UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як розповісти про власні сильні та слабкі сторони

Як розповісти про власні сильні та слабкі сторони

31.07.2020 5526Автор: Олександр Мавлідінов
Як розповісти про власні сильні та слабкі сторони

Як розповісти про власні сильні та слабкі сторони

31.07.2020     5526Автор: 

Хвалити себе доволі складно, та що вже казати про спроможність критикувати себе самого. Так вже побудована людська психологія. Навіть, більшість тих, хто намагається бути об’єктивним в питаннях, які стосуються нього, скоріше за все «нарубає» чимало «дров» у намаганнях намалювати власний портрет.

Все це доволі серйозно псує загальну картинку під час співбесіди, коли рекрутери починають задавати певні провокативні питання щодо власного погляду кандидата на свою особу. Проте, нічого страшного у таких питаннях немає й розуміння того, що хоче дізнатися від вас рекрутер, може допомогти у складанні правильних та гармонійних відповідей.

Для чого це роблять рекрутери

Насправді, метою рекрутера не є занурення кандидата у вир його «поганих сторін», мета рекрутера подивитися на те, як шукач може впоратися із несподіваною ситуацією та:

  • визначити, рівень адекватної оцінки кандидатом власних можливостей й результатів власної професійної діяльності чи праці;
  • зрозуміти те, наскільки кандидат відповідає той вакансії, на яку він зазіхає.

Як правило, під час проведення співбесіди, для того, щоб охарактеризувати себе, кандидатові ставлять різні, але певним чином, загальні питання:

  • «Які позитивні та негативні риси характеру вам притаманні»;
  • «Ви можете назвати три ваші позитивні й три негативні якості вашої особи»;
  • «Порахуйте та назвіть ваші сильні й слабкі сторони»;
  • «Які якості, що ви маєте, можуть на вашу думку допомогти або зашкодити виконанню певних обов’язків?»;
  • «Назвіть власні переваги та власні недоліки: як людини та як професіонала».

До таких запитань потрібно бути готовим, як загалом, готовим й до будь-якого подальшого розвитку подій. Краще заздалегідь продумати те, що ви будете відповідати та мати «про запас», як мінімум декілька власних «плюсів» та «мінусів». До того ж, краще заздалегідь «налаштувати» свої відповіді з вимогами роботодавця.

розповідь про сильні та слабкі сторони

Розповідь про власні «сильні сторони»

Коли вас на співбесіді запитають про наявність у вас сильних та слабких сторін, краще починати розмову саме з позитивної інформації, тобто з того, що ви вважаєте сильними сторонами. Розповідайте про ті якості характеру та особистості, які допомогли вам досягти певних успіхів, як у вашому побутовому житті, так й у професійному. Для цього, знову таки, підготуйтеся заздалегідь.

Прості техніки допоможуть вам зібрати та визначити все те найкраще, що є у вашої особі та порівняти власні «досягнення» з тими вимогами, що містяться у вакансії.

Для цього:

  • складіть перелік власних головних переваг, намагайтеся, щоб в ньому було не менш, ніж десять пунктів: це «творче завдання», яке вимагає позбавлення від внутрішньої сором’язливості та потребує переліку ваших сильних рис особистості, які на вашу думку у вас дійсно є;
  • вивчаючи вакансію, намагайтеся зрозуміти, який співробітник потрібен на її заміщення, який набір якостей від нього очікують та які з них притаманні саме вам: акцент краще робити саме на професійних знаннях, уміннях та досвіді, й тільки потім можна згадати про «позитивні» якості вас, як людини;
  • тепер треба зменшити ваш перелік здібностей та позитивних якостей до п'яти або, навіть, трьох пунктів, з яких ви виберете ті, про які вам більш всього комфортно розмовляти;
  • демонструючи власні сильні сторони намагайтеся прикрасити кожну реальним прикладом з життя, бажано не єдиним.

Розповідь про власні «слабкі сторони»

Така розповідь – не сповідь у вашого духовника, тому не треба вдаватися до пристрасних одкровень. Від вас очікують усвідомлення того, як чітко ви розумієте власні недоліки та головне – як ви збираєтесь боротися із ними протягом майбутньої праці.

Для цього:

  • намагайтеся повернути ваші «мінуси» у «плюси»: наприклад скажіть не про те, що ви можете бути розсіяним та постійно уточнювати ваші завдання, а про те, що доволі допитлива людина та ваша скрупульозність вважається інколи «мінусом» характеру;
  • завжди позначайте й те, що ви працюєте над власним вдосконаленням та боритеся із недоліками: наприклад, скажіть не те, що ви не вмієте виступати перед великим скупченням народу, а те що ви постійно працюєте над вдосконаленням свого «мінусу» та навіть, відвідуєте (можливо онлайн) заняття по ораторському мистецтву.

Не треба починати розмову про такі особистості якщо ви бачите, що рекрутер не збирається ставити подібних запитань. На запитання намагайтеся відповідати швидко та не вагаючись при цьому. Саме для цього й потрібна певна підготовка заздалегідь. Зрозумійте, що від вас не очікують конкретних шаблонних відповідей. Головне, щоб ви були чесним у цей момент. Брехати – зась, бо це, як і в вашому в резюме, так й протягом співбесіди є найгіршим помічником та може одразу зіпсувати вам можливе працевлаштування. Якщо потрапили на дуже провокативне питання, краще так й сказати рекрутерові, щоб виграти певний невеликий час для налаштування на відповідь.

Також, пам’ятайте, що ваша впевненість залишається важливішим фактором для вдалого працевлаштування.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору