UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як рекомендації з попереднього місця роботи можуть вплинути на кар'єру

Як рекомендації з попереднього місця роботи можуть вплинути на кар'єру

17.03.2020 1013Автор: Олександр Мавлідінов
Як рекомендації з попереднього місця роботи можуть вплинути на кар'єру

Як рекомендації з попереднього місця роботи можуть вплинути на кар'єру

17.03.2020     1013Автор: 

«Ви маєте рекомендації?» - сьогодні ці слова може почути будь-який кандидат, що претендує на солідну посаду або просто збирається працювати на «підлеглій» вакансії, але в установі чи компанії, що має повністю довіряти персоналу.

Якщо, це для вас новина – знайте, що роботодавці сьогодні запитують рекомендації, що вам можуть надати з ваших попередніх місць праці. Навіть, коли ви про таке й не думали та вам нічого презентувати за вимогою, де-які рекрутери, використають усі свої зв’язки, щоб почути безпосередньо від вашого колишнього керівника, що ви за спеціаліст та яка ви людина.

Варіанти рекомендаційних листів

Як правило, рекомендації, що вам може надати відповідна особа з попереднього місця роботи, поділяють на три основні види:

  • позитивні – що містять лише гарні відгуки про вас та вашу робочу діяльність;
  • нейтральні – «середньостатистичний» варіант, який використовують, коли про людину, нічого сказати щось конкретне, але й дорікань до її роботи, також немає;
  • погані – крайній й досить рідкий тип рекомендацій, заслужити на який, викликаючи справжню лють попереднього керівництва, ще треба вміти.

Цікаво, але в реальності, ці рекомендації можуть впливати на результати співбесіди, геть навпаки, аніж мають, виходячи зі свого контенту.

Для того, щоб отримати рекомендації кандидата, роботодавці найчастіше, використовують два діючих способи.

Перший шлях – це коли шукача просять надати існуючи в нього рекомендації, інформацію котрих можуть вибірково перевірити на правдоподібність. Для цього рекрутери будуть зв’язуватися з контактною особою, що вказана, як джерело рекомендації та питати про те, що становить для них найважливіше у вашій кандидатурі.

Інший спосіб не передбачає повідомлення кандидата про перевірки. Беручи інформацію про попередні місця роботи з його резюме, зацікавлені особи, самостійно поспілкуються із керівником чи колегами шукача. Де-хто з працівників кадрових відділів, у будь-якому разі буде намагатися почути «наживо» інформацію про кандидата. Буває так, що смисл виказаного та відповіді людини на уточнюючи додаткові запитання, може надати більш повну картину про кандидата із «нейтральним» рекомендаційним листом.

рекомендаційні листи

Що дають роботодавцю ваші рекомендації?

По-перше, це гарна перевірка інформації з кількох незалежних джерел. Тому, мати лише один такий лист, якщо чесно, не кращий випадок. Якщо, ви вирішили, що вам потрібно отримати такі папери, відвідайте найбільш вдалі попередні місця робот та отримайте де-кілька відгуків про вас, як про професіонала.

Також, разом із спілкуванням на співбесіді, інформація про кандидата, надана третіми особами, допомагає звернути увагу на особливості характеру людини. Й у випадках, коли вас вже вирішили прийняти до роботи, таку інформацію часто намагаються отримати для того, щоб посприяти новачку в період адаптації, допомогти йому, як можна скоріше «влитися» до загального робочого процесу.

Ніхто не бажає «зловити кандидата» не неспівпадіннях чи дорікати наданням неправдивої інформації. Рекрутер, як будь-яка людина, залюбки прийме до штату 100% корисного працівника, виконуючи свої обов’язки. Але, якщо буде мати сумніви – перевірить, щоб не наражатися на ризик, починаючи трудові відносини з нечесною особою. Тож, коли роботодавець з попередньої роботи раптом відгукнеться гірше, ніж ви вважали та казали про себе на інтерв’ю, доведеться пояснювати, чому про вас так говорять або чому ви сказали неправду.

Вплив рекомендацій

Оскільки, рекрутери – люди, то й інформацію про кандидата вони будуть сприймати по-різному, у залежності від багатьох факторів. Але, професійний рекрутер, незважаючи ні на яку «вибухову» інформацію про кандидата, не стане робити завчасні висновки, розуміючи, що «відгук» - це лише приватна думка однієї людини. Інша річ, коли де-кілька персон з «колишніх» ваших компаній, зможуть в унісон змалювати ваші навики та характер. Тут все буде залежати від того, наскільки сильно такий опис буде схилятися у позитивний чи, навпаки, негативний бік.

Насправді, гарний рекрутер буде із скептицизмом ставитися до будь-яких «кордонних» описів кандидата. Але, разом із враженням, яке ви призвели на співбесіді, відгуки про вашу роботу можуть додати чи відняти вам балів. Тож, краще потурбуватися про те, щоб після звільнення з роботи, ви могли розраховувати на рекомендаційний лист тільки із позитивною інформацією про вас та вашу роботу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору