допомагають визначитися з майбутнім вибором, розуміння продумувати та планувати свою кар’єру з’являється пізніше, коли ви наочно можете прослідкувати результати цього планування та оцінити ефективність. Таким чином своєчасне планування робить процес побудови кар’єри керованим.

Кар’єрний план допомагає побудувати мапу кар’єрного шляху, що дасть можливість прослідкувати власні корисні життєві рішення, вміти відкоригувати власний професійний маршрут, тримати фокус уваги на професійних досягненнях, допомагає взяти відповідальність за власний кар’єрний розвиток, допомагає досягати успіху та власних амбітних цілей. Як складати кар’єрний план? Відповідає Jobs.ua.

Як скласти кар’єрний план

Складові кар’єрного плану

Три складові компоненти, без чого неможливо побудувати кар’єрний план: мета, шлях, ресурси.

Мета - це напрямок ваших внутрішніх прагнень. Починаючи від ваших найвідвертіших та сміливих мрій та бажань, ким ви хочете стати та як себе реалізувати в цьому житті, а також про яке конкретне майбутнє ви бажаєте.

Шлях - поетапні кроки, що необхідно виконати, щоб досягти ваші найочікуваніші мрії професійної реалізації. Зробити це допоможе планування з конкретними датами та дедлайнами.

Ресурси - ваші внутрішні та зовнішні запаси, що здатні вас максимально наблизити до обраної мрії. Не малу роль грають внутрішні бажання та якості, що допоможуть вам професійно зростати та постійно мати енергію на це.

Як продумати кар’єрний план

Чим раніше ви почнете продумувати власний кар’єрний план, тим швидше ви зможете отримати бажаний результат. Як вже було зазначено вище, найкраще продумувати професійний шлях ще в школі та навчальних закладах, відповідаючи собі на питання, ким ви бажаєте стати та чого досягти. Не забувайте після кожного робочого досвіду робити мапу професійного шляху та звіряти, чи не зійшли з наміченої вами стежки. Працюючи в конкретній компанії продумайте, які перспективи вас очікують, чого можете та бажаєте досягти, які існують можливості та продумайте, як їх можете досягти, що вам це дасть.

З чого почати складати кар’єрний план

Кар’єрний план почніть складати з аналізу власної професійної діяльності. 

Проаналізуйте набуті вміння та навички.

Напишіть бажані результати та професійні мрії.

Визначіть та оцініть власні ресурси для досягнення цілей.

Пропишіть поетапний покроковий план дій, щоб в коротші строки отримати перші результати власного планування.

Скорегуйте власний шлях, якщо він зазнає невдач чи потребує змін.

Відтепер, коли ви знаєте, як складати кар’єрний план, дійте й не бійтесь змінювати його відповідно вашим потребам та мріям.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору